#51
 64     Kongsberg      0
Kjenner ikke aggregater for den dimensjonen du trenger, men eksempel kan være Honda EU65is
http://www.berema.no/Aggregater/Stromaggregater/EU/EU-65is.aspx

Nettopp pga variasjoner i spenningen ved til-/frakobling av last så anbefales det UPS/aggergat med inverter. Mere info om dette kan vel fås via elektrikkere eller andre kyndige her på forumet.

Et annet alternativ er å legge opp til bruk av Victron invertere med batteribank. Da har du avbruddsfri drift av huset. Hvis du da har en form for smarthus styring som kobler fra varme, konfyr, varmtvannsberedrt og har kun lys, PCer, TVer, satelitt tunere o.l. tilkoblet ved strømbrudd og fyrer med ved/olje/gass så kan naboen sitte i mørket og være misunnelig. Da trenger du ikke uendelig stor batteribank.

Victron kan kobles opp i enfase og trefase anlegg og flere enheter paralellkobles for større effekt, men det koster........

   #52
 5,726     0
Eg har vore med å leverere og kjøre i gang nokon anlegg, både 150kVA ups'er og mange aggregater fra 10 kVa og oppover.
Eg har aldri hørt om ødelagt utstyr pga. overspenninger fra aggregater når ein slår på/av laster.
Ein synkongenerator på eit lite aggreget gir fin sinuskurve, og dagens spenningsreguleringer er kjappe og samen med relativt stor impedans i anlegget sett i forhold til effekten eg har problem med å sjå at dette kan være noko problem.
Lyn må da utgjere ein langt større risiko ute i disktrikta med luftstrekk som er vel der ein har det største behovet. I tillegg har dei fleste anlegg i dag overspenningsbeskyttelse som burde vel ta dette før det blir for høgt.
UPS brukes til akkurat det, avbruddsfri forsyning, og ofte kun i perdioden før ein får igang nødaggregater.
Å kjøre lyspærer på UPS må da være rimelig meingslaust om ein ikkje må kvitta seg med penga da?
   #53
 64     Kongsberg      0

Eg har aldri hørt om ødelagt utstyr pga. overspenninger fra aggregater når ein slår på/av laster.

Godt å få klarlagt, men jeg tror nok at det finnes forskjeller i kvalitet og mistenker de billigste kan lage trøbbel. Derimot er jeg ikke fagmann på det området. Bare referer det jeg har lest andre steder både bruker innlegg og forhandler sider. Selvfølgelig så reklamerer vel en del aggregat leverandører/produsenter for de med inverter for å selge det dyreste.....


Å kjøre lyspærer på UPS må da være rimelig meingslaust om ein ikkje må kvitta seg med penga da?

;D Som jeg sa det er DYRT.....
  (trådstarter)
   #54
 24,947     Akershus     0
OK, det finnes aggregater med inverter. Pussig.

Et slikt aggregat har en roterende generator som naturlig gir ut sinus. Frekvensen vil sakke/øke litt en periode ved innkobling/utkobling av last. Frekvensen kan avvike noe fra 50Hz, men neppe så det har betydning ut over drift av klokker.

Med inverter må en i tillegg ha en likeretter, en kondensator/batteri som kan ta opp energien i minst en 1/2-periode og dessuten energi nok til å jevne ut sakking ved innkobling. Videre en vekselretter (inverter for those of you ...) som generer en ny sinus.

En strøømforsyning til en bærbar er "altetende". All denne elektronikken i et aggregat med inverter brenner av varme som reduserer virkningsgraden på aggregatet.

Er fortsatt usikker på hvor en mener at en inverter er formålstjenelig. Noen eksempler?
Signatur
   #55
 64     Kongsberg      0
Aggregater med inverter har en turtallsregulering (i hvertfall Honda) som gjør at man sparer drivstoff  -  mye drivstoff  -  hvis man har liten belastning på.
   #56
 111     0
Nei det er ikke snakk om og ha et aggregat på 20 kw men jeg ser på et aggragat som skal kunne brukes på finelektonik. Det er på 7kw tror jeg det var.

Hele huset mitt under normale omstendigheter trekker ca 2,5 til 3,0 kw. Da er kjøleskap, lys villavent, gasskjelen og lys.

Så et aggregat på 7 kw holder for meg.

Men jeg tenker på hva en slikt oppsett kan komme til å koste.

   #58
 1     Vestlandet     0
Jepp, man sparer strøm med inverter hvis bruken tilsier at der er store variasjoner i last.  Aggregatet vil jo f.eks. kunne gå på tomgang i lange perioder, dersom man bare skal ha lys på utedoen eller høre radio.  Responstiden på aggregatet avgjøres visstnok av flere forhold.  Hvis bruken er sammensatt og parallell, dvs. at store forskjeller i last kobles inn og ut, så vil det kunne medføre stress på anlegget (og aggregat).  Her er det at strømkvalitet blir viktig, selv for de som bare skal ha ladestrøm på nettbrettet (he-he!).

b
   #59
 663     0
Jeg tenker følgende: jeg har 220v 3 fase inn til skap. Jeg har også en 32amp. Kurs til garasjen. Vist jeg da handler ett 1kw eller 2 evt. 5. Slår av hovedsikring slik at strøm går fra garasje og til huset. Men så var det dette med 1 fase og 3 fase. Hvordan sikrer jeg at jeg får strøm overalt? Må jeg ha ett 3 fase afgregat da og hva må til for å få dette lovlig? Vi er i den situasjonen at vi er uten strøm i dagesvis om ting skjer.
   #60
 22,342     Akershus     0
Hvis dette skal funke må du koble over fra tre til enfase når du fyrer opp generator. Det blir jo litt pes.

Mange strømforsyninger til elektronikk burde tåle frekvens/volt/kurveavik da de er av smps type og godt regulert. Kanskje ikke de dårlige kinesiske komponentene ikke tåler transientene? Gamle 70talls Philipstver tålte fra 180 til nesten 300V og masse variasjoner uten at det gkorde noe utslag. Nye strømforsyninger er bygget etter samme prinsippet.