#21
 2,435     Hordaland     0
Er greit å ha litt oversikt over hvor alt ligger i huset =)

Det du sikter til kan nok sammenlignes med en generell installasjonstegning. På installasjonstegningen blir det ikke tatt særlig hensyn til hvordan rør forlegges i praksis, men hvordan komponentene henger sammen. Komponentene er plassert ut i forhold til hvilke vegger de skal stå på, hvilken side av dører og vinduer, og lignende faktorer.

Det du nevner ang en tegning hvor man tegner fra venstre mot høyre, med alle kompoenter på ei linje, med diverse avgreininger osv, kan jo forsåvidt fungere. Problemet dukker opp når en kurs strekker seg over flere rom. Tegningen vil da si lite om hvilke av rommets 3 stikkontakter som er den første på linja f.eks. Dersom to rom ligger vegg i vegg med samme kurs, kan man ofte møte en situasjon hvor 2 og 2 stikkontakter står på hver sin side av veggen på samme kurs.

Med en installasjonstegning vil man raskt se hvor komponentene er plassert ut i rommet i forhold til hvordan rørene er forlagt mellom kompoentene. På føringsveiene blir det markert hvor mange lederer røret / kabelen inneholder, og ofte blir det nevnt om røret inneholder jordleder / PE leder. Dersom et rør inneholder 2 fase lederer + jord leder, skal røret føres opp med 2 lederer, jordleder skal ikke telles med. Man kan eventuelt føre opp 2+j eller 2+PE for å markere at røret inneholder jordleder. Dersom man fører denne strategien er det viktig at det føres konsekvent over alt.

Dersom føringsveien består av en kabel blir det ofte nevnt hvilken kabel som er benyttet.
I installasjonstegninger fører man opp kun antall lederer dersom føringsveien består av et rør med lederer. Dersom røret inneholder forskjellige dimmensjoner på lederene nevner man ofte antallet av hver dimmensjon, og man nevner da +j eller +PE bak dimmensjonstypen som jordlederen er dimmensjonert med. Dersom føringsveien er en kabel nevner man f.eks. PR2x2,5/2,5, i belysningsanlegg for downlights nevner man f.eks. PLS2x2,5.

En installasjonstegning viser somregel heller ikke rørføring mellom fordelingstavle og ut til første komponent. Første komponent på kursen blir markert med kursnummer, innringet i en sirkel.

Flerlinjeskjema som viser alle lederer og koblinger blir sjeldent benyttet. Man benytter for det meste enlinjeskjema både til installasjonstegning og som skisse over fordelingstavler. Dersom det er mer komplekse installasjoner med styresystemer oppretter man ofte en dokumentasjon på styresystemet. Eksempelvis smarthussystemer, koblinger av fotocelle automatikk med kontaktorstyring, nattsenkingsanlegg med ur og lignende.

Til de som ønsker å vite:
- PR2x2,5/2,5: tallet bak skråstreken sier at kabelen inneholder en jordleder som er 2,5mm2.
- En leder / ledning består av 1 enkelt leder.
- En kabel består av flere lederer hvor hver leder har en egen isolasjon, og alle lederene ligger samlet under en felles ytre isolasjonskappe. En lampettledning / skjøteledning burde altså ha navnet lampettkabel og skjøtekabel (som noen faktisk klarer å si korrekt =))
- PLS3x2,5: x betyr at kabelen inneholder 3 stk lederer på 2,5mm2, hvor ingen av lederene er jordleder
- PLS3G2,5: G betyr at kabelen inneholder 2 stk lederer + 1 jordleder, hvor alle lederene er 2,5mm2
Tegneprogram og symboler for elektrisk anlegg - installasjonstegning.JPG - eydybdal
Signatur

   #22
 268     Nesodden     0
Det var et fyldig svar. Takk igjen :)

Min konklusjon blir å droppe mitt "lineære" diagram og heller se om jeg kan få ut en mer skjematisk plantegning, og lage en slik installasjonstegning.
Veldig bra med det eksempelet også, det gir en mye bedre ide om hva vi snakker enn bare teksten ville gjort alene.

Et par minutter googling på nøkkelordet installasjonstegning gir dog ikke så mange treff.
Noen av de bedre:
http://ndla.no/nb/node/13244
http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=1873882

Jeg var på Norli i Universitetsgaten for et par uker siden og bladde i hyllene, men fant ikke noe der heller som så ut som det behandlet slike tegninger spesielt.

Noen som kjenner til en lærebok, eller et hefte som man kunne ha på hylla, hvis man ønsket å ha en referanse for hånden?
Signatur
   #24
 79     bergen     1
det enkleste du gjør er å skrive ned på ark med et romskjema, ant stikk, downlight, varmekabel og div annet. rett før elektrikeren kommer setter du et kryss på den stenderen du vil ha det plasert. husk at det er du som skal bo der og bruke anlegget. elektrikeren vet ikke hvordan dere tenker 100%. ber kundene gjøre det på mine jobber og får god tilbakemld på dette fra kunde. ser helt for jævlig ut om lysekronen kommer på kanten av bordet. gi fra deg en endelig kjøkken/vaskerom og baderomstegning slik at elektrikeren kan plassere uttakene der de skal.
   #25
 23     Drammen     0
Hei

vanligvis brukes bare flerlnjet skjema på tegninger elektrikkere imellom

Jeg trorat du bare kan konsenterer deg om hvor du ønsker uttak, og lampepunkt, og la installatøren som skal utføre jobben ta seg av det tekniske Smile
   #27
 538     Øst-Finnmark     0
Blant elektrofagfolk, brukes plantegninger, stigeledningstegninger som viser antall kurser og fordelinger. I tillegg brukes koblingsskjemaer eller strømveiskjemaer, for et mer detaljert nivå. Plantegninger og stigeledningsskjemaer utføres vanligvis som enlinjeskjema mens strømveiskjemaer er flerlinjeskjema. Strømveiskjemaer brukes vanligvis ikke så mye i boliger. For alle disse tre tegningstypene brukes forskjellige symboler. For eksempel en bryter på ei plantegning er helt forskjellig fra en bryter på et strømveiskjema.

For å komplisere det ytterligere brukes det forskjellige symboler i Norge/Europa og USA.  Mange av tegneprogrammene som selges leveres med amerikanske symboler. I tillegg så forandres symbolene også med jevne mellomrom, og det kommer nye symboler for nye typer komponenter.

I tillegg til de skjemaene nevnt over finnes det også arrangementstegninger av fordelinger. Det er ei tegning som viser fordelingen og hvor de forskjellige utstyret er plassert. Også denne typen tegning har sine egne symboler.

   #28
 2     2
1. Plantegning kan tegnes i Sweet Home 3D => http://www.sweethome3d.com/index.jsp
2. Tegningene skrives ut til PDF-format vha => http://www.cutepdf.com/products/cutepdf/writer.asp
3. PDF-filene konverteres vi til DXF-format => http://www.pdftodxf.com/
4. Gratisprogrammet SEE Electrical Building FREE brukes til å tegne enkelt installasjonsskjema => http://www.ige-xao.com/en/corp/downloads.php (>Software packages >SEE Electrical Building FREE >Click here do download)
5. Underlagsfilen (plantegning i DXF-format) importeres inn i SEE Electrical Buliding (insert background)
5a. Plantegningen må reskaleres til riktig målestokk => http://www.youtube.com/watch?v=tezfToHfoKM
6. Installasjonssymboler settes inn og knyttes sammen med "ledninger", bruk gjerne Installation Tree i menyen
Tegneprogram og symboler for elektrisk anlegg - demo.jpg - Kemax
   #29
 5     Bergen     0

Det var et fyldig svar. Takk igjen :)

Min konklusjon blir å droppe mitt "lineære" diagram og heller se om jeg kan få ut en mer skjematisk plantegning, og lage en slik installasjonstegning.
Veldig bra med det eksempelet også, det gir en mye bedre ide om hva vi snakker enn bare teksten ville gjort alene.

Et par minutter googling på nøkkelordet installasjonstegning gir dog ikke så mange treff.
Noen av de bedre:
http://ndla.no/nb/node/13244
http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=1873882

Jeg var på Norli i Universitetsgaten for et par uker siden og bladde i hyllene, men fant ikke noe der heller som så ut som det behandlet slike tegninger spesielt.

Noen som kjenner til en lærebok, eller et hefte som man kunne ha på hylla, hvis man ønsket å ha en referanse for hånden?


sjekk ut denne: http://nelfo.no/ViewPage.aspx?mid=1886&bookId=301

Det er iallefall den nye versjonen av den vi hadde på Vg1 , tror det er en enkel forklaring, og noen oppgaver slik at du forstår, men du finner mange av symbolene, og normene og eksempler på installasjoner, såvidt eg husker i Montørhåndboka.
- Sjekk også om du kan få tak i Elko håndboka, der står jo det samme som eg skrev over...

Signatur
   #30
 308     Nord-Hordaland     0
Finnes det noe andre tegneprogramm en SEE Electrical Building FREE som kan brukes for og tegne hus installasjon?

Prøvde meg på SEE Electrical Building FREE men får en windows feilmelding da DWG background skal importeres.