27 259    36    14  

Utendørs trekkerør

KE
 3 237     Hordaland     6

Hvilke type trekkerør bruker man utendørs, ser røde 50mm er mye brukt til 220V. Coop selger gule trekkerør som de mener gjør samme nytten. Er det så viktig med farge på rørene?
Kan jeg legge flere i samme rør, for eksempel 220v, nettverk og KNX-bus? Er det vanlig å legge inn en trekkesnor mens man legger ut rørene?
Hvor handler man slike rør, byggevarekjedene, hos el-grossistene eller andre steder (Bergen)?

   #1
 2 431     Hordaland     4
Røde rør blir primært brukt til sterkstrøm
Gule rør blir benyttet til telekommunikasjon
Grønne rør blir hovedsakelig brukt til kabel-tv
Oransje rør benyttes stort sett til fiberkabler

På egen eiendom spiller det liten rolle hva du benytter. Røde rør blir stort sett benyttet til det meste internt på eiendom, så fremt det ikke er store mengder svakstrømskabler som skal graves ned - da kan det kanskje være greit å benytte fargekodene.

Det du bør tenke mest på er hva du skal benytte rørene til, og om du ønsker gode muligheter for å trekke inn flere kabler i senere tid. Rørene finnes som korrugert, dobbeltvegget korrugert, og stive rør. De billigste tynne korrugerte rørene kollapser rimelig lett, og er ofte vanskelig å trekke kabel i da de blir deformert av tyngden på overdekkingen. Dobbeltvegget korrugert rør er helt kurant og benyttes til det meste. Dobbeltvegget korrugert har også glatt innside, slik at kabeltrekkingen er forholdsvis enkel selv ved lange strekk og mange kurver. Stive rør er helt klart å foretrekke dersom det er snakk om store kabler eller lange strekk.

Man bør ikke legge sterkstrøm og svakstrøm i samme rør. For det første av hensyn til EMC, og for det andre av hensyn til selve kabeltrekkingen. Sterkstrømskabler er som oftest noe stivere enn svakstrømskablene. Ved å trekke inn flere sterkstrømskabler i senere tid kan dette skade svakstrømskablene. Sterkstrømskabler krever som oftest noe mer makt for å trekke inn, hvor kabeltrekkingen kan medføre skade på isolasjonen til svakstrømskablene. En fordel å legge to rør, hvor man har et til sterkstrøm, og et til svakstrøm, og man benytter gjerne isoporklosser eller noe annet som egner seg for å holde 10cm avstand mellom rørene.

Er det fare for at det kan forekomme gravearbeid langs traseen, så er det absolutt en fordel å legge kabeldekkbord over rørene, samt et merkebånd.

Det er vel en del byggevarehus som selger slike rør, men jeg vil tro de fleste selger billigste variant av korrugerte rør.

Slenger med et bilder av et tilsvarende prosjekt for moroskyld. Her er det satt opp en kum utvendig som fordelingspunkt til diverse utelys og småbygg på tomten. 3 stk rørføringer for diverse sterkstrøm til venstre, samt ett større rør for svakstrømskabler til høyre.
Utendørs trekkerør - IMAG0589.jpg - KE
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #2
 3 237     Hordaland     0
Takk for bra innlegg, de lengste strekkene vi snakker om her er vel 25-30 meter, noen steder med en 90 graders bend, trenger ikke å være krapp. Da dette er i egen hage/vei håper jeg å slippe å grave så mye i senere tid. Har ikke sett slike med glatt innside før, hvem selger slike? Som du allerede vet har jeg knx hjemme og vil nok ha ett lite sikringskap i utvendig bod, men det holder å trekke frem 220v samt knx bus så kan en heller ha knx enheter om en ønsker å kunne styre noe i boden. I denne omgangen skal jeg bare trekke rør halvveis siden jeg likevel skal grave der.
Det hadde vert interresant å se hvordan den kummen på bildet ser ut oppi!
   #3
 2 431     Hordaland     0
Elektroimportøren selger kun vanlig korrugert 50mm rør:
http://www.elektroimportoren.no/kabelvernroer-42-50-roed-50m/2859143/Product.html?Event=pathlist

50mm korrugert dobbeltvegget rør med glatt innside er lett å gjenkjenne da de ofte er svart, mørk grønn eller grønn innvendig, og langt stivere. Kalles DV kabelrør:
Utendørs trekkerør - dv-ror.jpg - KE

Ellers, trekkekummen på bildet over har for så vidt en tom innside. Trekkekummen er produsert av Furnes. Trekkekummer for elektriske installasjoner leveres vanligvis som firkantet utførelse, mens runde kummer benyttes til VVS. Det er for så vidt ikke noe i veien å benytte en rund kum, men en firkantet kum forenkler installasjonen i kummen.

Utendørs trekkerør - imagesPVGCEHSZ.jpg - KE

Kummen er tom, og har svekkinger med innstøpt isopor/skum-materiale i sidene, slik at man enkelt kan sage ut utsparinger for rørinnføring. Så er det opp til deg hva du vil ha i kummen, hvor man kan montere skap, koblingsbokser, eller annet utstyr etter eget ønske.

Trekkekummen som ble brukt på bildet over er tom innvendig, og det er kun montert opp tette koblingsbokser for sammenkobling av diverse kabler.

Utendørs trekkerør - IMAG0576.jpg - KE

Man kan fint støpe et betongfundament å sette kummen på, slik at man får en fast bunn i kummen. I så tilfelle bør man lage til dreneringshull, for å unngå at vann som eventuelt kommer inn i kummen ikke samler seg opp eller renner inn i trekkerørene. Fordelen med å ha grus i bunn er at det gir god drenering for kondens og regnvann.

Utendørs trekkerør - IMAG0574.jpg - KE

Her er det brukt gult trekkerør for innføring av fiberkabel fra ekstern lokasjon, hvor fiberen er ført videre i felles trekkerør med øvrig svakstrøm.

Edit:
Jeg tok feil, ser merkingen på siden av kummen nå at det er en Basal kum, ikke Furnes =)
http://www.basal.no/produkt/64/ledkum
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #4
 3 237     Hordaland     0
Det var ikke dumt med en slik trekkekum, så vidt jeg kan skjønne er det bare noe xps i bunnen ved gjennomføringene som skjæres til.
   #5
 2 431     Hordaland     1
I ditt tilfelle kunne du også benyttet samme kum til snøsmelteanlegget ditt som du prosjekterer. Du kan eksempelvis isolere halve kummen med isopor, slik at du kan ha ventiler for snøsmelteanlegget i ene halvdelen, og koblingsbokser for fordeling av strøm osv i den andre halvdelen. Ingen problem å sette opp en liten forskaling og støpe opp betongfundament med en skillevegg i kummen, slik at det blir to kammer.
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #6
 3 237     Hordaland     0
Grøften jeg graver er i forbindelse med energibrønnen, så da graver jeg opp en støpt terrasse og inn til teknisk rom, det sier seg selv at jeg ikke vil gjøre dette flere ganger å jeg må få lagt opp noen ekstra rør til fremtidig bruk.
En kum for å kunne skjøte vannslanger og trekkevidere elektriske kabler er veldig aktuellt i dette mitt tilfelle. Jeg vurderer om jeg bare skal la den ligge under noen heller jeg har.
Det stemmer at jeg vurderer snøsmelteanlegg, og dette skal samme ruten så det er også aktuellt. Ideen med todelt kum er god! (har ikke som mål å smelte store mengder snø, men å kunne smelte bort is som legger seg i hjulsporene iallefall.
WF
   #7
 575     Haugesund     0
Det var genialt med en slik utendørs kum eydybdal!
Mulig jeg også må lage meg en slik Smile

KE
  (trådstarter)
   #8
 3 237     Hordaland     0
Var å så slike trekkerør hos en lokal byggvaresjappe. De skulle ha 14,- +mva per meter ved kjøp av hele ruller. De var sorte inni som på bildet men fortsatt litt korrugerte på innsiden, er alle slike eller er noen helt rett inni? Prisen er vel grei nok?
   #9
 2 431     Hordaland     2
Tja... De er ofte noe korrugert på innsiden, men ikke i så stor grad som på utsiden. Dersom du klarer å klemme røret flatt med hendene, så ville jeg ikke kjøpt det. Vanlige korrugerte rør som ikke er dobbeltvegget kollapser om du klemmer hardt nok. Et ordinært dobbeltvegget korrugert rør er såpass hard at du kan hoppe på det uten at det kollapser. Smile
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #10
 3 237     Hordaland     0
For å unngå så mange huller i veggen inn til huset vurderer jeg å ha store rør gjennom veggen og cirka 5 meter ut frem til der det er naturlig å lage en kum, derfra kan jeg gå i alle retninger med 50mm rør, det vil jo også bli mye enklere å trekke disse kablene når jeg slipper unna den første 90 graders knekken.
Ser for meg en kum med plass til både vannbårne rør, tappevann, knx kabel, data og 220v. KNX og data kan dele rør. Men jeg er ikke helt sikker på hvordan jeg skal lage kumen, vannrørene er jo de som bør ligge dypest i grøften så kanskje de bør være nederst. Jeg planlegger ingen koblingsbokser i kummen siden det er så kort vei inn til teknisk rom, bedre å ha koblingspunktene innendørs da. Kanskje jeg bare skulle støpe en kum på stedet etter at rørene er på plass, da kunne jeg foreksempel brukt styrofoamplater som forskaling på innsiden? Over vil jeg dekke til helt, gjerne først med styrofoam og en metallplate før jord og gress, eventuellt en granitthelle, vil ikke at noen stikke noe i jorden der da å gjøre skade.