#11
 2 431     Hordaland     0
Kan du legge dette i bein linje mellom yttervegg og kum? Er det stor nivåforskjell mellom gjennomføring i yttervegg og kummen?
Signatur

KE
  (trådstarter)
   #12
 3 252     Hordaland     0
Det blir ganske beint ja, men jeg ønsker at rørene går inn over hverandre for å kunne gå videre langs en innvendig lettvegg så jeg tror det blir utfordrende å legge rørene over hverandre. Tenkte du at jeg kunne bruke ett annet type rør hvis strekket var rett?
Jeg tror jeg vil ha problemer med å få alle rørene med helling bort fra huset, kan jeg lage dreneringshull i slike rør for eventuell kondens etc.?
   #13
 2 431     Hordaland     0
Jeg ville ført rørene inn i et teknisk rom eller annet egnet rom, hvor rørene kan komme gjennom veggen på en slik måte at du har alminnelig tilkomst til rørene fra innsiden.

Dersom du kan legge rørene ved siden av hverandre, så ville jeg lagt 4 stk 110mm PVC rør, samme rør som benyttes for kloakk. Kummen deler du inn i to kammer, slik at du kan føre inn 2 rør i hvert kammer. For elektro har du da 1 rør for sterkstrøm, og 1 rør for svakstrøm. Siden rørene er 110mm, kan du enkelt dra inn så mye kabler du vil frem og tilbake i uendelig fremtid. For VVS har du da 1 rør for snøsmelteanlegg og utvendig tappevann, og 1 rør for brinesløyfe til energibrønnen du planlegger.

Rørene bør ikke dreneres. I hver ende av rørene fyller du opp med Rockwool eller Glava for å tette i hver side. Når du er helt sikker på at alt er ferdig trukket og det blir en stund til neste gang du skal trekke inn kabler, så ville jeg tettet røråpningene inne i huset med Fireseal gipsmasse. Den er enkel å jobbe med, og ikke så forferdelig vanskelig å knuse i ettertid. Rockwool/Glavaen legges da som en tettpakket klump 1cm innenfor røråpningen, slik at du får en god kake med 1cm tykkelse i røråpningen for å støpe igjen røret.

Jeg ville så planlagt teknisk rom med en kabelbro for å føre kabler til sikringsskap og der hvor de skal. Planlegger du teknisk rom grundig, så er det ingen ting i veien for å benytte kabelbroer til VVS installasjoner i samme anledning - noe som vil forenkle monteringsarbeidet og det gir ofte et mye mer ryddig teknisk rom. Det vil for mange høres veldig voldsomt ut med kabelbroer i et vanlig bolighus, men når man først har et bolighus med tekniske rom, energibrønn, KNX anlegg og mer til, så vil en kabelbro løsning i teknisk rom kunne forenkle installasjonsarbeidet betydelig. Det skal gjerne ikke mer til enn én lengde med kabelbro strategisk plassert i teknisk rom for å samle føringsveiene.
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #14
 3 252     Hordaland     0
Mitt teknisk rom er en garderobe som er delt opp. Altså ett egen rom beregnet for ytterklær som bestod av to langvegger med garderobeskap. Kortveggen innerst er grunnmur/yttervegg. Jeg har fjernet det ene garderobeskapet og vil bruke langveggen til teknisk rom, jeg vil senere sette opp igjen garderobeskapene cirka en meter lengre ut i rommet, men ett eller annet som skiller de, for eksempel to store skyvedører. På denne måten mister jeg ikke garderobeskap og får samtidig cirka 2.5m med vegg beregnet på teknisk, det eneste jeg taper er smalere passasje mellom de to garderobeskapene.
I ene enden av det tekniske har jeg satt opp sikringskap, dette er satt opp på kortveggen og er 80cm bredt. På motsatt ende er yttervegg hvor rørene skal ut. Vannrørene og brinerørene vil jeg ha rett inn i bakveggen slik at trekkerørene bør være over hverandre. Da kan jeg ha en inspeksjonsluke like innenfor for å komme til rørene fra innsiden. Samtidig kan jeg føre rørene skjult til fordelingskap og varmepumpe som også blir montert forann denne veggen.
Trekkerørene for elektrisk kan jeg ta ved siden av hvis det ikke blir plass i høyden, det er jo litt enklere å bøye elektrisk kabler enn rør. Du nevner kabelbro, jeg har vurdert en forsenket kasse i taket til samme formålet, også med inspeksjonsluker. særlig i taket over sikringskapet kan det være praktisk med luke etter at himlingen er lukket, jeg kunne jo lagt noen rør i denne kassen slik at jeg lett kan trekke ledninger mellom yttervegg og sikringskap. Jeg har ikke noe imot kabelbroer, jeg har ikke noe imot børstet stål på kjøkkenutstyr heller. Men jeg har sett det så mye rundt om at jeg ikke ønsker for mye industripreg hjemme, min samboer har samme erfaring. Har dessuten invistert i 3 fordelingskap allerede så jeg vil forsøke å holde meg til skjult installasjon, også i teknisk rom, men det skal ikke gå på bekostning av tilkomst.
Når det gjelder rør til energibrønn er dette isolerte rør på 65mm tykkelse, jeg vil nok legge disse rørene rett inn til teknisk rom.
   #15
 2 431     Hordaland     0
Hørtes ut som at det blir et veldig trangt "teknisk rom", med mye innhold. Smile
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #16
 3 252     Hordaland     0
Sikringskapet står på kortsiden så det stjeler bare 20cm av langveggen, da er det 2,6meter igjen av veggen. Varmepumpen er 60cm i bredden og da er det fortsatt igjen 2 meter.
Skal ha 4 fordelingskap som kan settes to og to i høyden + sentralstøvsuger der det blir plass til overs.
Jeg har jo som du allerede vet vurdert akkumulatortank men vil forsøke uten først siden jeg skal ha inverterstyrt pumpe, men greit å ta med i beregningen så man plasserer fordelingskapene smart. Det blir aldri for mye plass og ved renovering må man prioritere, men jeg har nå sett andre teknisk som som er dårligere planlagt, for eksempel under trapp ned til kjeller. Faktisk har jeg sett nye hus på 350kvm med elendig teknisk rom. Svakstrøm skal ikke i dette rommet, det hadde jo ikke gått!

Hvordan ville du delt inn kummen, i to høyder eller ved siden av hverandre. Både vannrør og elektriske skal ut på iallefall 3 sider.
   #17
 2 431     Hordaland     0
Jeg ville ikke delt kummen inn i to høyder, det kan gjøre ting virkelig vanskelig og rotete. Halvdelen som skal inneholde VVS bør også være kledd med 10cm isopor innvendig, med et eget isoporlokk over kammeret, samt isopor i bunn ned mot terreng, slik at du unngår frostproblemer.

Jeg ville heller ikke ført noe på tvers mellom kammerne inni kummen, det vil ta mye av plassen og gjøre ting rotete igjen. Siden du planlegger å ikke ha noen koblingsbokser eller lignende i kummen så kan den elektriske halvdelen gjerne være mindre enn VVS kammeret.
Signatur

   #19
 2 431     Hordaland     0
Du finner mange av de der i Bergen Smile
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #20
 3 252     Hordaland     0
Ja heldigvis, de har gravet nok i gatene der de siste årene. Synd inngangene forsøples med reklameplakater. En skal vel ha ett over gjennomsnittet stort hus for å legge ned slike rør i hagen. Kunne sikkert vert praktisk med en evakueringsrute via teknisk rom...
Bildegooglet "teknisk kum" og det kommer endel gode ideer, jeg trodde slike kummer skulle være drenering på men det er vel helst elektriske kummer det gjelder.
Får se litt i morgen hvordan jeg kan gå i grøften, jeg kan sikkert bruke vanlige avløpsrør mellom kum og teknisk rom men jeg må nok ha noen lette vinkler for å få de frem.
Jeg kunne lagt de to rørene for energibrønnen nederst i grøften inn mot huset og to 110mm over der igjen i høyden til tappevann og vannbåren varme. Men da bør jeg sikkert isolere de rørene med xps rundt siden enkeltrørene ikke blir isolert. Det var fuktig i jorden 1 meter fra ytterveggen, vet ikke om det har noe betydning.
De elektriske trekkerørene kan jeg ha øverst siden temperatur ikke spiller noe rolle der. Enklest med fleksibelt rør men jeg får se hvordan grøften blir når jeg får laget hullene i veggen.

Er det noe i veien med å bruke fleksible drensrør for å føre frem dette, jeg må handle drensrør uansett og de selges i 25m ruller så jeg vil sikkert få endel til overs der. Nå er jo de en liten cm tynnere da men det skulle vel gå greit.
Siste redigering: 11. oktober 2015 00:55:19 av KE