39,517
36
17
Utendørs trekkerør
3,674
Hordaland
7
Hvilke type trekkerør bruker man utendørs, ser røde 50mm er mye brukt til 220V. Coop selger gule trekkerør som de mener gjør samme nytten. Er det så viktig med farge på rørene?
Kan jeg legge flere i samme rør, for eksempel 220v, nettverk og KNX-bus? Er det vanlig å legge inn en trekkesnor mens man legger ut rørene?
Hvor handler man slike rør, byggevarekjedene, hos el-grossistene eller andre steder (Bergen)?
Gule rør blir benyttet til telekommunikasjon
Grønne rør blir hovedsakelig brukt til kabel-tv
Oransje rør benyttes stort sett til fiberkabler
På egen eiendom spiller det liten rolle hva du benytter. Røde rør blir stort sett benyttet til det meste internt på eiendom, så fremt det ikke er store mengder svakstrømskabler som skal graves ned - da kan det kanskje være greit å benytte fargekodene.
Det du bør tenke mest på er hva du skal benytte rørene til, og om du ønsker gode muligheter for å trekke inn flere kabler i senere tid. Rørene finnes som korrugert, dobbeltvegget korrugert, og stive rør. De billigste tynne korrugerte rørene kollapser rimelig lett, og er ofte vanskelig å trekke kabel i da de blir deformert av tyngden på overdekkingen. Dobbeltvegget korrugert rør er helt kurant og benyttes til det meste. Dobbeltvegget korrugert har også glatt innside, slik at kabeltrekkingen er forholdsvis enkel selv ved lange strekk og mange kurver. Stive rør er helt klart å foretrekke dersom det er snakk om store kabler eller lange strekk.
Man bør ikke legge sterkstrøm og svakstrøm i samme rør. For det første av hensyn til EMC, og for det andre av hensyn til selve kabeltrekkingen. Sterkstrømskabler er som oftest noe stivere enn svakstrømskablene. Ved å trekke inn flere sterkstrømskabler i senere tid kan dette skade svakstrømskablene. Sterkstrømskabler krever som oftest noe mer makt for å trekke inn, hvor kabeltrekkingen kan medføre skade på isolasjonen til svakstrømskablene. En fordel å legge to rør, hvor man har et til sterkstrøm, og et til svakstrøm, og man benytter gjerne isoporklosser eller noe annet som egner seg for å holde 10cm avstand mellom rørene.
Er det fare for at det kan forekomme gravearbeid langs traseen, så er det absolutt en fordel å legge kabeldekkbord over rørene, samt et merkebånd.
Det er vel en del byggevarehus som selger slike rør, men jeg vil tro de fleste selger billigste variant av korrugerte rør.
Slenger med et bilder av et tilsvarende prosjekt for moroskyld. Her er det satt opp en kum utvendig som fordelingspunkt til diverse utelys og småbygg på tomten. 3 stk rørføringer for diverse sterkstrøm til venstre, samt ett større rør for svakstrømskabler til høyre.
Det hadde vert interresant å se hvordan den kummen på bildet ser ut oppi!
http://www.elektroimportoren.no/kabelvernroer-42-50-roed-50m/2859143/Product.html?Event=pathlist
50mm korrugert dobbeltvegget rør med glatt innside er lett å gjenkjenne da de ofte er svart, mørk grønn eller grønn innvendig, og langt stivere. Kalles DV kabelrør:
Ellers, trekkekummen på bildet over har for så vidt en tom innside. Trekkekummen er produsert av Furnes. Trekkekummer for elektriske installasjoner leveres vanligvis som firkantet utførelse, mens runde kummer benyttes til VVS. Det er for så vidt ikke noe i veien å benytte en rund kum, men en firkantet kum forenkler installasjonen i kummen.
Kummen er tom, og har svekkinger med innstøpt isopor/skum-materiale i sidene, slik at man enkelt kan sage ut utsparinger for rørinnføring. Så er det opp til deg hva du vil ha i kummen, hvor man kan montere skap, koblingsbokser, eller annet utstyr etter eget ønske.
Trekkekummen som ble brukt på bildet over er tom innvendig, og det er kun montert opp tette koblingsbokser for sammenkobling av diverse kabler.
Man kan fint støpe et betongfundament å sette kummen på, slik at man får en fast bunn i kummen. I så tilfelle bør man lage til dreneringshull, for å unngå at vann som eventuelt kommer inn i kummen ikke samler seg opp eller renner inn i trekkerørene. Fordelen med å ha grus i bunn er at det gir god drenering for kondens og regnvann.
Her er det brukt gult trekkerør for innføring av fiberkabel fra ekstern lokasjon, hvor fiberen er ført videre i felles trekkerør med øvrig svakstrøm.
Edit:
Jeg tok feil, ser merkingen på siden av kummen nå at det er en Basal kum, ikke Furnes =)
http://www.basal.no/produkt/64/ledkum
En kum for å kunne skjøte vannslanger og trekkevidere elektriske kabler er veldig aktuellt i dette mitt tilfelle. Jeg vurderer om jeg bare skal la den ligge under noen heller jeg har.
Det stemmer at jeg vurderer snøsmelteanlegg, og dette skal samme ruten så det er også aktuellt. Ideen med todelt kum er god! (har ikke som mål å smelte store mengder snø, men å kunne smelte bort is som legger seg i hjulsporene iallefall.
Mulig jeg også må lage meg en slik
Ser for meg en kum med plass til både vannbårne rør, tappevann, knx kabel, data og 220v. KNX og data kan dele rør. Men jeg er ikke helt sikker på hvordan jeg skal lage kumen, vannrørene er jo de som bør ligge dypest i grøften så kanskje de bør være nederst. Jeg planlegger ingen koblingsbokser i kummen siden det er så kort vei inn til teknisk rom, bedre å ha koblingspunktene innendørs da. Kanskje jeg bare skulle støpe en kum på stedet etter at rørene er på plass, da kunne jeg foreksempel brukt styrofoamplater som forskaling på innsiden? Over vil jeg dekke til helt, gjerne først med styrofoam og en metallplate før jord og gress, eventuellt en granitthelle, vil ikke at noen stikke noe i jorden der da å gjøre skade.