39,653    36    17  

Utendørs trekkerør

 3,674     Hordaland     7

Hvilke type trekkerør bruker man utendørs, ser røde 50mm er mye brukt til 220V. Coop selger gule trekkerør som de mener gjør samme nytten. Er det så viktig med farge på rørene?
Kan jeg legge flere i samme rør, for eksempel 220v, nettverk og KNX-bus? Er det vanlig å legge inn en trekkesnor mens man legger ut rørene?
Hvor handler man slike rør, byggevarekjedene, hos el-grossistene eller andre steder (Bergen)?

   #1
 2,435     Hordaland     5
Røde rør blir primært brukt til sterkstrøm
Gule rør blir benyttet til telekommunikasjon
Grønne rør blir hovedsakelig brukt til kabel-tv
Oransje rør benyttes stort sett til fiberkabler

På egen eiendom spiller det liten rolle hva du benytter. Røde rør blir stort sett benyttet til det meste internt på eiendom, så fremt det ikke er store mengder svakstrømskabler som skal graves ned - da kan det kanskje være greit å benytte fargekodene.

Det du bør tenke mest på er hva du skal benytte rørene til, og om du ønsker gode muligheter for å trekke inn flere kabler i senere tid. Rørene finnes som korrugert, dobbeltvegget korrugert, og stive rør. De billigste tynne korrugerte rørene kollapser rimelig lett, og er ofte vanskelig å trekke kabel i da de blir deformert av tyngden på overdekkingen. Dobbeltvegget korrugert rør er helt kurant og benyttes til det meste. Dobbeltvegget korrugert har også glatt innside, slik at kabeltrekkingen er forholdsvis enkel selv ved lange strekk og mange kurver. Stive rør er helt klart å foretrekke dersom det er snakk om store kabler eller lange strekk.

Man bør ikke legge sterkstrøm og svakstrøm i samme rør. For det første av hensyn til EMC, og for det andre av hensyn til selve kabeltrekkingen. Sterkstrømskabler er som oftest noe stivere enn svakstrømskablene. Ved å trekke inn flere sterkstrømskabler i senere tid kan dette skade svakstrømskablene. Sterkstrømskabler krever som oftest noe mer makt for å trekke inn, hvor kabeltrekkingen kan medføre skade på isolasjonen til svakstrømskablene. En fordel å legge to rør, hvor man har et til sterkstrøm, og et til svakstrøm, og man benytter gjerne isoporklosser eller noe annet som egner seg for å holde 10cm avstand mellom rørene.

Er det fare for at det kan forekomme gravearbeid langs traseen, så er det absolutt en fordel å legge kabeldekkbord over rørene, samt et merkebånd.

Det er vel en del byggevarehus som selger slike rør, men jeg vil tro de fleste selger billigste variant av korrugerte rør.

Slenger med et bilder av et tilsvarende prosjekt for moroskyld. Her er det satt opp en kum utvendig som fordelingspunkt til diverse utelys og småbygg på tomten. 3 stk rørføringer for diverse sterkstrøm til venstre, samt ett større rør for svakstrømskabler til høyre.
Utendørs trekkerør - IMAG0589.jpg - KE
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 3,674     Hordaland     0
Takk for bra innlegg, de lengste strekkene vi snakker om her er vel 25-30 meter, noen steder med en 90 graders bend, trenger ikke å være krapp. Da dette er i egen hage/vei håper jeg å slippe å grave så mye i senere tid. Har ikke sett slike med glatt innside før, hvem selger slike? Som du allerede vet har jeg knx hjemme og vil nok ha ett lite sikringskap i utvendig bod, men det holder å trekke frem 220v samt knx bus så kan en heller ha knx enheter om en ønsker å kunne styre noe i boden. I denne omgangen skal jeg bare trekke rør halvveis siden jeg likevel skal grave der.
Det hadde vert interresant å se hvordan den kummen på bildet ser ut oppi!
   #3
 2,435     Hordaland     0
Elektroimportøren selger kun vanlig korrugert 50mm rør:
http://www.elektroimportoren.no/kabelvernroer-42-50-roed-50m/2859143/Product.html?Event=pathlist

50mm korrugert dobbeltvegget rør med glatt innside er lett å gjenkjenne da de ofte er svart, mørk grønn eller grønn innvendig, og langt stivere. Kalles DV kabelrør:
Utendørs trekkerør - dv-ror.jpg - KE

Ellers, trekkekummen på bildet over har for så vidt en tom innside. Trekkekummen er produsert av Furnes. Trekkekummer for elektriske installasjoner leveres vanligvis som firkantet utførelse, mens runde kummer benyttes til VVS. Det er for så vidt ikke noe i veien å benytte en rund kum, men en firkantet kum forenkler installasjonen i kummen.

Utendørs trekkerør - imagesPVGCEHSZ.jpg - KE

Kummen er tom, og har svekkinger med innstøpt isopor/skum-materiale i sidene, slik at man enkelt kan sage ut utsparinger for rørinnføring. Så er det opp til deg hva du vil ha i kummen, hvor man kan montere skap, koblingsbokser, eller annet utstyr etter eget ønske.

Trekkekummen som ble brukt på bildet over er tom innvendig, og det er kun montert opp tette koblingsbokser for sammenkobling av diverse kabler.

Utendørs trekkerør - IMAG0576.jpg - KE

Man kan fint støpe et betongfundament å sette kummen på, slik at man får en fast bunn i kummen. I så tilfelle bør man lage til dreneringshull, for å unngå at vann som eventuelt kommer inn i kummen ikke samler seg opp eller renner inn i trekkerørene. Fordelen med å ha grus i bunn er at det gir god drenering for kondens og regnvann.

Utendørs trekkerør - IMAG0574.jpg - KE

Her er det brukt gult trekkerør for innføring av fiberkabel fra ekstern lokasjon, hvor fiberen er ført videre i felles trekkerør med øvrig svakstrøm.

Edit:
Jeg tok feil, ser merkingen på siden av kummen nå at det er en Basal kum, ikke Furnes =)
http://www.basal.no/produkt/64/ledkum
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 3,674     Hordaland     0
Det var ikke dumt med en slik trekkekum, så vidt jeg kan skjønne er det bare noe xps i bunnen ved gjennomføringene som skjæres til.
   #5
 2,435     Hordaland     2
I ditt tilfelle kunne du også benyttet samme kum til snøsmelteanlegget ditt som du prosjekterer. Du kan eksempelvis isolere halve kummen med isopor, slik at du kan ha ventiler for snøsmelteanlegget i ene halvdelen, og koblingsbokser for fordeling av strøm osv i den andre halvdelen. Ingen problem å sette opp en liten forskaling og støpe opp betongfundament med en skillevegg i kummen, slik at det blir to kammer.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 3,674     Hordaland     0
Grøften jeg graver er i forbindelse med energibrønnen, så da graver jeg opp en støpt terrasse og inn til teknisk rom, det sier seg selv at jeg ikke vil gjøre dette flere ganger å jeg må få lagt opp noen ekstra rør til fremtidig bruk.
En kum for å kunne skjøte vannslanger og trekkevidere elektriske kabler er veldig aktuellt i dette mitt tilfelle. Jeg vurderer om jeg bare skal la den ligge under noen heller jeg har.
Det stemmer at jeg vurderer snøsmelteanlegg, og dette skal samme ruten så det er også aktuellt. Ideen med todelt kum er god! (har ikke som mål å smelte store mengder snø, men å kunne smelte bort is som legger seg i hjulsporene iallefall.
   #7
 575     Haugesund     0
Det var genialt med en slik utendørs kum eydybdal!
Mulig jeg også må lage meg en slik Smile

  (trådstarter)
   #8
 3,674     Hordaland     0
Var å så slike trekkerør hos en lokal byggvaresjappe. De skulle ha 14,- +mva per meter ved kjøp av hele ruller. De var sorte inni som på bildet men fortsatt litt korrugerte på innsiden, er alle slike eller er noen helt rett inni? Prisen er vel grei nok?
   #9
 2,435     Hordaland     2
Tja... De er ofte noe korrugert på innsiden, men ikke i så stor grad som på utsiden. Dersom du klarer å klemme røret flatt med hendene, så ville jeg ikke kjøpt det. Vanlige korrugerte rør som ikke er dobbeltvegget kollapser om du klemmer hardt nok. Et ordinært dobbeltvegget korrugert rør er såpass hard at du kan hoppe på det uten at det kollapser. Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 3,674     Hordaland     0
For å unngå så mange huller i veggen inn til huset vurderer jeg å ha store rør gjennom veggen og cirka 5 meter ut frem til der det er naturlig å lage en kum, derfra kan jeg gå i alle retninger med 50mm rør, det vil jo også bli mye enklere å trekke disse kablene når jeg slipper unna den første 90 graders knekken.
Ser for meg en kum med plass til både vannbårne rør, tappevann, knx kabel, data og 220v. KNX og data kan dele rør. Men jeg er ikke helt sikker på hvordan jeg skal lage kumen, vannrørene er jo de som bør ligge dypest i grøften så kanskje de bør være nederst. Jeg planlegger ingen koblingsbokser i kummen siden det er så kort vei inn til teknisk rom, bedre å ha koblingspunktene innendørs da. Kanskje jeg bare skulle støpe en kum på stedet etter at rørene er på plass, da kunne jeg foreksempel brukt styrofoamplater som forskaling på innsiden? Over vil jeg dekke til helt, gjerne først med styrofoam og en metallplate før jord og gress, eventuellt en granitthelle, vil ikke at noen stikke noe i jorden der da å gjøre skade.
   #11
 2,435     Hordaland     0
Kan du legge dette i bein linje mellom yttervegg og kum? Er det stor nivåforskjell mellom gjennomføring i yttervegg og kummen?
Signatur
  (trådstarter)
   #12
 3,674     Hordaland     0
Det blir ganske beint ja, men jeg ønsker at rørene går inn over hverandre for å kunne gå videre langs en innvendig lettvegg så jeg tror det blir utfordrende å legge rørene over hverandre. Tenkte du at jeg kunne bruke ett annet type rør hvis strekket var rett?
Jeg tror jeg vil ha problemer med å få alle rørene med helling bort fra huset, kan jeg lage dreneringshull i slike rør for eventuell kondens etc.?
   #13
 2,435     Hordaland     0
Jeg ville ført rørene inn i et teknisk rom eller annet egnet rom, hvor rørene kan komme gjennom veggen på en slik måte at du har alminnelig tilkomst til rørene fra innsiden.

Dersom du kan legge rørene ved siden av hverandre, så ville jeg lagt 4 stk 110mm PVC rør, samme rør som benyttes for kloakk. Kummen deler du inn i to kammer, slik at du kan føre inn 2 rør i hvert kammer. For elektro har du da 1 rør for sterkstrøm, og 1 rør for svakstrøm. Siden rørene er 110mm, kan du enkelt dra inn så mye kabler du vil frem og tilbake i uendelig fremtid. For VVS har du da 1 rør for snøsmelteanlegg og utvendig tappevann, og 1 rør for brinesløyfe til energibrønnen du planlegger.

Rørene bør ikke dreneres. I hver ende av rørene fyller du opp med Rockwool eller Glava for å tette i hver side. Når du er helt sikker på at alt er ferdig trukket og det blir en stund til neste gang du skal trekke inn kabler, så ville jeg tettet røråpningene inne i huset med Fireseal gipsmasse. Den er enkel å jobbe med, og ikke så forferdelig vanskelig å knuse i ettertid. Rockwool/Glavaen legges da som en tettpakket klump 1cm innenfor røråpningen, slik at du får en god kake med 1cm tykkelse i røråpningen for å støpe igjen røret.

Jeg ville så planlagt teknisk rom med en kabelbro for å føre kabler til sikringsskap og der hvor de skal. Planlegger du teknisk rom grundig, så er det ingen ting i veien for å benytte kabelbroer til VVS installasjoner i samme anledning - noe som vil forenkle monteringsarbeidet og det gir ofte et mye mer ryddig teknisk rom. Det vil for mange høres veldig voldsomt ut med kabelbroer i et vanlig bolighus, men når man først har et bolighus med tekniske rom, energibrønn, KNX anlegg og mer til, så vil en kabelbro løsning i teknisk rom kunne forenkle installasjonsarbeidet betydelig. Det skal gjerne ikke mer til enn én lengde med kabelbro strategisk plassert i teknisk rom for å samle føringsveiene.
Signatur
  (trådstarter)
   #14
 3,674     Hordaland     0
Mitt teknisk rom er en garderobe som er delt opp. Altså ett egen rom beregnet for ytterklær som bestod av to langvegger med garderobeskap. Kortveggen innerst er grunnmur/yttervegg. Jeg har fjernet det ene garderobeskapet og vil bruke langveggen til teknisk rom, jeg vil senere sette opp igjen garderobeskapene cirka en meter lengre ut i rommet, men ett eller annet som skiller de, for eksempel to store skyvedører. På denne måten mister jeg ikke garderobeskap og får samtidig cirka 2.5m med vegg beregnet på teknisk, det eneste jeg taper er smalere passasje mellom de to garderobeskapene.
I ene enden av det tekniske har jeg satt opp sikringskap, dette er satt opp på kortveggen og er 80cm bredt. På motsatt ende er yttervegg hvor rørene skal ut. Vannrørene og brinerørene vil jeg ha rett inn i bakveggen slik at trekkerørene bør være over hverandre. Da kan jeg ha en inspeksjonsluke like innenfor for å komme til rørene fra innsiden. Samtidig kan jeg føre rørene skjult til fordelingskap og varmepumpe som også blir montert forann denne veggen.
Trekkerørene for elektrisk kan jeg ta ved siden av hvis det ikke blir plass i høyden, det er jo litt enklere å bøye elektrisk kabler enn rør. Du nevner kabelbro, jeg har vurdert en forsenket kasse i taket til samme formålet, også med inspeksjonsluker. særlig i taket over sikringskapet kan det være praktisk med luke etter at himlingen er lukket, jeg kunne jo lagt noen rør i denne kassen slik at jeg lett kan trekke ledninger mellom yttervegg og sikringskap. Jeg har ikke noe imot kabelbroer, jeg har ikke noe imot børstet stål på kjøkkenutstyr heller. Men jeg har sett det så mye rundt om at jeg ikke ønsker for mye industripreg hjemme, min samboer har samme erfaring. Har dessuten invistert i 3 fordelingskap allerede så jeg vil forsøke å holde meg til skjult installasjon, også i teknisk rom, men det skal ikke gå på bekostning av tilkomst.
Når det gjelder rør til energibrønn er dette isolerte rør på 65mm tykkelse, jeg vil nok legge disse rørene rett inn til teknisk rom.
   #15
 2,435     Hordaland     0
Hørtes ut som at det blir et veldig trangt "teknisk rom", med mye innhold. Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #16
 3,674     Hordaland     0
Sikringskapet står på kortsiden så det stjeler bare 20cm av langveggen, da er det 2,6meter igjen av veggen. Varmepumpen er 60cm i bredden og da er det fortsatt igjen 2 meter.
Skal ha 4 fordelingskap som kan settes to og to i høyden + sentralstøvsuger der det blir plass til overs.
Jeg har jo som du allerede vet vurdert akkumulatortank men vil forsøke uten først siden jeg skal ha inverterstyrt pumpe, men greit å ta med i beregningen så man plasserer fordelingskapene smart. Det blir aldri for mye plass og ved renovering må man prioritere, men jeg har nå sett andre teknisk som som er dårligere planlagt, for eksempel under trapp ned til kjeller. Faktisk har jeg sett nye hus på 350kvm med elendig teknisk rom. Svakstrøm skal ikke i dette rommet, det hadde jo ikke gått!

Hvordan ville du delt inn kummen, i to høyder eller ved siden av hverandre. Både vannrør og elektriske skal ut på iallefall 3 sider.
   #17
 2,435     Hordaland     0
Jeg ville ikke delt kummen inn i to høyder, det kan gjøre ting virkelig vanskelig og rotete. Halvdelen som skal inneholde VVS bør også være kledd med 10cm isopor innvendig, med et eget isoporlokk over kammeret, samt isopor i bunn ned mot terreng, slik at du unngår frostproblemer.

Jeg ville heller ikke ført noe på tvers mellom kammerne inni kummen, det vil ta mye av plassen og gjøre ting rotete igjen. Siden du planlegger å ikke ha noen koblingsbokser eller lignende i kummen så kan den elektriske halvdelen gjerne være mindre enn VVS kammeret.
Signatur
   #19
 2,435     Hordaland     0
Du finner mange av de der i Bergen Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #20
 3,674     Hordaland     0
Ja heldigvis, de har gravet nok i gatene der de siste årene. Synd inngangene forsøples med reklameplakater. En skal vel ha ett over gjennomsnittet stort hus for å legge ned slike rør i hagen. Kunne sikkert vert praktisk med en evakueringsrute via teknisk rom...
Bildegooglet "teknisk kum" og det kommer endel gode ideer, jeg trodde slike kummer skulle være drenering på men det er vel helst elektriske kummer det gjelder.
Får se litt i morgen hvordan jeg kan gå i grøften, jeg kan sikkert bruke vanlige avløpsrør mellom kum og teknisk rom men jeg må nok ha noen lette vinkler for å få de frem.
Jeg kunne lagt de to rørene for energibrønnen nederst i grøften inn mot huset og to 110mm over der igjen i høyden til tappevann og vannbåren varme. Men da bør jeg sikkert isolere de rørene med xps rundt siden enkeltrørene ikke blir isolert. Det var fuktig i jorden 1 meter fra ytterveggen, vet ikke om det har noe betydning.
De elektriske trekkerørene kan jeg ha øverst siden temperatur ikke spiller noe rolle der. Enklest med fleksibelt rør men jeg får se hvordan grøften blir når jeg får laget hullene i veggen.

Er det noe i veien med å bruke fleksible drensrør for å føre frem dette, jeg må handle drensrør uansett og de selges i 25m ruller så jeg vil sikkert få endel til overs der. Nå er jo de en liten cm tynnere da men det skulle vel gå greit.
Siste redigering: Sunday, October 11, 2015 10:55:19 PM av KE
  (trådstarter)
   #21
 3,674     Hordaland     0
Da er grøften ferdig utgravd og av forskjellige grunner blir det to kummer utenfor terrassen. En for vannrør og en for elektrisk. Den elektriske er grei.
Når det gjelder vannbåren så er jeg litt mer usikker på hvordan jeg skal gjøre dette. Mellom teknisk rom og kum kan jeg legge 110mm avløpsrør, skal forsøke å unngå bruk av vinkler men noen små må jeg nok ha, brinerørene vil gå direkte inn til teknisk rom og ikke via kum.
Kan eventuellt isolere rundt disse trekkerørene med isopor eller xps.

Men jeg er usikker på hvordan jeg skal legge det videre fra kum, jeg vil gjerne lukke grøften før telen kommer i jorden og det skal ikke graves opp mer i år, altså vil jeg ikke legge rørene for vannbåren varme helt frem.
Spørsmålet da er om jeg skal legge noen trekkerør (avløpsrør?) og isolere disse rundt, da kan jeg trekke hele rør når jeg skal legge ned vannbåren i innkjørsel og pool.
Alternativt må jeg legge rørene med en gang sammen med individuell isolering og skjøte rørene når resten av sløyfene skal på plass.
Er også usikker på om jeg skal kun legge ett rør frem til en fordeler nært oppkjørsel eller om jeg skal legge flere rør hele veien frem. Vet jo ikke i dag hvor mye energi jeg kan bruke til oppkjørselen uten at det går på bekostning av boligen så det kan være greit å kunne velge hvor mye av oppkjørsel en kan varme opp. Gjerne 3 sløyfer, 2 for hjulspor og det siste i mellom. En fordel med eksern fordeling er at man kan utvide om man vil smelte andre steder. Jeg har ikke tenkt å smelte ned mengder av snø, kun tine opp is som legger seg på veibanen.
   #22
 15,453     0
Pass på at det er drenert nok der det legges rør. I området rundt jobb strever Telenor og andre hver gang det skal gjøres noe siden rørene deres tydeligvis fungerer som drensrør og går tette.
  (trådstarter)
   #23
 3,674     Hordaland     0
Angående drenering så skal jeg legge ned dreneringsslange ved siden av rørene. Men det meste vil legges i eksisterende dreneringsmasser langs grunnmuren så det bør være ganske tørt her i utgangspunktet.
Men jeg tenker litt på disse kummene, jeg planlegger to kummer, en for elektrisk og en for vannbåren varme/tappevann ol. Kummen med elektrisk kan jeg bare støpe veggene på og sette den ned på singel, da skal kummen være tom bare det er drenert ellers rundt kummen. Men den andre kummen ønsker jeg å isolere, vegger og lokk først og fremst men det er vel sikkert greit å isolere bunnen på den også og kanskje fylle hele kummen med lecakuler etter at rør er trukket? Men hva med bunnen da? Bør det ikke være hull i bunnen så eventuell fuktighet som kommer inn dreneres ut i bunnen, holder kanskje med ett lite hull på 10mm i midten av bunnen?
   #24
 64     Langs en fjord     0
Jeg har noen praktiske spørsmål rundt graving av utendørs trekkerør, så håper det er greit jeg låner denne tråden.

Til helgen skal jeg legge trekkerør mellom huset og garasjen, avstand på ca. 10m. Trekkerøret jeg har kjøpt er fra Byggmax, 50mm og lengde på 25m. Har aldri gjort dette før, så jeg har noen banale spørsmål:

1. I den ene enden av røret sitter det en svart avslutning. Er dette kun en muffe som jeg bare kan fjerne (kappe av) dersom jeg ikke trenger å skjøte?

2. Det er en snor inni røret. Trenger jeg å tenke på noe spesielt når jeg skal kappe røret?

3. Elektriker nevnte at 20x20cm grøft holder. Bør jeg bruke grus/pukk/singel i tilbakefyllingen, eller holder det med jord?

4. Er det greit at røret får en tilnærmet 90grader avslutning ved garasjens grunnmur? (Bøyer da røret oppover for å drille inn i garasjeveggen)

5. Tenker å la det stikke litt rikelig ut med rør på begge ender, så kan elektriker synse litt og evt. kappe overflødig rør. God ide?
Signatur
   #25
 628     0
Jeg har noen praktiske spørsmål rundt graving av utendørs trekkerør, så håper det er greit jeg låner denne tråden.

..


Høres ut som det er til elbil-lader...?
Det jeg gjorde var å legge trekkerøret fram til grunnmur på henholdsvis hus og garasje, så tok elektriker boringa inn i hus/garasje, og førte kabel inn uten trekkerør (det blir mindre hull av dette). Da slipper du 90-graders bøy der kabel kan sette seg fast.
Muffa kutta han vekk.
Trekketråden er viktig at du ikke klipper av.
Jeg la min under belegningsstein, dvs den ligger i fin grus (subbus).
   #26
 64     Langs en fjord     0
Takk for svar. Høres veldig ut som opplegget vi skal ha. Trekke kabel uten trekkerør opp høres fornuftig ut. Vi borer nok hull i bunnsvillen på garasjen og fører kabel inn der.

Trekketråden er viktig at du ikke klipper av.


Hmm, men hvordan korter man ned på røret da? Kappe plastrøret, beholde lengre del av trekketråden og fester denne på nytt på en eller annen måte?

Høres ut som det er til elbil-lader...?


Ja, elbil-lader blir en del av pakken. Garasjen ble bygd etter huset, og har aldri hatt strøm. Nå legger vi opp et opplegg med skap i garasjen og dedikert kurs til elbil-lader samt strøm til belysning, garasjeport etc.

Signatur
   #27
 628     0
Takk for svar. Høres veldig ut som opplegget vi skal ha. Trekke kabel uten trekkerør opp høres fornuftig ut. Vi borer nok hull i bunnsvillen på garasjen og fører kabel inn der.

Trekketråden er viktig at du ikke klipper av.


Hmm, men hvordan korter man ned på røret da? Kappe plastrøret, beholde lengre del av trekketråden og fester denne på nytt på en eller annen måte?

...


Du kapper trekkerøret forsiktig med kniv, slik at du ikke tar knekken på trekketråden. Så fester du trekketråden på nytt i ett eller annet (tape rundt trekkerøret f.eks), bare så den ikke forsvinner inn i røret. For lang trekketråd er bedre enn for kort.
   #28
 64     Langs en fjord     0
Du kapper trekkerøret forsiktig med kniv, slik at du ikke tar knekken på trekketråden. Så fester du trekketråden på nytt i ett eller annet (tape rundt trekkerøret f.eks), bare så den ikke forsvinner inn i røret. For lang trekketråd er bedre enn for kort.


Supert, takk for avklaring, da har jeg forstått det korrekt 👍 .
Signatur
   #29
 15,453     0
Kjøp riktig farge på rør når en ordner selv, må ha avtale med elektriker på forhånd om at det er OK. Orange eller gul til fiber. Jeg har 50mm rør inn med fibertrekkerør inne i, de kom aldri før frosten kom og la rør så jeg la ned i bakken mens den frøs rundt. (Kom kraftig kulde på barfrost i desember)
   #30
 64     Langs en fjord     0
Takk for tips TSt. Har kjøpt inn rødt rør, og også avtalt med elektriker på forhånd, så det burde ordne seg 👍.
Signatur
   #31
 15,453     0
Det er korrekt til el. så det er rett. Bare slik at alle tenker på hvilken farge de skal ha. Røde rør er i bakken og ikke godkjent som trekkerør innendørs.
  (trådstarter)
   #32
 3,674     Hordaland     0
Hva er forskjellen på DV rør og DVR rør?
(nytt prosjekt på gang...)
   #35
 2,860     1
DV betyr dobbelvegget, trenger ikke nødvendigvis være stive. Kan være korrugert utvendig, glatt inni, og fortsatt bøyelig/kveilbar.

DVR har jeg ikke hørt om før (annet enn i betydningen digital video recording...)
  (trådstarter)
   #36
 3,674     Hordaland     0
Wavin bekrefter på telefon at de bruker DV om rette glatte rør og DVR på ruller, R betyr altså rull.
Industriplast bruker betegnelsen DV rør på sine ruller får jeg oppgitt.