#11
 2     0
Hei!

Me bygger nytt hus, og legg ekstra penger i og isolere ekstra godt. 30cm i vegger, 40 i tak og 27cm mot grunnen. Ekstraisolering er eit passivt tilltak som varer huset sin levetid, og som ikkje treng vedlikehald. Tetthet i huset og varmegjennvinning på ventilasjonen er og viktige ting å tenke på om varmebehovet skal ned. Varmepumper reduserer berre kostnaden (i beste fall), tetting, isolering og varmegjennvinning reduserer varmebehovet ditt.
Har du ventilasjonsanlegg? Termofotografering og/eller trykktesting av huset er relativt rimlige metoder for å finne ut kvar varmen din forsvinner.

Mvh. Arild

   #12
 1,015     Revetal     0
En tank KAN faktisk være besparende, men de må være godt isolert, og det er ikke tilfelle med EP. Tanken bør samtidig bare være første skritt på veien for å senere kunne koble til andre varmekilder på en effektiv måte. Den bør derfor være romslig, fleksibel og konstruert for dette.

Varme som ikke brukes er som andre påpeker også det mest lønnsomme og effektiv varmestyring i kombinasjon med tanken har vi fått flere dokumenterte tilbakemeldinger på at alene kan spare veldig mye. Har kunder som har redusert el-forbruket med ca 40-45% der det er byttet tank og samtidig installert utetemperaturregulert turtemperatur med dag-/nattsenking.

Er 35000 det samlede el-forbruket eller kun til ren oppvarming? Trekkes fra alt av lys, teknisk utstyr, vaskemaskiner etc er nok reellt forbruk til varme og VV ca 25-3000kwt/år. At du kan spare 5-10.000kwt/år på noe så rimelig som varmestyring er jeg rimelig sikker på. Ytterligere 10.000kwt/år kan dekkes av solvarme fra taket. En slik løsning har minimalt med vedlikehold og er spart inn på 5-7 år. Enova gir også 10.000,- i tilskudd.

Selve løsningen kan også taes etappevis så første steg bør være tank og varmestyring. Deretter kan du koble inn hva som helst ift hva du senere reellt sett vil trenge av varme.

Å dimensjonere ei varmepumpe for å dekke 35000 når du netto kanskje ikke trenger til mer enn 15-20000kwt varme er også dårlig butikk.
Signatur
   #13
 9,677     Kysten     0
Ep 300 er vel rimelig make til ep400 optima vil jeg tro? Jeg har sistnevnte og isoleringen på den er ihvertfall jeg imponert over.
   #14
 1,015     Revetal     0
Siden en annen konkurrent/kollega i bransjen har beskrevet dette så godt fra før så kan dette være en nyttig og beskrivende link på hvor forskjell det er på tanker:

http://www.driftskonferansen.info/FOREDRAG2010/Dag%202%20sesjon%201%20Betydningen%20av%20god%20akkumulering%20-%20Jo%20Helge%20Gilje.pdf

Til opplysning så er det 50mm mineralull i Osos dobbeltmantlede beredere og din EP2 400 har et oppgitt varmetap på  6,8kwt/døgn ved 75 grader i VV-del og 35 grader i varmedel. Det synes jeg er rimelig elendig, og ikke minst unødvendig når de ellers har levert PUR-isolerte VV-berede siden 2004. Tanken er forøvrig en vits at skal være optimal og spesielt tilpasset for solvarme. Den er ubrukelig ift mange andre alternativer på markedet. Hadde den vært god nok hadde vi selvsagt valgt å tilby den selv til våre kunder...
Signatur
  (trådstarter)
   #15
 7     Østlandet     0
Takk for tilbakemeldinger den siste tiden.
1 år er gått og jeg er i grunn ikke så mye klokere på hva jeg skal velge.

Termofotografering kunne vært spennende å prøvd. Hadde vært fint å finne ut hvor all strømmen blir av.
I år var forventet årsforbruk økt til over 39 tusen kwt :o

Er veldig over på energibrønn igjen nå. Har skjønt at besparelsen vil bli veldig stor med et så høyt forbruk, så da vil investeringen betale seg i løpet av ikke altfor mange år.

Får et firma på befaring til uka, har hørt mye bra om dem, så håper de kan komme med et fornuftig tilbud, så er det bare å sette i gang.  :)

Så forresten at noen lurte på hva som var reelt forbruk på oppvarming hos oss, og det er jeg ikke helt sikker på, men hvitevarer er nye de siste årene, og vi har ikke mye lys o.l stående på hele tiden, så jeg vil tror at forbruket på oppvarming er veldig høyt, og høyere enn hva det burde være, kanskje rundt 25 tusen eller mer.
   #17
 1,015     Revetal     0
Skulle ønske jeg tok feil, men sist jeg så en oppskåret variant var det med ei tynn mineralullmatte, og ifølge Osos eget produktdatablad så er det også fortsatt mineralull:

http://www.osohotwater.no/images/stories/oso-files/pdf/Spesifikk_Produktinformasjon/Produktdatablader/Boligprodukter__indirekte_oppvarmet/OSO_Produktdatablad__Optima__EP2.pdf

Her ser du at oppgitt varmetap er 6,8kwt/døgn med 75 grader i VV-del og 35 grader i varmedel. Om sol, pellets, vedovn, gass etc som gir inntil 80-90 grader på vannet i varmedelen er altså varmetapet fort oppe i godt over 10kwt/døgn.

Å sløse bort 3-4000kwt/år på noe så enkelt å unngå som å gå fra mineralull til polyuretanskum er igrunn nokså vanvittig! Riktignok er skum dyrt, men iløpet av 20 år er det alvorlig dårlig butikk for kunden som skal betale for dette.
Signatur

   #18
 9,677     Kysten     0
Det er mulig de ikke har oppdatert produktdatabladet sitt. Oso ep2 300 og 400 ble fra 2011 levert med skumisolering og 30% mindre varmetap. Om du kikker i brosjyren deres for boligprodukter finner du det der.

http://www.osohotwater.no/images/stories/oso-files/pdf/Komplette_brosjyrer/OSO_Brosjyrer_Boligprodukter.pdf nederst side 20 og 21
Siste redigering: Sunday, October 16, 2011 9:08:03 AM av Boligbyggerne
   #19
 1,015     Revetal     0
Ja, da gratulerer jeg Oso med velkommen etter! Synes det fortsatt er utrolig at de først 7 år etter at de begynte med dette i enkelte VV-beredere gjør det med EP2.

De skriver selv også at det er pga kravene som kommer at de gjør det, men synes nå selv at krav er én ting, best mulig produkt for kunden gjerne langt mer enn minimumskrav.
Signatur
   #20
 5,188     Østlandet     0



Har fått tilbud fra en rørlegger på en OSO EP 300l ferdig instalert minus elektrikkerarbeid, og med fjerning av eksisterende utstyr, på 32 400 kr.

De mente dette ville være mye mer energiøkonomisk, men kunne ikke si noe om hvor mye jeg ville kunne spare i året på dette byttet.


Denne rørleggaren kan vel neppe være den "skarpaste kniven i skuffa" Hørt på tulling!

Jeg ler så jeg rister.  :D
Spare penger ved å bytte fra elektrisk til elektrisk??? Tulling er nok helt riktig beskrivelse.

Bruk heller 20-30 000 kr på varmepumpe og vedovn.
Varmepumpe for gjevn varme og vedovn for å ta toppene.
Signatur