(trådstarter)
   #11
 358     Barteland     0
Hvilken flow er normalt i hver sløyfe sånn ca?  jeg klarer maks å få 30 grader på turvann, og 2 l/m i flow.. virker som det er maks uansett justering. Hva er begrensningen, for liten sirkpumpe?

Hørte i kveld også en slags akustisk høyfrekvent lyd i systemet, muligens fra pumpa, det høres hele huset når alt er stille.... burde vel ikke være slik?
Signatur

   #12
 1 323     Østlandet     0
Hmm, så ikke på bilde nr 2 når jeg svarte, men hvordan er rørene koblet egentlig? De to rørene oppover veggen går vel ikke bare til mikrobobleutskilleren men til tur og returstokken eller?

Flow igjennom tanken avhenger av termostaten. Er vannet varmt nok (eller termostaten tror det) så er denne stengt. Kjør opp temperaturen på tanken til 60gr og sett termostaten til 40-45gr og la den lengste kursen stå åpen alene frem til du ser hva slags temp du får på termometer etter sirk pumpa.

Innjustering av fordelerstokken varierer fra anlegg til anlegg ettersom rørdim, kurslengder, størrelse på pumpe etc. Poenget er egenltig å få til en noenlunde jevn gjennomstrømning når flere/alle kurser er åpne samtidig. Noe det høres ut til at du har fått til. Hva som er normal gjennomstrømning vet jeg ikke, og ikke har jeg flowmålere på anlegget mitt heller.
   #13
 9 677     Kysten     0
Om de to rørene oppover veggen går til fordeler stokken så kan du se bort fra mitt svar. Jeg trodde det røret gikk til mikrobobleutskilleren. Om siste er tilfelle vil vannet velge letteste veg og sirkulere nedom pumpen og gjennom mikrobobleutskilleren og den runden fortsetter vannet med. Da får du ikke temp på vannet før du stenger ventil med umbrakonøkkel i.
   #14
 9 677     Kysten     0
Når det gjelder flow vil jeg tro du har flere hastigheter på pumpen? Det har jeg på min alpha pumpe.
  (trådstarter)
   #15
 358     Barteland     0
Sandhaug: Bør tanken stå på 60 grader konstant eller bare for å teste? Skal prøve ut med blandeventil på 45 grader nå å se hvordan det går. Men du har et poeng, temp etter sirkpumpe kan jo umulig bli 35 grader som jeg har innstilt på blandeventil, så lenge tankvannet er satt til 45 og returvann er 20...

Boligbyggerne: Ante meg at du tolket anlegget slik ja, men det stemmer at rørene som går opp i veggen fortsetter inn i veggen og bortover til fordelerstokken som står 3 meter unna. Mikrobobleutskiller står på returrøret.

Som sagt justerte jeg alle kurser på tursiden i går, etter et slikt standard innreguleringsskjema (antall omdr fra stengt) nå har jeg jevn flow på ca 2 l/m på alle sløyfer. Dette er med åpen struping der hvor nøkkelen står i på bildet. Stenger jeg denne til 1 omdr åpen mister jeg flow.....

Pumpen går på full spiker..

PS! Takk for at dere tar dere tid med dette Smile
Signatur
   #16
 9 677     Kysten     0
Hehe, der ser du, lett å misforstå. ;)

Det må være noe som struper vannet på returen. Den ventilen som er ring rundt og uten nøkkel i er den helt åpen? Ingen andre ventiler på returen?
   #17
 3 997     Oppland     0
Har du et bypass rör ret bak röret som kommer fra retur paa fordelerstokken?
Dette röret maa i saafall strupes/stenges helt (kan bruke badslöyfen som bypass i stedenfor), ellers vil store deler av vannet föres direkte tilbake via denne og ikke gjennom fordelerstokken.

  (trådstarter)
   #18
 358     Barteland     0
Den ventilen står fult åpen ja boligbyggern, og bypass har jeg stengt helt da jeg foreløpig kjører med alle kurser helt åpne..

Noterte noen verdier nå i kveld, etter 3 døgns drift

Utetemp: 0 grader
Tank: 60 grader
Tur 32 grader
Retur 25 grader
Innetemp: 23 grader (hele huset)
Flow: 1.5 l/min
Alle 20 kurser fult åpne, kun justert inn på tursiden etter den lengste sløyfen slik at flow blir lik.
Pumpe: full guff, 2200 rpm
Trykk: 2 bar (stabilt)

Dette er maks drift på alt såvidt jeg kan forstå, og det lover IKKE godt for vinteren!
Hva er underdimensjonert her?? Med min lille forståelse for slike anlegg vil jeg tro det kun handler om for liten pumpe, hva tror dere?

Finner det forsåvidt merkelig at vann som holder 60 grader synker til 32 grader etter passering av sirkpumpe, selv om den blandes med 25 graders returvann.
Signatur
   #19
 9 677     Kysten     0
60 grader er mye, og da skal du kjenne forskjell på tilførsel rør før pumpen. Har du prøvd å ta på rørene? Jeg tenker da på at du vil kjenne hvor varmt vannet stopper.
   #20
 1 323     Østlandet     0
Sålenge du har et stort reservoar med varmt vann skal du vel ikke behøve å kjøre temperaturen så høy antar jeg. Hos meg har jeg kun en el kolbe koblet som inneholder 3L vann eller der omkring og det er vel mest derfor jeg kjører med 60-65gr antar jeg.

Men det er noe muffens hos deg.
Du skal jo ikke behøve å ha strupingen på returen helt åpen for å få flow, det vil jo samtidig bety at du ikke får flow gjennom tanken og dermed synker temperaturen.
MEN disse strupingene kan være litt tricky, for selv om du skrur en omdr fra helt stengt så er det ikke dermed sikkert ventilen har begynt å åpne enda. Her er det bare å prøve seg frem.

Men fortsatt mener jeg at du bør stenge alle kurser unntatt EN, for å se om du da får rett temp og flow.

Det første du kan gjøre er kanskje å stenge alle kurser og se om du får rett temp etter sirk pumpen, altså samme temp som termostaten er innstillt til. På den måten får du sjekket at skalaen på termostaten er korrekt. NB! Lar du anlegget gå lenge med alle kurser stengt vil du få samme temp etter sirk pumpen som du har på tanken, idet varmen stiger opp fra tanken etterhvert.

Målingene dine er forøvring ikke helt på jordet. Selv om anlegget har vært i drift i tre døgn har du vel justert litt frem og tilbake underveis, så drift med stabile innstillinger er vel ett døgn eller?

Tur temp på 32gr er lavt hvis du har termostat på 40, men dette kan være feilvisning på skalaen som nevnt over. Forskjellen mellom tur og retur er jo grei, og har du 23gr i hele huset med 32gr ut fra anlegget så har du et bra hus!  Smile Jeg vil si det lover godt for vinteren jeg, du kan jo fint guffe på 10gr til på turtemp når utetemp synker.