14,354    15    4  

Ny elektrokjele. Anbefaling?

 297     1
For det første lurer jeg på hva forskjellen på el.kassett og elektrokjele er?

Hjemme har jeg vannbåren varme som blir varmet opp med oljefyr / elektrokjele. Bruker ikke så mye olje lenger pga prisen på olje. Nå ønsker jeg å bytte ut elektrokjelen som er rundt 50 år gammel. Denne er på 15 kW. Hvilken bør jeg velge? Jeg vil gjerne ha med temperaturføler inne og ute.

Jeg har dobbelmantlet varmtvannbereder som varmes opp av egen 5 kW el.kolbe. Vil det heller lønne seg å droppe denne og gå for en 20 kW elektrokjele som varmer både radiatorene og varmtvannet?

   #1
 25,063     Akershus     0
Nesten samme sak.
El-kassett er en vannvarmer nesten uten vannvolum.
En elektrokjel kan typisk ha 300 liter.

Dersom du bare skal varme radiatorer eller gulvvarme, så trenger du ikke noe "varmebatteri" i form av varmt vann.

Vannvolum trenger du når det er også er tilkoblet varmekilder som varmepumpe, solvarme, vedfyring, oljefyr...., men ikke med kun strøm.

Signatur
  (trådstarter)
   #2
 297     0
Det er gulvarme i kjellerstue og på et bad. Resten av huset har vannbårne radiatorer.
Varmtvannberederen er vel på 300 liter.

Ok. Så siden jeg også har oljefyr, så er det fortsatt elektrokjele jeg skal gå for. Og hvis jeg senere vil bytte ut oljefyr med noe annet mer miljøvennlig så lønner det seg også å ha elektrokjele nå, slik at man slipper å bytte enda en gang ved en senere anledning.

Bilde under er bare et bilde av fyrkjelen.
Ny elektrokjele. Anbefaling? - IMAG0619.jpg - larsemannen
   #3
 25,063     Akershus     0
Ville jeg ikke gjort. Du har en oljefyr/elektrokjel som fungerer. Den står trolig i fyrrom med sluk så om det oppstår en lekkasje, så er det ingen katastrofe. Ved åbeholde den så vil du ha noe mer varmetap, men deler av denne varmen kommer likevel huset til gode. Du kan også isolere den bedre dersom oljebrenner ikke brukes.

Hva skal du ev bytte til? Eksempel, noen varmepumper leveres med innebygget varmtvannsbereder, andre ikke. Solvarme trenger større tank enn varmepumpe osv mao, du vet ikke hva som er optimalt før du ev har bestemt deg for nytt system.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 297     0
Dette står i fyrrom med sluk ja.

Det var en elektriker innom tidligere i uka som sa at nye elektrokjeler er mye mer effektive enn den gamle jeg har nå. Derfor jeg tenkte å bytte.
   #5
 25,063     Akershus     0
Elektro er elektro, det finnes ikke noe som er mer effektivt. Oppvarming av vann koster akkurat det samme i den du har som i den nye.
Dog, en mer moderne kjele kan være bedre isolert slik at varmetapet til fyrrommet blir noe mindre. Siden utseende ikke er så viktig kan du oppnå det samme for en brøkdel av prisen ved å isolere rundt fyren. Dersom du bytter, så skal elektrikker ha sitt, rørlegger ha sitt og el-kjelleverandør. Er du uheldig, så må alt dette gjøres om igjen når varmepumpa kommer i hus.

Spør elektrikker hordan han mener en ny kjel er mer effektiv.
Signatur
Tom
   #6
 1,545     Sørlandet     0
Mitt utgangspunkt var helt likt ditt.

Heiv ut fyrkjelen og installerte en vann-vann varmepumpe.

Det var i 2006. Enova var storsinnet og gav meg 10.000 i støtte. 8kW varmepumpe kostet 56.000. Borehullet kostet 42.000. Litt rørleggerarbeide og litt elektrikerarbeide kostet 8.000. Litt egeninnsats koster også. Fritid er verdifullt og tid er penger.


Kostnaden har fortsatt ikke spart seg inn etter 7 år, men på vårparten neste år regner jeg med å være i null med penger investert og penger spart. Jeg har gulvarmerørene i bjelkelaget og må kjøre med temperaturer opp mot 50 grader på vannet. Da får jeg en virkningsgrad på 1 del strøm inn og 3 deler varme ut. Nyere varmepumper er mer effektive enn dette. Nærmere 1:4 ved samme forhold.

Alternativet mitt var som ditt: Å beholde fyrkjelen. Ikke bruke fyringsolje, kun strøm til varmekolbene. Problemet var bare at jeg hadde et forbruk på 48.000 kWh i året på det meste. Nå har jeg 23.000. Da var ikke regnestykket så vanskelig.....

Signatur
   #7
 6     0
jeg installerte en luft/vann varmepumpe for noen år siden som jeg kjørte mot den gamle oljefyren, siden kastet jeg ut fyren å satt inn en EP 300 dobbelmantlet bereder, har gulvvarme i mesteparten av huset men sokkelleiligheten har fremdeles radiatorer. jeg har aldri tilkoblet varmekolbene, varmepumpen har vert tilstrekkelig selv på meget kalde vintre. Er tilfreds med systemet og tror ikke jeg ville gjort andre valg i dag.

Antar at du har litt andre behov, først å fremst behov for høyere temperatur. dersom tiden er inne for nødvendige utskiftninger gjør du lurt i å tenke langsiktig å søke råd, en L/V VP og utskiftning av et par av radiatorene med fancoil er muligens det enkleste, da vil en EP 300 eller tilsvarende passe greit inn, denne kan du kjøre helt å holdent på elektrisitet og siden huke på varmepumpe eller annen varmekilde som din eksisterende  oljefyr. Dersom du gjør utskiftning så bør du gå for noe som gir deg mest mulig valgfrihet.

   #8
 48     0
Jeg byttet ut el kassett med luft til vann varmepumpe fra MIBA for 3 år siden.  Den sørger for gulvvarme samt tappevann. Strømforbruket gikk ned ca 20 000 kw (12 kW el kassett er dyr i drift) Så om et par års tid har jeg spart inn kostnadene. Levetiden på luft vann pumper er satt til ca 10 år, så her har jeg god margin. Link til tilsvarende punpe, men av nyere modell: http://www.miba.no/butikk/luft-vann-varmepumpe/ecodan-next-generation-140/
  (trådstarter)
   #9
 297     2
Jeg har hatt noen fagmenn på berfaring til luft-vann varmepumpe. Og prisanslagene jeg da har fått har ligget på rundt 150.000,-. Husker ikke helt antall kW de anbefalte, men var 13 kW+ tror jeg. Og da tar det sin tid å spare inn.

Enig at jeg bør gå for en løsning som gir meg større valgfrihet ved en senere anledning. Så jeg har ikke tenkt å gå for varmepumpe ennå før det blir mer effektivt og lønnsomt for min del.

Hva er fancoil? Vil nye radiatorer være mer effektive (gi bedre varme)?
Tom
   #10
 1,545     Sørlandet     1

Så jeg har ikke tenkt å gå for varmepumpe ennå før det blir mer effektivt og lønnsomt for min del.

Hvor effektivt må du ha det da? Når man putter 1 del strøm inn og får 4 deler varme ut i form av 50 graders varmtvann, er det jo temmelig effektivt allerede.



Signatur