#11
 1,355     0
Evt. kan man lage batteripakke selv av elbilpakker. Jeg har selv en 35kWh pakke (utnytter 22kWh) på hytta, laget av 1,5 Leaf-batteri. Kostet ca. 36.000,- for modulene, BMS og utstyr for å koble de sammen. Kan skaleres opp så mye man ønsker.

I tillegg trenger man invertere, for 3-fase f.eks 3 stk. Sunny Island 6.0H. På hytta er det ikke innlagt strøm, så jeg har 2 stk. Outback 3kW koblet i parallell. Med en grid-interactive løsning får man automatisk omkobling hvis strømmen forsvinner. Solcelleanlegg kan lade 50-100kWh per dag avhengig av størrelse på anlegg og vær/årstid.

Velger man vannbåren varme kan man ha flere kilder. Vedfyring om man har god tilgang på billig ved eller når strømmen er borte, elkoble eller varmepumpe ellers. Når man ikke trenger strøm til oppvarming og varmtvann kan en batteripakke på f.eks 30kWh fint holde i 2 døgn eller endog ennå mer om man er litt forsiktig med forbruket.

   #12
 4,110     Akershus (Follo)     1
Hva med en Ole Brum løsning?

Tenk solcelleanlegg om årlig solinnstråling tilsier at det er realistisk. Er dette på Rjukan så stopp å lese nå.

Så installerer du batterier og kontrollenhet som dekker dagens toppbelastning men moderat med solpaneler.
Så et lite aggregat som kan gå hele døgnet om strømmen er borte ( leverer det solpanelene egentlig skulle.) Batteriene vil levere til toppbelastningen men bli ladet fra aggregatet om natten og kanskje mens dere er på jobb. Så kan du supplere med solpaneler ettersom økonomien tilsier det. Da vil du etterhvert kunne være selvforsynt og anlegget betaler seg selv over tid. Selvfølgelig må dette da settes opp så du ikke kjøper strøm i de periodene solpanelene produserer nok.

Går strømmen om sommeren kan aggregatkjøring bli unødvendig selv uten store solpaneler. Skjer det om vinteren må det trå til, eventuellt supplert med vedfyring.

Jeg mener ikke dette er noe som fungere, men i din situasjon ville jeg regnet på en slik mulighet også.
Signatur
  (trådstarter)
   #13
 69     0
ATS står for Automatic Transfer Switch. Denne gjør jobben med å bryte nettet og legge inn aggregat. Alternativt kan man ha en manuell 1-0-1 bryter med en side for nett og en for generator, eller kan man bygge det sammen med kontaktorer. Dette blir jo litt opp elektriker å være med på å bestemme, samt hvilket utstyr som leveres av generatorleverandør etc.

Man bruker da ikke "stikkontakter" på en fast installasjon, og vertfall ikke av en slik størrelse?! Det blir en fast installert kabel som går fra generatoren til "switchtavle" der automatikken som skal velge mellom nett og generator monteres. Denne tavlen blir stående etter strømmåler men før hovedtavle slik at man ikke betaler kWh av egenprodusert strøm.

Løsningen med batterier, både gamle elbil batterier eller Tesla bokser er jo begge kreative og gode løsninger mtp plass. Men jeg har heller lyst å gå for diesel. Jeg jobber selv til sjøs og er vant å hanskes med diesel og generatorer så det er en løsning jeg har mer kjennskap til og er ganske fortrolig med. Under Dagmar orkanen (joda, greit den var ekstremt) var vi nesten 3 døgn uten strøm. Og diesel kan man lagre en del av uten at det byr på særlig store utfordringer. (Har tilgang til andre lagerbygninger der det kan lagres ekstra diesel også)

Kan så klart ha en løsning med rullende aggregat og løs gummikabel. Problemet er at dette er veldig nær havet og vi har så mye salt i luften når det er dårlig vær at det vil føre til jordfeil og kortslutning i generator, for ikke å snakke om all rusten som blir på det.

Einar_S, jeg har tenkt tanken på å prøve å bli "selvstendig" mtp strøm, men det vet jeg ikke helt. Det (regn)glade Vestland er jo ikke verdens beste sted for solpaneler (skjønt har jo effektiviteten blitt mye bedre med årene). Vi har mye vind! Men synes vindturbiner er dyre ennå i forhold til avgitt effekt.
Signatur
   #14
 4,110     Akershus (Follo)     0
Ja, både solpaneler og vindturbiner er dyre. men på vei ned i pris. Derfor jeg foreslår å kjøre aggregat som en start. De er jo rimelige og kan selges på bruktmarkedet når/om du har en nullutslipp ( nullpris ) løsning på plass.

Nå fremstår jeg vel som en miljøfreak. Sannheten er at jeg er et bensinhue som innser at vi skal over på naturgenerert strøm om det så skjer sparkende og skrikende. En onkel av meg var langt forut for sin tid. Før siste verdenskrig satte han opp vindmølle med generator og lader og hadde biinntekt ved å lade radiobatterier for naboene. Dette på ei øy i havgapet nord for Bergen der mangel på vind aldri er noe problem.

Skulle jeg startet med ei tomt uten annet enn ugress i dag så hadde jeg prøvd å regne på det.
Signatur
   #15
 4,193     0
Hva med å hive hele aggregatet i en shipping-container i stål? Da er hele greia utenfor huset og godt beskyttet for elementene, eneste forbindelsen til huset er kabel.
   #16
 764     0
Fett med slik løsning ja 😀

Jeg går nok heller for å lage klar tilkobling slik at jeg kan kjøre traktor aggregatet på huset om det skulle bli nødvendig. Men er jo ikke alle som har traktor tilgjengelig heller..

Var ute som energimontør under Dagmar på sunnmøre og da startet ene bonden traktor aggregatet på nettet uten å koble fra kabelen ut på nettet slik at han kjørte aggregatet rett på linjene som lå flate oppigjennom med det resultatet at traktoren hoppet 2 meter og akslingen på kraftuttaket knakk 🤣
   #17
 3,587     0
Har noen rimelig ferske tall på prisen på solenergi anno 2017?

Et kjapt søk antyder 10-12 kr/watt for panelene - har jeg da truffet et "typisk" prisnivå, eller går det an å få det vesentlig billigere (her i landet)? Det jeg så etter var paneler i størrelse 150-300 Wp/panel.

Hva er omtrentlig pris på inverter, kabling og annet stash som må til? Avhenger det mye av effekten som skal handteres?
Og hva koster en batteribank, pr kWt?

For mitt bruk er det ikke aktuelt å selge strøm tilbake til nettet, men når det ikke er nok sol må batteribanken lades opp fra lysnettet. Er dette en vanlig funksjon i inverter-logikken, eller lading fra lysnettet en kostnad som kommer i tillegg?

   #18
 1,355     0
Har noen rimelig ferske tall på prisen på solenergi anno 2017?

Et kjapt søk antyder 10-12 kr/watt for panelene - har jeg da truffet et "typisk" prisnivå, eller går det an å få det vesentlig billigere (her i landet)? Det jeg så etter var paneler i størrelse 150-300 Wp/panel.

Hva er omtrentlig pris på inverter, kabling og annet stash som må til? Avhenger det mye av effekten som skal handteres?
Og hva koster en batteribank, pr kWt?

For mitt bruk er det ikke aktuelt å selge strøm tilbake til nettet, men når det ikke er nok sol må batteribanken lades opp fra lysnettet. Er dette en vanlig funksjon i inverter-logikken, eller lading fra lysnettet en kostnad som kommer i tillegg?


Du kan finne paneler billigere enn det. Jeg selger f.eks Yingli 265W med sort ramme for 1650,-

http://www.ladespesialisten.no/index.php/solcellepaneler

Ikke helt oppdatert dessverre, må se å få lagt inn de nye panelene. Sainty-panelene er utsolgt.

Invertere av litt størrelse inneholder som regel en lader. Mine 3kW 48V Outback-invertere lader batteribanken med 45A hver seg (90A total) når de får 230V inn. Dette er da invertere for off-grid anlegg, som kan lade via generator.
TSt
   #19
 14,509     1
TS må ha en skillebryter integrert i ATS løsningen som skisseres.  Med stor effekt er disse brytere relativt dyre men kan være vesentlig rimligere hvis de leveres av aggragat leverandøren som da skaffer denne i utlandet.  De rimeligste systemene har eksterne skillebrytere som får styresignal fra en ATS.  Nødstrømsaggragater er somregel diesel og de kjører somregel på 1500 eller 3000 omdreininger.  De siste er billigst men varer kortest.  Det finnes også styrepanaler som synkroniserer driften med nettet,  da slipper en å ha brudd i forsyningen når strømmen kommer tilbake. Ellers får en et blaff når en setter tilbake til nettdrift.
Aggragater finnes i 3 klasser, åpne, lukket og ferdig i container e.l.
De to første krever en del arbeid på eksos, diesel tilførsel, ventilasjon for kjøling mm mens de siste er dyre.
De støyer relativt mye selv om de lukkede har blitt mye bedre.
   #20
 24,674     Akershus     1
Ikke bare skillebryter, men et forriglet system slik at en ikke har mulighet for å sende aggregatstrøm ut på kraftnettet. En ytterst skummel situasjon. Personell kan tro seg sikre fordi deres generatorer er avstengt og sikret, så kommer menigmann inn bakveien.

Til privat bruk ville jeg foretrukket en manuell vender.
Signatur