18,010    22    0  

Dimensjonering av el.anlegg med store effektuttak.

 2,172     Oslo     0
Når induksjonstoppen trekker over 6000 watt på max må man da vel montere en 25A - ellers går vel sikringen på full guffe? Vi har 20A sikring i dag og den går når jeg guffer på. hvorfor gjøre samme feil på nytt når vi bygegr nytt hus? Kan ikke se hvorfor elektrikere anbefaler dette?

Grunnen til at jeg spør er også fordi vi skal ha en Termia varmepumpe som trekker ca 3-3,5 kW. Men det er også et 9kW varmeelement som slår inn ved behov. Her skisserer samtlige elektrikere 32A sikring. I min verden tilsvarer 32A under 7,5kW i max effektuttak. Blir ikke dette alt for lite?

Driver elektrikere med underdimensjonering som hovedteori eller?
Hvorfor ikke dimensjonere "så det holder" + ørlite til?

   #1
 294     0
Dette med komfyren er nok "gammel" vane om 20A.


Det andre er følgende:

den på 9kw blir lasket om!

Fordi at du har en hovedsikring! det er denne som styrer alt, og alle kurssikringene kan ikke overstige denne ( med samtidighetsfaktor innregnet ) så man kan ikke ha en 50A hovedsikring og sette inn alt man vil Wink det handler om å få dette dokumentert uten at Feb dok låser seg totalt Wink
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 2,172     Oslo     0
Blir 32A "lasket om" slik at den klarer 40A ?
Hvordan gjør man det?

Hovedsikringen er beskrevet som 3x80A i alle tilbudene jeg har fått.

Familien må jo kunne bruke induksjonsplater(6kW), stekeovn (2kW), vaskemaskin (2,5kW) og varmepumpe samtidig (3,5KW + 9Kw) =  23kW. Dett skulle vel tilsi ca. 100A max. En ganske normal julaften/nyttårsaften med -20 utenfor ::)

Lurer litt på dette og får forskjellig svar ettersom hvem jeg spør.
   #3
 294     0
Elementet på 9kw blir lasket om slik at det er eks. 6.5KW  det er slik vi gjør det ihvertfall :)

Og hvis du har 3 * 80A som hovedsikring ( noe jeg finner merkelig ) Men vet ikke kravene hos deg.

Hos oss er det slik at hvis man skal ha OVER 63A så kommer man i en annen klasse og må derfor betale mer nettleie osv.. Vi monterer 50A på mindre hus og 63A på STORE eneboliger.


Du må ikke ta helt av! denne varmepumpen trekker aldri 23KW  er du klar over hvor mye strøm det er??

Og en annen ting. du sier du får 3*80A  det er 3 fase!! mens forbruksvarene dine er 2faser. altså den belastningen fordeles da på de 3 fasene slik at regnestykket ditt går ikke opp..

Jeg skjønner hva du vil, men tror ikke du trenger å bekymre deg, så lenge du leier inn et firma så går det nok bra skal du se Wink
Signatur
   #4
 27     0

Grunnen til at jeg spør er også fordi vi skal ha en Termia varmepumpe som trekekr ca 3-3,5 kW. Men det er også et 9kW varmeelement som slår inn ved behov. Her skisserer samtlige elektrikere 32A sikring. I min verden tilsvarer 32A under 7,5kW i max effektuttak. Blir ikke dette alt for lite?

Har også en Termia varmepumpe med et 9KW varmeelement med 32A sikring. Fikk forklaring fra elektriker på hvordan dette henger sammen (må innrømme at jeg ikke skjønte det helt  Smile ), men uansett så slår varmeelementene på Termia pumpene i 3 forskjellige steg. Starter først med steg 1 (ca 2500W tror jeg), deretter steg 2 (5.500W tror jeg) hvis det er nødvendig osv osv osv....
Har du borehull til pumpa di? Jeg har et borehull på ca. 160m hvor den henter grunnvarmen fra, og så langt i år har den kun brukt 2 timer med varmeelementet på steg 1!
Dyr investering med varmepumpe og borehull, men dæven hvor lite strøm jeg har brukt i det siste!!!  ;D
   #5
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0

Fordi at du har en hovedsikring! det er denne som styrer alt, og alle kurssikringene kan ikke overstige denne ( med samtidighetsfaktor innregnet ) så man kan ikke ha en 50A hovedsikring og sette inn alt man vil
Men dette regnestykker går vel aldri opp?
Om man f.eks summerer bare de største forbrukerne her vil man jo komme ganske langt opp - varmepumpen er 3-fas så den trekker nå 32A ved full drift og elementet inne (minst, egentlig - ut fra manualen).
Dimensjonering av el.anlegg med store effektuttak. - Kursfortegnelse.jpg - Arne
   #6
 1,292     Ålesund     0
Må legge inn en samtidighetsfaktor her også.. Er laaangt ifra alt som ligger inne samtidig.. Derfor trenger ikke overbelastningsvernet (hovedsikringen) være like stor som alle sikringene til sammen.. Husker ikke hvilken samtidighetsfaktor det er vanlig å bruke... Null komma ett eller annet...
  (trådstarter)
   #7
 2,172     Oslo     0

Elementet på 9kw blir lasket om slik at det er eks. 6.5KW   det er slik vi gjør det ihvertfall :)


Ok, her kommer informasjonen jeg fryktet.
Hvis min elektriker "lasker om" effektbatteriet på min varmepumpe ned fra max 9kW til 6,5kW blir jeg forbanna  >Sad. Helepoenget er jo at jeg ønsker å ha denne kraftreserven inne ved behov. Hvis behovet aldri skulle inntreffe så er det ok - men jeg vil ha muligheten! Jeg synes det er useriøst av elektrikerne å legge dette inn i sine tilbud uten å påpeke at de planlegger å justere ned max effekt på varmepumpens el. batteri. :-X


Og hvis du har 3 * 80A som hovedsikring ( noe jeg finner merkelig ) Men vet ikke kravene hos deg.Hos oss er det slik at hvis man skal ha OVER 63A så kommer man i en annen klasse og må derfor betale mer nettleie osv.. Vi monterer 50A på mindre hus og 63A på STORE eneboliger.


Alle pristilbudene jeg ar fått foreslår 3x80A - så alle kan vel ikke ta feil?
Det er ikke noe problem å få 3x80A hovedsikring. Hafslund (Oslo) regner en lav privat tariff opp til 125 A ved 230 V og nye anlegg over 80 A ved 400 V, samt anlegg med forventet årsforbruk over 100 000 kWh.


Du må ikke ta helt av! denne varmepumpen trekker aldri 23KW  er du klar over hvor mye strøm det er??


He-he. Jeg tar ikke av  ;D  Og jeg har ikke sagt at Varmepumpen trekker 23kW.
Jeg sier at varmepumpen trekker 3,5kW+9kW på full blås.

De 23 kW er resultatet av mitt enkle regnestykke for å vise hva som kan tenkes å slås på samtidig i eneboligen (dette kan faktisk med stor sansynlighet inntreffe samtidig):
- Induksjonsplater(6kW)
- Stekeovn (2kW)
- Vaskemaskin (2,5kW)
- Varmepumpe (3,5KW + 9Kw)
= Totalt  23kW.

Andre ting som kjølehjørne, varmtvannsbereder, steamdusj, vannpumpe (brønn), steamdusj osv kan også fort slå inn....for ikke å snakek om mine klasse-A forsterkere dah  ;D


Og en annen ting. du sier du får 3*80A   det er 3 fase!! mens forbruksvarene dine er 2faser. altså den belastningen fordeles da på de 3 fasene slik at regnestykket ditt går ikke opp.


Ja, her har jeg nok bommet litt. Effekten fordeles over 3 faser, men likevel trenger jeg da langt over 63A hovedsikring...


Jeg skjønner hva du vil, men tror ikke du trenger å bekymre deg, så lenge du leier inn et firma så går det nok bra skal du se ;)


Jo, jeg trenger nok å bekymre meg  ;D
Jeg er HELT sikker på at elektrikerne planlegger å "laske ned" max effekt på varmepumpen. På den måten kan de levere et billigere tilbud og lettere få jobben. Jeg ønsker elektrikeren som er ærlig og leverer det jeg trenger til en ok penge. Betaler heller noen tusenlapper extra for å få dette skikkelig  ::)

   #8
 45     0
Bør ikke komme som noen overraskelse at fagfolk som elektrikere, rørleggere og grunnarbeidere tar noen SNARVEIER for å knipe inn noen kroner!

Dette gjør de både under tilbudsberegningen og under arbeidet.
Svindlere med stil!
   #9
 294     0

Bør ikke komme som noen overraskelse at fagfolk som elektrikere, rørleggere og grunnarbeidere tar noen SNARVEIER for å knipe inn noen kroner!

Dette gjør de både under tilbudsberegningen og under arbeidet.
Svindlere med stil!


Har lyst til å kalle deg idiot eller noe lignende men jeg skal holde meg for god til det.

Selv om du rakker ned på alt det jeg er, står for og gjør..


Men til deg trådstarter.

Du er paranoid  ;D  Man trenger i 9/10 tilfeller ikke mer en 63A på en enebolig..

3*63 er masse!! og med tanke på samtidighetsfaktoren så er det galskap å sette inn mer :)  da tenker jeg på kostnaden som er sinnsyk!! altså mye ;)

i landbruket ( bønder ) har ofte 100A på HUS ( 330 kvm ) i tillegg til fjøset og det er ikke noe problem


Og til deg som kaller meg for svindler: Se hva jeg anbefaler!! anbefaler han IKKE å legge inn mer selv om det betyr 20k ekstra for oss svindlere.. Tror ikke du er på riktig under forum for å komme med slike beskyldninger!!!
Signatur
   #10
 45     0
Så,så, pass på blodtrykket.
Var ikke min mening å kalle deg svindler eller antyde at du lurer kunder, men å laske ned en 9kW varmepumpe til 6 kW uten å informere kunden er svindel.

Min erfaring er at fagfolk kniper inn der de kan for å tjene noen slanter extra, og det er ikke alltid dette er til kundens beste.

Beklager hvis jeg fornærmet deg.