#11
 294     0
Ble fornærmet ja ;) 

Det er en grunn til at det blir lasket ned..


OG på 90% av tilfellene så er slike varmepumpe installasjoner "ekstra"  så for oss så har det ikke noe å si, men det handler mest om dokumenteringen å gjøre. Dimensjonere det til normalt...  For man trenger ikke 9KW så enkelt er det..

Den strømregningen er svimlende.. Regn på det og få et sjokk Wink
Signatur

  (trådstarter)
   #12
 2,172     Oslo     0
Kall meg gjerne paranoid  ;D

Vi snakker her om spisseffekter, så de 9kW du frykter blir ikke stående på å særlig lenge vil jeg tro.

Jeg tror faktisk at jeg vil gå for 3x80A - det koster meg 2500,- extra ifølge pristilbudet. Hafslund krever småpenger (+ kr 175,-) i extra engangsavgift. De løpende utgiftene er de samme som for 3x63A. Det eneste som kreves er at installatøren sender inn et energiregnskap som viser hvilke typer utstyr som skal tilkoples. Helt kurant.

Med sveiseapp. og 5 kW varmeovn gående i garasjen på vinterstid så kommer jeg nok til å sette pris på denne overdimensjoneringen  ;D

Noen som vet hvilke typer kontakter som følger med en Thermia?
Er det "stikkontakter" eller er det bare kabel for fast tilkopling?
Hadde vært ok med kontakter slik at anlegget i et nødstilfelle kunne vært drevet av et heftig aggregat jeg har til traktor  ;D  Altså sånn av beredskapshensyn  ;D  Paranoid? Jeg? ;D



   #13
 294     0
Hvis det er dette varmeanlegget på 9KW du snakker om så er det et virrvarr av ledninger og FAST tilkobling! rett på elementene.. og en annen kurs som styrer det andre...

men det er dog mulig å lage en stikkontakt tilkobling..  Da med en "vender" som du vrir på når strømmen er borte..
Signatur
   #14
 60     0
Litt effekt regning på meget høyt nivå  :)

P=U x I x 1.7 (kvadratroten av 3 faser)

Til trådstarter er dette:
P= 230V x 80A x 1.7
P= ca 31.3 KW

32 ampere til varmepumpen som du trodde var under dimensjonert
P=230V x 32A x 1.7
P=12.5 KW
Her regner jeg med at varmepumpen din er 3faset.

Disse beregningene er gjort for 230Volts anlegg. Dersom du har 400 Volt inn i hovedkabelen din, bytter du ut med denne i formelen.
Da får du noe sånnt som 54.4 KW inn i sikringsskapet ditt  ???

En god del mer kan du si en de leveringene vi er vannt med. Sånn ca 63A enfaset anlegg. Dvs 15KW. Og det går til leiligheter på 2 plan og ca 120-150 m2 totalt.

Helt greitt med stort overbelastningsvern.....når naboen skal kople seg innpå skapet ditt også  ;) 
taz
   #15
 3,840     Haugesund     0


De 23 kW er resultatet av mitt enkle regnestykke for å vise hva som kan tenkes å slås på samtidig i eneboligen (dette kan faktisk med stor sansynlighet inntreffe samtidig):
- Induksjonsplater(6kW)
- Stekeovn (2kW)
- Vaskemaskin (2,5kW)
- Varmepumpe (3,5KW + 9Kw)
= Totalt  23kW.

Andre ting som kjølehjørne, varmtvannsbereder, steamdusj, vannpumpe (brønn), steamdusj osv kan også fort slå inn....for ikke å snakek om mine klasse-A forsterkere dah  ;D



Eg e heilt enige me deg, eg har sjøl 3*80 i inntaket men lure på om d e for lite ;D

For me sitte me samma utstyret, hima å i garasjen tror eg...
Bare at jeg må ha en 15kW pumpe.

Betaler heller ikke noe for den sikringsstørrelsen. Det kommer først ved over 3*125 på sørvestlandet og. Stå på!, det ble noe mer fart i diskusjonene her nå syntes jeg ;D
Signatur
   #16
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Steike.... Jeg har 3*25A....  ;D
160 m2 pluss garasje og uthus. Elektrisk oppvarming (2 varmepumper L/L)... Må rett nok bruke hodet litt og ikke fyre opp både vaskemaskin, oppvask, tørketrommel, kaffetrakter og strykejern, samtidig som VVberederen på 2KW står inne :P
Men ellers har vi den strøm vi trenger, skjønt den samtidighetsfaktoren skulle jeg gjerne høre litt mer om:

I vårt skap har vi (automater) 3 stk 16A og 8 stk 10A, og en 20A til komfyr, alt gjort av elektrofirma på 80-tallet Før dette står det da en 3*25 automat, jordeilautomat og et grovfilter, måleren, og aller først 3 stk skrusikringer på 25A. Jeg vil gjerne få lagt inn en ny 16A kurs til varmepumpene, men da må kanskje inntakskabel og sikring byttes så vi kan gå opp til litt mer? Vet ikke hva luftkabelen er på, men fra den og til skapet står det en hauggammmel flettet kabel på 3*6mm2... Kanskje vi overskrider samtidighetsfaktoren allerede?
Signatur
   #17
 1,292     Ålesund     0
Hvis det er en gammel tjæreisolert kabel så er den sikkert moden for utskifting, og da går det jo an å oppgradere med det samme.. Hvis e-verket kommer på en kontroll, så skriver i alle fall de i Ålesund påbud på å skifte den..
Begynner vel å bli veldig knapt med 3x25A på en såpass stor bolig ja...  ::)

   #18
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0

Hvis det er en gammel tjæreisolert kabel så er den sikkert moden for utskifting, og da går det jo an å oppgradere med det samme.. Hvis e-verket kommer på en kontroll, så skriver i alle fall de i Ålesund påbud på å skifte den..
Begynner vel å bli veldig knapt med 3x25A på en såpass stor bolig ja...  ::)

Ja, det er nok gjerne litt knapt, så det kommer nok en dag da det skal oppgraderes, men det blir neppe til 3*80, det er jo nærmest perverst mye  ;D Kanskje 35A, det burde no duge. Ser ikke for meg mer eller større apparaturer vi skulle putte inn i heimen.
Men dette med den kabelen (og forsåvidt også dette med samtidighetsfaktoren): Tilsynet var her sent 2006, og godkjente anlegget. En ting er at den tjærekabelen ble godkjent (den er i fysisk god stand, trolig montert ved nytt hus i 1957), men at de godkjente alle kursene? Vi har jo alvorlig mye mer A i sikringene enn hva hovedautomaten takler, og oftest er det hovedautomaten som ryker til, i den grad strømmen ryker her i huset.
Vi har jo mulighet til å trekke 148A om man summerer sikringene, mens 25*1,73=43,25A. Dvs at samtidighetsfaktoren hos oss er 0,28 (43,25:148). Uff, det høres ikke bra ut. Men på den annen side: Hva er egentlig problemet med dette? Skulle ikke hovedautomaten gjøre en grei nok jobb, om vi overbelaster totalt sett?
Signatur
   #19
 1,292     Ålesund     0
Er det skrusikringer eller automater du har på hovedsikringene? Er de varme når de går?
Når du ligger lenge med høy belastning på en tjærekabel, så tørker den ut.. Den tørker ut uansett, men fortere ved høy belastning.. Hvis den får ligge i ro, så går det nok bra.. Isolasjonen smuldrer opp når en tar i den når den blir tørr.. Så det er jo avhengig av hvor tørr den er blitt og hvor ofte den har blitt/blir flyttet på (sagt med unødvendig mange ord ::) )
Men hvis du skal oppgradere, så hadde jeg absolutt ville gått for mer enn 35A. 35A er sikkert nok i dag, men hva om få år? En vet aldri hva en får i hus om noen år, og det er ikke så veldig store ekstrakostnaden når en først skal gjøre noe...  Smile
   #20
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0

Jeg har begge deler  ;D Aller først, koblet direkte på den gamle kabelen, er det 3 stk skru 25A treg. Deretter er anlegget og følgelig kablene ganske "nytt", dvs fra 80-tallet: 3*25A flink automat, grovvern, jordfeil, måler, og tilslutt inn i sikringsskapet.

Det er bestandig hoved-automaten som ryker, aldri skrusikringene. Ingen av automatene har noensinne blitt mer en litt lunken, mens skrusikringene kan bli ubehagelig varme ("må" trekke tilbake fingrene etter et par-tre sekunder) når vi belaster mye. Den gamle tjærekabelen har på det varmeste blitt litt mer enn lunken, men aldri "varm", og har sjekket den nøye over hele blindloftet, har tydeligvis fått stå i ro, og det virker som at det som idag brukes som inntaksskap en gang har vært sikringskap også, dvs at kabelen mest sannsynlig aldri har blitt flyttet på. Den smuldrer ikke som jeg kan merke. Skrusikringene har jeg sett så nøye på som jeg tør mtp at de ikke kan gjøres spenningsløse, men både de og bunnskruene ser aldeles fin ut, knapt en stripe i stålet. Siden jeg var usikker på opprinnelsen til de patronene som sto i har jeg byttet de ut med "merkevare", General Electric  :)

Ja, du har sikkert rett at det kan være smart å gå høyere enn 35A, 50A er vel kanskje mer fornuftig, mtp fremtiden. Jeg tenker mest tilbake på der vi bodde før, hvor vi hadde 3*35A i et større hus, kun el.oppvarming (og alt på panelovner), 1 KW med arbeidslys bare i kjellerrommet, sveiseapparat, og mye småtunge maskiner som krevde 16A kurser, mye som vi ikke har idag. Og der gikk ikke sikringen mer enn 1 gang ifm en sinnsyk overbelastning...  ::)
Signatur