61,512
47
12
El-tilsyn - hva sjekkes på en slik kontroll?
1,630
Villmarkstoppen, Malvik
0
Hei!
Har fått varsel om kontroll av anleggene i huset vårt, kontrolltype 'Ny installasjon' og lurer litt på hva som gjøres ved en slik kontroll?
Hva må jeg klargjøre i forkant - skal dude'n fra DLE ha aksess til alt av kontaktpunkter, inntak, jording osv eller hvordan foregår en slik kontroll?
Er fyren selvgående (kan jeg bare få ungene til å slippe ham inn eller må jeg ta fri fra jobben og være der selv?)
Hvor kritisk er det at samsvarserklæringen er på plass under kontrollen?
Har mast et par-tre ganger på firmaet som hadde installasjonen her men har enda ikke fått papiret - regner vel med at de får ut fingeren når jeg hinter om DLE og det tross alt er gått ganske lang tid fra jobben ble avsluttet... ;)
Og - hvor nøye beskrives installasjonen i samsvarserklæringen, er det ned til punkt-nivå i hvert enkelt rom eller er det mer overordnet - kurser, osv?
Har fått varsel om kontroll av anleggene i huset vårt, kontrolltype 'Ny installasjon' og lurer litt på hva som gjøres ved en slik kontroll?
Hva må jeg klargjøre i forkant - skal dude'n fra DLE ha aksess til alt av kontaktpunkter, inntak, jording osv eller hvordan foregår en slik kontroll?
Er fyren selvgående (kan jeg bare få ungene til å slippe ham inn eller må jeg ta fri fra jobben og være der selv?)
Hvor kritisk er det at samsvarserklæringen er på plass under kontrollen?
Har mast et par-tre ganger på firmaet som hadde installasjonen her men har enda ikke fått papiret - regner vel med at de får ut fingeren når jeg hinter om DLE og det tross alt er gått ganske lang tid fra jobben ble avsluttet... ;)
Og - hvor nøye beskrives installasjonen i samsvarserklæringen, er det ned til punkt-nivå i hvert enkelt rom eller er det mer overordnet - kurser, osv?
Signatur
DLE snur ofte hvis papirene mangler. Så pass deg for papirene, de er farlige, ikke anlegget.
DLE skal ha adgang til alle punkter, men som regel tas det stikkprøver.
Du trenger ikke ta fri. Noen ganger kan det lønne seg, men du har en ny installasjon og vil derfor ikke lide økonomisk dersom det finnes feil.
Ellers sjekkes det om utstyr er montert på en skikkelig måte, at montasjeanvisningene er fulgt og at utstyr er tett nok og plassert riktig i forhold til ytre påkjenninger slik som på bad og ute.
Downlights bør sjekkes. her er det mye svin på skogen når det gjelder montering av utstyr.
Kontrolløren skal ha tilgang til hele el-anlegget.
Dokumentasjon skal være tilgjengelig, ikke bare samsvarserklæringen men også den underliggende dokumentasjonen slik at kontrolløren kan gjøre seg opp en mening om arbeidet.
Kontrolløren er selvgående, men jeg ville tatt fri og fulgt ham rundt slik at eventuelle ankepunkter kunne blitt forklart direkte til deg der og da.
Hvis han finner noen feil eller mangler vil dette i tillegg komme fram skriftelig på kontrollrapporten.
En samsvarserklæring skal gi en beskrivelse av anlegget som er installert, helst så detaljert at elektrikerfirmaet kan komme i ettertid og si at dette har vi gjort, og dette har vi ikke gjort.
På nye hus pleier jeg å skrive som tekst:
Installasjon i nytt hus: Inntak, hovedkabel, sikringsskap, samt installasjon i henhold til tegning. Så legger jeg ved installasjonstegninga med alt jeg har gjort.
Er det noe jeg vil skylde meg unna, slike ting som kunden har gjort selv så føres det selvsagt nøye opp.
Hvis det er gjort ting som ikke er helt etter boka føres det også opp.
(kjøkken, bad, toalett...). Han sa at det han primert var ute etter var potensielle brannfeller.
Jeg forklarte, som sant var, at jeg selv hadde lagt opp en del av det elektriske, bl.a. alt til det nye badet mitt inkl. varmekabler. Jeg forklarte også at jeg hadde hatt litt hjelp av en kamerat som er elektriker, men at jeg ikke hadde noe som helst dokumentasjon å vise til. Jeg var litt redd for å få problemer med dette da jeg fikk varsel om kontroll, men bestemte meg for å spille med åpne kort
Heldigvis var kontrolløren en fornuftig mann. Han visste godt hvor dyrt det var å ha fagfolk til å gjør slikt, og sa at det ikke var noenting i veien med å gjøre slik som jeg hadde gjort. Jeg fikk til og med skryt for å ha gjort godt arbeid
Jeg tror ikke jeg hadde sluppet like billig unna om jeg ikke hadde "fotfulgt" kontrolløren rundt i huset og ga ham svar på hvordan ulike ting var gjort etterhvert som han spurte (har skjult anlegg i nesten hele huset).
Pusser opp hus på fritiden.
De tilfellene jeg mener er dumme småpirkete ting som ikke utgjør noen fare. DLE har en tendens til å holde seg selv i arbeid her på sørlandet.
Er det der virkelig sant? Den kontrolløren burde fått sparken på dagen. Greit nok at du og kameraten din har gjort en bra jobb, all kudos for det. Men at det mangler dokumentasjon på skjult varme og annet skjultanlegg er liksom noe av det mest vesentlig for reglene med dokumentasjon. En slett jobb av kontrolløren og du har hatt FLAKS. Det der skal stå på en rapport, uansett hvem som har gjort det. Og det gjelder selvfølgelig elektrofirmaer også, da slik dokumentasjon SKAL være tilgjengelig og levert av ALLE som gjør en utvidelse på et elektrisk anlegg. Du vet at sålenge det ikke foreligger dokumentasjon på anlegget ditt vil du få problemer med forsikringsselskapet ditt hvis en feil kan spores til det du har gjort? Det er nemlig derfor det er veldig viktig med dokumentasjon.
Derfor vil jeg uansett anbefale deg STERKT å hyre inn et firma som kan gå over ALT av koblinger du har gjort og gå god for det. Hvis du i hele tatt finner noen som vil være så greie. Varmekabelen vil du nok ikke få noen til å gå god for, men ligger den i støp er det mye som skal til før det skjer noe med denne.
Et besøk av forikringsselskapet etter at en skade har skjedd derimot er en helt annen sak.
Har også fortalt om min erfaring med kontrollen til mange andre, blandt annet noen elektrikere, og har fått høre at det ikke er kontrollørens oppgave å sjekke dokumentasjon, kun at det ikke finnes "feller" som kan skape brann, eller gi noen "elektrosjokk" i dusjen o.l.
Pusser opp hus på fritiden.
Jo, det er dokumentasjonen som gjør anlegget trygt. Da har et firma gått over alle koblinger og målt at anlegget tilfredsstiller dagens krav i henhold til de meget strenge reglene som gjelder i dag. Uten dokumentasjonen KAN det være en større fare, da det ikke er oppdaget feiler og mangler som KAN være vesentlig på installasjonen. Det holder liksom ikke å vite at klemmene er skrudd til godt.
Som sagt, jeg vil sterkt anbefale deg å få noen til å gå over anlegget ditt. Det har med skjulte farer som du ikke nødvendigvis ser når du legger anlegget.
Jeg vet jo selv at el-anlegget mitt er trygt.
Dessuten fikk jeg i etterkant av kontrollen et papir som sier at jeg har et tilfredstillende el-anlegg
Pusser opp hus på fritiden.
Hvordan vet du det hvis du ikke har gjort en tilfredsstillende dokumentasjon?
At du fikk et ark fra tilsynet som ikke gjorde jobben sin er ikke verdt mye...
ved brann eller ulykke kan påvises at skaden skyldes feil på det
elektriske anlegget.
Det stedlige eltilsyn kan kun be om dokumentasjon, ikke kreve, dersom
de finner åpenbare feil eller mangler.
De kan kun gi pålegg dersom det er fare for liv og helse, og rapportere
dette videre.
men hva som fysisk er utført.
Pusser opp hus på fritiden.
Mangler det dokumentasjon (samsvarserklæring) på at jobben er utført av autorisert elinstallatør og rapport fra en kontroll av anlegget så kan heller ikke DLE gå god for at anlegget ikke har mangler som utgjør en fare for personer, dyr og eiendom. Ettersom de måler jordingen på anlegget så er det punktet for IKmin som er det viktigste såfremt jordingen er grei, med tanke på kortslutning og vern.
Ergo kan de kreve denne dokumentasjonen, og dette skal være et mangelpunkt på deres rapport etter 1999 da dokumentasjonskrav ble innført.
Det stemmer ikke. Den kontrolløren gjorde ikke jobben sin og bør sparkes, enkelt og greit. Det er ett av de viktigste punktene kontrollørene etterspør med tanke på skjulte feil og mangler. Og hvis du har elektrikere i din omgangskrets bør det vel ikke være noe stort problem å få en av de til å gjøre denne dokumentasjonen? Spesielt vedkommende som gjorde dette sammen med deg?
ikke ovenfor noen andre...slik skremselspropaganda som bedrives på denne
tråden er bare tull, skrevet av paragrafryttere som aldri gir seg....
Jo det stemmer! Kontrolløren gjorde jobben sin!
Feilene som ble rettet opp har jeg fått dokumentasjon på, men ikke alt det andre som er gjort tidligere. Elektrikerne jeg kjenner er ansatte, og måtte derfor fått firmaene de jobber i til å gå god for jobber som de har hjulpet meg med på kveldstid, det er hverken firmaene eller personene så veldig ivrige på å gjøre. Og jeg har heller ikke gjort noe særlig forsøk på det.
Pusser opp hus på fritiden.
Ellers tok han stikkprøver av stikkontakter (alle i våtrom), punkt m.m..
Jeg gjorde også noe av det elektriske selv (ikke kabeltrekking eller tilkobling), og det sjekket og godkjente elektrikeren etter hvert, så det arbeidet har elektriker firmaet gått god for, og er dokumentert som att de er dem som har gjort jobben..
Og forsikringsselskapet kan neppe gi regress for en manglende samsvarserklæring. For å få noe trøbbel med de må minst to ting skje.
1. Brannen må være forårsaket av det elektriske anlegget.
2. Det kan påvises at man som huseier ikke har gjort tilstrekkelig jobb med å ha et godt elektrisk anlegg.
AtW
og mangelfull faglig montasje av downlight det ble satt fokus..
Ellers var det en trend der nye eiere av gamle eneboliger kastet ut
parafinbrenner og erstattet dette med varmepumper, uten å ta
høyde for å oppgradere det elektriske anlegget for elektrisk
oppvarming når temperaturen beveger seg under minus 15 grader.
Branner som starter i det elektriske anlegget i Norge er 90% på
grunn av at eldre anlegg ikke er oppgradert, brann grunnet ikke
fagmessig arbeid utgjør kun 1 til 2%.
Det var derfor et stort ønske at kontrolører heller fokuserte på
eldre anlegg, som var underdimensjonert.
http://www.dagbladet.no/2009/11/14/nyheter/innenriks/brann/savnet/9040289/
Edit: Kripos har nylig konkludert saken og selv om sikringsskapet var modifisert av hobbyfolk, startet den i en ringetrafo. Ingen blir dermed lastet for brannen.
Men å tro at man IKKE blir stilt til ansvar hvis noe skjer, er utrolig naivt.
har du link der du har lest dette?
http://e24.no/jobb/article3397571.ece
Når det kommer elektroingeniører fra Kripos ved dødsbranner så skjønner man alvoret.
Jeg kan ikke skjønne hobbyelektrikere som tørr å stille seg selv ansvarlig hvis noe skulle skje.
Selv er jeg elkraftingeniør med fagbrev. Selv om jeg har jobbet med dette i ti år, har jeg stor respekt når jeg installerer i mitt eget hus. Jeg tar ingen snarveier, dokumenterer absolutt alt og viser til gjeldene forskrifter.
Det står jo ikke noe der (i den artikkelen du lenker til) om at anlegget er modifisert? (eller forsåvidt at det er noe galt med det) I tilegg så er det jo ingen som ble lastet?
Folk tør det vel antakelig fordi de tror de kan gjøre en like god jobb selv, kombinert med at man ønsker å spare penger.
AtW
Jeg har kjøpt et brukthus fra 1989. Det fulgte ikke med noe samsværserklaring, men det er tydelig at det har blitt gjort endringer på anlegget. Endringene, i følge en elektrikker jeg kjenner, er i henhold til forskrifter, men kan fortsatt ha vært gjort av amatører og ikke dokumentert. Det har vært el-tilsyn like før vi overtok huset uten at noen feil ble oppdaget så det er sikkert lenge til neste gang.
Det jeg lurer på er hvordan el-tilsynet og forsikringsselskapet forholder seg til eldre installasjoner uten at det foreligger noe dokumentasjon på endringene?
Her har jeg førstehånds amatørerfaring :)
Vårt hus brant ned til grunnen for 3 år siden pga. feil i det ekeltriske anlegget.
Kripos har ingen elektroingeniører ansatt i avd. for brannetterforskning. De leier inn en fast person (mulig det er flere) fra Hafslund med spesialkompetanse på elektriske anlegg og brann. Han som var hos meg jobbet stort sett over hele Østlandet fikk jeg inntrykk av.
Kripos bidrar med taktisk etterforskningsstøtte og "mannen fra Hafslund" bidro med sin elektrokompetanse. Så skrev Kripos en rapport som ble oversendt til det lokale politikammer for videre oppførlgning/etterforkning/henleggelse.
For at forsikringsselskapet kan kreve regress/avkortning holder det ikke å fastslå at det var feil i elektrisk anlegg. De må i så tilfelle kunne bevise en av følgende:
1) Du har utført arbeider selv og arbeidet var utført på en slik måte at ditt utførte arbeide kan KNYTTES DIREKTE til brannårsaken.
2) Du har overtatt/kjøpt en bolig hvor tidligere eier har utført ulovligearbeider og DU BEVISELIG har vært kjent med disse manglene i forkant av brannen.
M.a.o. har du bygget på huset 100m2 og lagt opp det elektriske anlegget selv, med masse feil og lite fagmessig utførtf - da vil du ikke kunne få avkortning hvis brannen startet i den gamle delen av huset.
Eller...
Du legger (ulovlig) opp en ekstra stikkontakt i stuen til en varmepumpe og huset brenner ned til grunnen. Brannen startet beviselig i varmepumpens innedel pga. tett filter el. Brannetterforsker avdekker din ulovlige installasjon. Forsikringsselskapet har likevel IKKE anledning til å kreve avkortning.
Har jobbet i forsikringsselskap i noen år og her er rettspraksisen veldig klar.
Må også få lov til å si at de som velger å kople eget anlegg ikke burde bekymre seg for mulig avkortning i forsikringsutbetalingen. Jeg ville langt mer bekymret meg for å måtte møte i begravelsen til mine egne barn som følge av amatørkopling. Kanskje er ditt "amatørarbeide" skyld i brannen - kanskje ikke - det blir nok god til til å tenke på slikt hvis katastrofen er et faktum.
Arne, du spør om hva som skjer på en slik kontroll.
Hos oss var dette en lynrask "ny-hus-sjekk" som innebar en kikk på sikringskap, grundig sjekk og måling av jording i hele huset, visuell sjekk rundt i alle rom og en grundigere sjekk i teknisk rom. Mitt råd; vær hjemme og heng som en "ryggsekk" på kontrolløren. Hvis de finner feil er det greit for deg å kjenne til detaljene. Dette blir jo en kjedelig garantisak for elektrikeren din som garantert trenger personlig oppfølgning ;)
Noen mener sikkert at jeg også bedriver skremselspropaganda, men det er ikke min intensjon. Har desverre sett alt for mange som har kjøpt k-rør og kabel på Biltema og skal slenge opp ett par nye stikk i huset. Når jeg som amatør ser at dette er utført teknisk feil og estetisk pyton tør jeg ikke tenke på hvor lett dette avdekkes av en fagmann.
Hilsen en som IKKE bedriver utstrakt amatørkopling - ut over bytte av defekte brytere/stikk med god samvittighet.
av ikke fagmessig utført arbeid er så mikroskopisk liten.
Det er de gamle anleggene som det ikke er gjort noe med,
og som overbelastes, som er farlig.
Jeg skjønner godt at man vil beskytte sin profesjon, men for gud
skyld ikke gjør dette forumet til en rettsal med advokater.
Hvor ofte brenner husene pga. feil i elektriske anlegg? (ikke apparater, men fast installasjon)
Hvor ofte brenne husene pga amatørmessig utført arbeid? (sikkert mange mørketall)
Jeg mener ikke at man skal gamble på at det statistisk er liten mulighet for brann, men vil bare ite hva er realiteten. Statistikk og sannsynlighet er to forskjellige ting, bare så det er nevnt.
Det hadde vært interessant å vite, det argumenteres jo for strenge regler for hva man kan gjøre selv på bakgrunn av mange branner i elektriske annlegg, men hvor mange av disse brannene starter i anlegg montert av fagfolk, og hvor mange i annlegg montert av amatører? Jeg vil tro de fleste anlegg monteres av fagfolk, allikevel er antallet branner ganske høyt.
AtW
Jeg er enig i at forsikringsselskaper har en vei å gå hvis de skal påvise at en brann skyldes amatørkobling, men når de nå setter inn ekstra etterforskning for å kreve erstatning fra lampe og trafoprodusenter, så kan man lure på hva det neste blir.
Eldre og utdaterte anlegg er noe dritt, ingen tvil. Kombinert med polakker er det en reel brannbombe.
Har sendt en pen purremail til elektrikeren med henvisning til hvem som kommer, regner med papirene fylles ut ganske kjapt nå da...
Arne
2007: Nordbohus Espira spesial m/sokkel, 320m2
2010: Lekestueprosjekt
Det at du ikke VIL tro på det betyr ikke at det ikke er sant. Du kan ha så mange meninger du bare vil, men fasiten trenger ikke nødvendigvis være det du vil for det.
Det er vel ikke noe særlig statistikk på arbeid gjort av ufaglærte, de er med i den samme statistikken som sier at ca. 40% (rapport fra Gjensidige) av alle branner i Norge har en elektrisk årsak. Denne prosenten er igjen todelt med at 20% kommer av feil på det elektriske anlegget og de siste 20% skyldes feil bruk av elektriske apparater (komfyr, vannkoker etc.). Det er ikke til å feie under en stol at det er en høy prosent vedrørende det faste elektriske anlegget hva gjelder feil gjort av elektriker.
Derfor ble reglene meget skjerpet inn i 1999 og ytterligere i 2006, og nå kreves det derfor papirer på alt og nøye målinger av anlegget før anlegget spenningssettes.
Men etter 2006 da reglene ble skjerpet inn har det heldigvis gått nedover. Amatører som fikler med anlegget sitt selv bidrar nok ikke positivt i denne statistikken, det er vel de fleste enige i.
Jeg tror det er to kategorier av amatører - de som ikke bryr seg eller skjønner at å fikle med elektriske anlegg er farlig, og de som prøver etter beste evne å sette seg inn i problemsikringen og forsikre seg om at vet hva en gjør, og som vet at feil kan bety skade på både bygning og personer.
Den siste kategorien gjør nok ikke nødvendigvis noen dårligere jobb en en faglært elektriker på små til moderate oppgaver, men samtidig er det nok denne kategorien som er først til å ringe en elektriker når en skal gjøre noe "større".
Den første (og farligste) kategorien bryr seg ikke uansett, og ser ikke sin egen begrensning, om det så er snakk om å bytte et helt sikringsskap eller det som verre er.
Topolte sikringer, overspenningsvern og jordfeilbrytere er absolutte pluss for sikkerheten. Om ikke så alt for lenge kommer kanskje serielysbuedetektorer for boliger også.
http://www.agderposten.no/article/20110303/LOKAL8/703049997/1001/ABONNEMENT
Man kan kanskje nekte, men dersom man bor der noen år, så er det ikke allverdens vanskelig å fastslå ca tidsrom der anlegget har blitt montert.
Om en huseier derimot kopler 1.5mm2 ledning på 16A, og gjerne bruker jordlederen i PR-kabelen til å lede strøm, så er det naturligvis uaktsomhet som bør (og trolig vil) føre til avkortning.
Men da synes jeg også installatørene skal kunne bli stilt ansvarlig ved brann i et anlegg de har prosjektert feil, evt. montørene har koplet feil... Vet om en bolig der registrerte montører bare har gjort filleting som å kople stikkontakter, og allikevel er det det eneste som ikke er forskriftsmessig utført i boligen...
Det er slike eksempler jeg tenker på. Og jeg er enig i at installatøren burde ha et større ansvar i slike saker. Jeg vet om en sak der det har blitt bøter, men da snakker man om usannsynlig uaktsomt arbeid for å si det pent.
Unntak vil man alltid finne, og det er de man hører om.
Elektriker har gjort alt av det elektriske, men jeg har selv satt opp lamper i tak. Har vel strengt tatt ikke lov til dette heller, men er det noe de de kicker på?
Bjørn B
Ingen av delene er tull uten at jeg tror du blir overbevist. Via firma\forsikringsselskap får man en grundig sjekk av tavla, utsatte punkter og komplette målinger.
Tilsynets sjekk er langt ifra like grundig, men de får likevel med seg målinger på bad, kjøkken, ute samt visuell sjekk. Noen er mer grundige enn andre og tar av deksler i tavle ol.
Hvis man skulle tatt en komplett sjekk av anleggene så ville aldri kunden betalt (firma\forsikring) og tilsynet ville knapt fått kontrollert en gjennomsnittlig kommune. Derfor tar man de mest utsatte punktene.
Det som også er litt rart er at det som var lov før og blitt testet fram og tilbake,plutselig er blitt farlig.
Ja, den endringen er så tåpelig. Så tåpelig at produsentene endrer Ik verdiene sine i automatene for å beholde det slik som det er. 4mm på 16A? kommer neppe til å skje