Jeg synes elektrikerprisene er drøye og særlig på utstyret. Der tror jeg det kommer til å skje endringer de kommende årene. Bransjen selv har tydeligvis gitt litt f.. ihva kontakter og brytere koster. De fakturerer kunden og sier at det koster det det koster.
Jeg har prosjektert med 150 punkter som ligger innbakt i leveransen fra byggmesteren.( tror det var kalkulert til 135tusen) Så er det tillegg for EIB/KNX med 255 tusen Elko living system 31 tusen Alarmsystem 18tusen Adgangskontroll 15tusen Takspotter LED 119 tusen Nettverk for høyttalerledninger overspenningsvern etc 20tusen
Det nærmer seg 600 tusen bare til elektriker og jeg ser jo at mye av utstyret koster urimelig mye. Hadde mobiltelefoner vært priset på samme måte ville en gjennomsnittlig mobil i dag kostet 20 tusen.
Når ting koster så mye så mener jeg at en skal i alle fall kunne kreve kvalitet på jobben som blir gjort. Jeg har opplevd at jeg har hatt elektrikere hos meg for å sette opp en ekstra kontakt og så valgte han å borre gjennom murveggen rett over der jeg hadde skoene mine stående. Fylte skoa med murpuss, gadd ikke engang skyve dem til side og det var umulig for meg å vite på forhånd hvor han ville legge ledningen så jeg kunne ikke forberedt det. En annen klippte bare elegant vekk jordingen når han la opp stikk til en ekstra oppvaskmaskin. Etter at han var ferdig målte jeg 70 V mellom vannkrana på benken og bryterpanelet på oppvaskmaskin. Og jeg har flere dårlige erfaringer enn dette.
Jeg er villig til å betale for kvalitetsarbeid, men det er da snart ikke mulig å finne det noe sted. Jeg kunne aldri fått meg til å være så likegyldig til jobben min, hvordan skulle det blitt om feks anestesilegen under en operasjon ikke gadd gi mer smertestillende. Da blir det oppslag førsteside i vg.
Men slurv fra håndverkere har blitt så vanlig at det er liksom noe en må regne med, det er først når det blir så groteskt at det er svindel at det reageres på.
Feil, det er nøyaktig påslag det heter når man kjøper noe til X og selger samme for X+Y%.
Feil fra deg, det er faktisk pris. At det opereres med høye rabatter stemmer. Det gjør det på dekk også. De på diverse dekk utsalgssteder klarer ikke å leve på 100kr per dekk påmontert og balansert i sesongene. Hvor tror du de tjener penger?
Og grunnen til at kjeder kan selge billigere er for de har bedre rabatter og har det ikke som eneste levebrød. Jo mindre firma jo mindre innkjøp, jo mindre rabatter. Er det spesielle ting som vi aldri kjøper så må vi betale 100% listepris, gjerne mer pga det er skaffevarer. Dog da er det ikke snakk om en vanlig stikk eller bryter.
Alt er selvsagt prutbart, det er ikke diskusjonen her, se prisene nevnt lenger opp. Det er ikke snakk om å "ikke gi bort rabatt" men påslag i forhold til listepriser / clasern / elhandel.no osv hvor folk ser hva materiell faktisk kan kjøpes for.
Disse opererer ikke med listeprisene. De operer med listepris - rabatt + fortjeneste
Du kan ikke sammenligne Rema1000 med dette på den måten, men det er jo faktisk akkurat det vi gjør i det daglige - vi betaler for varen som er priset slik at timelønn til ansatte, husleie, forsikring og alle andre utgifter dekkes + profittmarginen på varen.
Tilsvarende hadde vært om alle elektrikkere solgte en montert stikkontakt for kr 1500, fiks ferdig (les: fastpris på en gitt jobb).
Motsetning hadde vært om du gikk rundt på rema og handlet varer men fikk et påslag for timepris brukt av den ansatte til å slå inn varene. Slik er det heldigvis ikke, prismodellen er enkel å forholde seg til slik den er på Rema 1000 i dag.
Vist kan jeg sammenligne du gjorde det nettopp selv. Rema har priset inn alt inkludert arbeid og alt annet i varene, med fortjeneste. Plastposene jeg betaler 1kr for har påskudd på tusenvis av , det er millionforretning.
Store forskjellen på rema er at å kjøpe og plassere melk i hyllene har veldig få fallgruver og tar ca samme tid uansett. Det gjør derimot ikke med å montere stikk Det kan være en lett sak, mens andre ganger et helvete. Dermed mer kan man ikke ta fastpris på stikk 1500. Pga det kan ta 10min til flere timer.
Å ha håndverker på timen hjemme hos deg da tar DU risikoen for ekstra arbeid og problemer som kan oppstå. Får du fastpris/anbud. Så tar vi den risikoen, med forbehold om at vi har fått rett info, derfor har man kontrakt. Men i virkeligheten betaler du for at vi tar den risikoen. Noen ganger lønner det seg å velge regning og noen ganger lønner det seg å ta anbud, det vet man aldri.
Folk flest her diskuterer nok Elko vs Elko, samme elnummer. Meningsløst å sammenligne en no-name stikk fra biltema med en elko pluss. Disse kjedene har nok større volum og bedre rabatter og vil derfor også kunne selge billigere. Kanskje elektrikkerene burde jobbe mer med avtaleforhandlingen sin mot sine distributører?
Hvorfor skal vi ta ansvar for produkter du leverer? Og slik håndverker modellen er satt opp idag så må vi ha den fortjenesten for at det skal lønne seg. Alternativt vi sier ja og monterer ditt utstyr til en mye høyere timepris.
Litt fiendtlig innstillt til andre arbeidsgrupper eller? ::)
Mange årsaker til høyere fakturert timepris og sikkert mange her inne som også daglig ser og jobber med timepriser ut til kunder på sitt eget arbeid som ikke henger på greip. Sier seg selv at jeg ikke fikk 1600 kr timen selv når det var hva vi fakturerte kundene der ute.
Det er dog irriterende når det er påslag i både timespriser, tidsforbruk og til slutt materiell som selges ut til kunde. Kombiner dette med at kundene ikke har forventning om at elektrikkeren faktisk er en selger som selger varer med profitt, men tror ofte at elektrikkerene skal tjene sitt på kun tjenesten de yter blir folk ofte litt forbanna.
Jeg er ekte kontorrotte og det er jaggu ikke mer enn rimelig at jeg skal ha høyere lønn enn en elektriker eller tømrer. De har max tre år på yrkesskolen pluss litt lønnet lærlingperiode. Enda sytes det her over at vi som har 3 år på videregående og 10 år på universitetet tjener litt mer. Og jeg er langt fra imponert over kvaliteten på en gjennomsnittlig norsk håndverker. Sånn bare for å få sagt det for det irriterer meg når folk kikker på at "kontorrotter" tjener så fett. Ble litt "off-topic"
Ja jeg er tildels fiendtlig mot folk som tror de er verdens viktigste for de har gått lengre på skole, som for det meste er finansiert av den staten for så å fortelle meg at de fortjener den høye lønnen for alt de har "ofret". Mens jeg bare ofrer fysiske helsen min i et lengre arbeidskarrière hvor jeg har høyere sannsynlighet for å bli skadet for livet. Også siden de tjener mer enn gjennomsnittet så stemmer de mer enn gjennomsnittet "blått/kapitalistisk" For så å klage på at folk i privatnæring tar seg grovt frem med dyre priser. Tjohei dobbelt moral?
Om det var opp til meg så er overskudd og privatnæring noe dritt. Jeg er hel RØD.
Samme hvordan prismodellen er, poenget du må betale det samme uansett. Du kan velge hvilke risiko du vil ha(nevnt over).
Konklusivt må jeg få skyte inn at trikkerene på dette forumet tidvis er så vanvittig fiendtlig innstilte og nedlatende til sine kunder at det slår meg som et mirakel at dere faktisk klarer og omgås oss daglig.
Holdningene hadde aldri vært akseptable i de fleste andre serviceyrker. Bransjen har mye å jobbe med når det kommer til kundebehandling tror jeg.
Fred ut.
Les folks holdninger mot oss, så går det ikke langetiden for du bygger et vist irritasjons moment mot folk som tror ting gjøres på 1,2,3 og det skal helst være gratis. For så å grine når virkeligheten møter de.
På jobb kan vi ikke gjøre annet enn å nikke samme hva ting en kunde kan finne på å si. Når du gjerne sliter for å gjøre ting fortest mulig for så å få en skuffet kunde så blir man forbanna. Alltid like hyggelig med folk som står med stoppeklokke og tror at tiden begynner å tikke i sekundet man står på trammen, og stopper sekundet man forlater eiendommen. Kjøring, papirarbeid og føring er vel også slik vi må innse å gjøre på fritiden. Vi tjener jo så grovt at det er vel en selvfølge.
Det er en grunn til at å jobbe hjemme hos fru Hansen er den typen jobb som er mest forhatt. Jeg er så heldig at jeg holder meg for det meste til storkunder og firma, takk og pris. (satser på at ting henger noe på greip, sengetid...)
Jeg er ekte kontorrotte og det er jaggu ikke mer enn rimelig at jeg skal ha høyere lønn enn en elektriker eller tømrer. De har max tre år på yrkesskolen pluss litt lønnet lærlingperiode. Enda sytes det her over at vi som har 3 år på videregående og 10 år på universitetet tjener litt mer. Og jeg er langt fra imponert over kvaliteten på en gjennomsnittlig norsk håndverker. Sånn bare for å få sagt det for det irriterer meg når folk kikker på at "kontorrotter" tjener så fett. Ble litt "off-topic"
Markedet bestemmer hva du tjener. Så om det blir mangel på elektrikere så vil de tjene bedre. Kanskje det ikke er rettferdig mtp. innsats i år i utdanning, men det er internjustis innad i arbeidskraftmarkedet. Supply and demand. Jeg ser ingen logisk grunn til at en nyutdannet person fra et universitet som skal inn i et fullstappet arbeidsmarked skal ha mer betalt enn f.eks. en snekker eller elektriker.
Jeg jobber innen IT og tjener forsåvidt godt, men hadde jeg bare tenkt penger så hadde jeg spesialisert meg innenfor felt jeg ikke liker og jobbet hos konsulentfirmaer jeg virkelig ikke liker. Det er ikke rettferdig, men det er nå engang slik.
Er det virkelig noen som klager på summen elektrikerne ser på sin lønnslipp her?
En ting til, hva sa universitet om empiri basert på svært små datagrunnlag?
Vil anta elektrikere er mer utsatt for klaging på pris siden folk ikke har noe valg når det gjelder det elektriske anlegget. De må bruke elektriker uansett. Snekkere feks er nok ikke så utsatt siden folk her har et reelt valg: betale en snekker og få jobben skikkelig gjort, eller gjøre det gratis selv og heller leve med at det ikke blir strøkent. Er ikke min erfaring at elektrikere generelt er dyrere enn andre håndtverkere, men som sagt, på andre områder har man ofte et valg.
Ser forøvrig det argumenteres med at folk MÅ hente inn fast pris på forhånd. Dersom det er slik at elektrikerne skriver med gaffel om ikke fast pris er avtalt på forhånd tyder vel ikke dette på en seriøs bransje...?
Jeg synes jo at vi som har tatt lange utdanninger skal ha mulighet til å tjene inn igjen det det har kostet. Det blir hevdet her at det er staten som koster utdanningen. Har du hørt om studielån? Hva tror du en har i lån etter at en er ferdig med en doktorgrad. Hvor mange år tror du det tar. Det er ingen som er ferdige 11 år etter ungdomsskolen. Det tar alltid minst to til tre år ekstra. Tildels i jobber med elendig lønn.
Jeg sier ikke at en skal ha kjempelønn fra dag en, men at en 1.ste amanuensis tjener samme som en nyutdannet elektriker på døyt 20 år på anlegg er kanskje nødvendigvis helt rettferdig. Men drit i det.
Det viktigste er kvaliteten på jobben. Om jeg finner en elektriker som gjør 110 prosent dyktig arbeid og ikke slurver. Sånn som å montere takspotter i ett hvitt tak uten monteringshansker slik at det er sorte flekker overalt etter fingrene. Det er jævli irriterende. Men en som en kan stole på og bare ringe og si at jeg har problem sånn og sånn og så kommer de med et godt fremtidsrettet forslag, gjør jobben og så fungerer ting.
Finner jeg en slik elektriker så skal jeg aldri klage på lønna eller prisen på utstyr. Det er alle de som gjør dårlig jobb som terger meg. Der jeg bodde før holdt jeg på og pusse opp et evig prosjekt og hadde flere elektrikere som skuffet meg så innst at jeg holdt på å sprekke totalt. Digre feil på regninger, slurvete arbeid, møtte ikke til avtalt tid etc. Siste tre fire årene fikk jeg tak i en som var bare drita dyktig. Kom opp med gode forslag og gjorde ting etter avtale og gjorde pent arbeid. Var kanskje ikke av de billigste, men kunne jeg klona den mannen og tatt han med dit jeg bygger skulle jeg jaggu gjort det.
Elektrikeren som byggmesteren min benyttet pratet jeg med i fem minutter før jeg fant ut at han skulle jeg absolutt ikke bruke.
Jeg tror ikke jeg er så mye anderledes enn veldig mange andre. Om en håndverker gjør en god jobb så er vi lykkelige, og jeg kan godt forså at de ikke vil montere all den driten folk kjøper på Biltema og Chlas ollesønn. Når elektrikeren må gi en garanti så må han jaggu også få lov til å bestemme kvaliteten på utstyret han monterer.
En ting til, hva sa universitet om empiri basert på svært små datagrunnlag?
Empirien er vel ikke avhengig av størrelsen på datagrunnlaget alltid morsomt med fine ord, men bruk dem riktig. Om du tenker på analyser utført på små utvalg så er det en metodisk utfordring og ikke en umulighet. Har du hørt om caseanalyse? mindre utvalg finnes vel ikke siden det er en analyse utført på 1 enkelt case.
[quote=Caplex] empiri (av gr.), det som bygger på erfaring; erfaringslære. — empiriker, forsker, vitenskapsmann som bygger på erfaringen. — empirisk, erfaringsmessig. — empiriske vitenskaper, vitenskaper som bygger på eksperiment og erfaring. [/quote]
Jeg ser ikke hva du mener er feil.
Er du uenig i at å komme med påstander om store mengder basert på erfaringer fra et bittelite utvalg er fundamentalt galt? Eller har du noen statistiske beregninger på akkurat påstandene så er jeg lutter øre. Sist jeg var innom en forelesning om statistikk så kom man aldri med slike påstander. Man regnet istedet på sannsynligheten for at "norske håndverkere gjør arbeid av dårlig kvalitet". Har du et veldig lite grunnlag så får du også en stor sannsynlighet for feil i beregningen din. Den blir også aldri god nok til å kunne si dette om hele datagrunnlaget. Selv med hele mengden så har du mulighet for feil.
En case-analyse er å se på en enkelt sak. Hvordan påvirker det mengden (som må være det du har brukt på å finne gjennomsnittet på kvalitet på norske håndverkere)?
Tidenes off-topic? Mulig jeg vinner. :)
Tilbake til saken: Hadde folk klaget mindre hvis man f.eks. hadde to prismodeller? En med utstyr fra elektrikeren, en der kunden selv skaffer utstyr(som er godkjent av elektrikeren, Elko etc). I sistnevnte må kunden stå for feil i utstyr i ettertid selvfølgelig.
[quote=Caplex] empiri (av gr.), det som bygger på erfaring; erfaringslære. — empiriker, forsker, vitenskapsmann som bygger på erfaringen. — empirisk, erfaringsmessig. — empiriske vitenskaper, vitenskaper som bygger på eksperiment og erfaring.
Jeg ser ikke hva du mener er feil.
Er du uenig i at å komme med påstander om store mengder basert på erfaringer fra et bittelite utvalg er fundamentalt galt? Eller har du noen statistiske beregninger på akkurat påstandene så er jeg lutter øre. Sist jeg var innom en forelesning om statistikk så kom man aldri med slike påstander. Man regnet istedet på sannsynligheten for at "norske håndverkere gjør arbeid av dårlig kvalitet". Har du et veldig lite grunnlag så får du også en stor sannsynlighet for feil i beregningen din. Den blir også aldri god nok til å kunne si dette om hele datagrunnlaget. Selv med hele mengden så har du mulighet for feil.
En case-analyse er å se på en enkelt sak. Hvordan påvirker det mengden (som må være det du har brukt på å finne gjennomsnittet på kvalitet på norske håndverkere)?
Tidenes off-topic? Mulig jeg vinner. :)
Tilbake til saken: Hadde folk klaget mindre hvis man f.eks. hadde to prismodeller? En med utstyr fra elektrikeren, en der kunden selv skaffer utstyr(som er godkjent av elektrikeren, Elko etc). I sistnevnte må kunden stå for feil i utstyr i ettertid selvfølgelig. [/quote]
Glem det, det var en spøk om ordbruken av ordet empiri som du ikke ser. Det er ikke generaliseringsproblematikken jeg berører i det hele tatt, det er at du bruker ordet empiri på en sånn måte at setningen din blir meningsløs.
Og om det finnes et tilfelle så bekrefter dette at fenomenet finnes og hvorvidt det i det hele tatt finnes noe som gir anledning til generalisering er et metodisk spørsmål som vi kan la ligge.
Men jeg tror du er inne på et viktig poeng der. Kanskje elektrikere eller håndverkere skulle hatt en modell hvor de monterte kundens matriell mot at kunden tok ansvaret for materiellproblemer selv?
Dersom elektrikere ikke hadde forjeneste på materiell men kun hadde fortjeneste på arbeid ville timeprisen blitt høyere mens materiellprisen vill sunket.. Da ville det ikke hatt betydning for elektrikeren om det var det ene eller andre materiellet som ble montert. En del billig materiell er tregere å jobbe med og da ville arbeidsprisen gått litt opp.
Problemet er kanskje at leverandørene da ville skrudd opp prisen på utstyr siden det ble ett ledd mindre som tok fortjeneste.
Kanskje fastprissystemet gir så mye press på å bli ferdig at når det oppstår problemer får de ikke tid til å rette opp men må ta til juksing og fiksing for å bli kjapt ferdige.
Det viktigste er kanskje å benytte lokale håndverkere som har godt rykte. Men der må man alltid stå i kø for de har mer enn nok arbeid. Og det er et bevis på at det gjøres mye dårlig arbeid, for om alle gjorde god jobb ville jo ikke de som gjør godt arbeid vært så ettertraktet.
Jeg synes jo at vi som har tatt lange utdanninger skal ha mulighet til å tjene inn igjen det det har kostet. Det blir hevdet her at det er staten som koster utdanningen. Har du hørt om studielån? Hva tror du en har i lån etter at en er ferdig med en doktorgrad. Hvor mange år tror du det tar. Det er ingen som er ferdige 11 år etter ungdomsskolen. Det tar alltid minst to til tre år ekstra. Tildels i jobber med elendig lønn.
Jeg sier ikke at en skal ha kjempelønn fra dag en, men at en 1.ste amanuensis tjener samme som en nyutdannet elektriker på døyt 20 år på anlegg er kanskje nødvendigvis helt rettferdig. Men drit i det.
Det viktigste er kvaliteten på jobben. Om jeg finner en elektriker som gjør 110 prosent dyktig arbeid og ikke slurver. Sånn som å montere takspotter i ett hvitt tak uten monteringshansker slik at det er sorte flekker overalt etter fingrene. Det er jævli irriterende. Men en som en kan stole på og bare ringe og si at jeg har problem sånn og sånn og så kommer de med et godt fremtidsrettet forslag, gjør jobben og så fungerer ting.
Finner jeg en slik elektriker så skal jeg aldri klage på lønna eller prisen på utstyr. Det er alle de som gjør dårlig jobb som terger meg. Der jeg bodde før holdt jeg på og pusse opp et evig prosjekt og hadde flere elektrikere som skuffet meg så innst at jeg holdt på å sprekke totalt. Digre feil på regninger, slurvete arbeid, møtte ikke til avtalt tid etc. Siste tre fire årene fikk jeg tak i en som var bare drita dyktig. Kom opp med gode forslag og gjorde ting etter avtale og gjorde pent arbeid. Var kanskje ikke av de billigste, men kunne jeg klona den mannen og tatt han med dit jeg bygger skulle jeg jaggu gjort det.
Elektrikeren som byggmesteren min benyttet pratet jeg med i fem minutter før jeg fant ut at han skulle jeg absolutt ikke bruke.
Jeg tror ikke jeg er så mye anderledes enn veldig mange andre. Om en håndverker gjør en god jobb så er vi lykkelige, og jeg kan godt forså at de ikke vil montere all den driten folk kjøper på Biltema og Chlas ollesønn. Når elektrikeren må gi en garanti så må han jaggu også få lov til å bestemme kvaliteten på utstyret han monterer.
Siden jeg er veldig rød, så synes jeg all utdanning skal være 100% gratis, og studenter skal få nok penger til å leve et ok liv uten jobb på si. Derimot jeg mener absolutt ikke at studenter skal få nok penger til å drikke seg drita 3-5 ganger i uken på byn og leve på 100m2 leiligheter for seg selv etc.. Nok til å få det til å gå rundt. Vil man ha høyere standard så må man ta seg deltidsjobb. Dermed så ville hele poenget om at man har opparbeidet seg lån etc falt vekk. Dermed ikke grunn til å ha mye høyere lønner. Totalt sett om jeg har går som elektriker livet ut, så vil de med høyere utdanning både tjene mer enn meg totalt sett selv med færre år i arbeid. Og de vil få mye bedre pensjon enn meg. Og elektriker er det mye frafall i høyere aldre pga som alle andre håndverksyrker så slites det på kroppen på et annet nivå enn om man sitter på kontor eller lignende.
Det viktigste synes jeg er at vi er samfunn/fellesskap, og vi alle gjør en jobb for fellesskapet. Å jobbe i en barnehage kan gjerne bli sett ned på og gjerne ikke lønnes grovt. Men tenk på hva denne barnehage tanten gir tilbake til samfunnet? Kanskje hun frigjør 30 personer som er høytutdannede. Som ellers ikke kunne ha jobbet om den personen ikke var i jobb...
Over til det andre :P
Jeg vet at det er mange sløve folk i yrket som alle andre yrker. Både høyt utdannede, utdannede og ikke utdannede.
Feil oppstår når man skal gjøre ting raskere enn man bør og når man tar snarveier. Hvorfor tror du en håndverker som ikke får provisjon eller jobber akkord tar snarveier? Han må jo gå på jobb full arbeidsdag uansett. Det er pga over tid med folk som klager på tid og pris. Så lærer man seg at jo fortere man er ferdig jo bedre. Og da blir det kvantitet og ikke kvalitet. Så i mange tilfeller vil jeg påstå det er kundene sin feil at man velger snarveier.
Det er jo også andre grunner som høyt arbeidspress, helst presset til for mye arbeid på for kort tid. Dette er noe jeg merker hver dag og det ødelegger deg fullstendig. Du får deadlines som du ser før start at aldri vil klares, samtidig som du har andre jobber, i tillegg til de som kommer på sparket. Dette kommer av at noen som vil ha mest mulig overskudd, slik det er i et kapitalistisk samfunn. Konkurranse presser priser, men i mange tilfeller også kvaliteten.)
Det tar faktisk kortere tid for en hobbyelektriker å gjøre det så som så, enn en elektriker som må gjøre det skikkelig og ting må dokumenteres og verifiseres.
Jeg er en av de som heller bruker mer tid og gjør ting skikkelig. Noe som gjør at jeg blir enda mer ødelagt pga arbeidsmengden øker pga man ikke tar snarveiene. Kundene som jeg har pleier å være strålende fornøyd, men er redd for det ikke alle som er like fornøyd når regningen kommer.
Jeg har prosjektert med 150 punkter som ligger innbakt i leveransen fra byggmesteren.( tror det var kalkulert til 135tusen)
Så er det tillegg for EIB/KNX med 255 tusen
Elko living system 31 tusen
Alarmsystem 18tusen
Adgangskontroll 15tusen
Takspotter LED 119 tusen
Nettverk for høyttalerledninger overspenningsvern etc 20tusen
Det nærmer seg 600 tusen bare til elektriker og jeg ser jo at mye av utstyret koster urimelig mye. Hadde mobiltelefoner vært priset på samme måte ville en gjennomsnittlig mobil i dag kostet 20 tusen.
Når ting koster så mye så mener jeg at en skal i alle fall kunne kreve kvalitet på jobben som blir gjort. Jeg har opplevd at jeg har hatt elektrikere hos meg for å sette opp en ekstra kontakt og så valgte han å borre gjennom murveggen rett over der jeg hadde skoene mine stående. Fylte skoa med murpuss, gadd ikke engang skyve dem til side og det var umulig for meg å vite på forhånd hvor han ville legge ledningen så jeg kunne ikke forberedt det. En annen klippte bare elegant vekk jordingen når han la opp stikk til en ekstra oppvaskmaskin. Etter at han var ferdig målte jeg 70 V mellom vannkrana på benken og bryterpanelet på oppvaskmaskin. Og jeg har flere dårlige erfaringer enn dette.
Jeg er villig til å betale for kvalitetsarbeid, men det er da snart ikke mulig å finne det noe sted. Jeg kunne aldri fått meg til å være så likegyldig til jobben min, hvordan skulle det blitt om feks anestesilegen under en operasjon ikke gadd gi mer smertestillende. Da blir det oppslag førsteside i vg.
Men slurv fra håndverkere har blitt så vanlig at det er liksom noe en må regne med, det er først når det blir så groteskt at det er svindel at det reageres på.
Feil fra deg, det er faktisk pris. At det opereres med høye rabatter stemmer. Det gjør det på dekk også. De på diverse dekk utsalgssteder klarer ikke å leve på 100kr per dekk påmontert og balansert i sesongene. Hvor tror du de tjener penger?
Og grunnen til at kjeder kan selge billigere er for de har bedre rabatter og har det ikke som eneste levebrød. Jo mindre firma jo mindre innkjøp, jo mindre rabatter. Er det spesielle ting som vi aldri kjøper så må vi betale 100% listepris, gjerne mer pga det er skaffevarer. Dog da er det ikke snakk om en vanlig stikk eller bryter.
Disse opererer ikke med listeprisene. De operer med listepris - rabatt + fortjeneste
Vist kan jeg sammenligne du gjorde det nettopp selv.
Rema har priset inn alt inkludert arbeid og alt annet i varene, med fortjeneste. Plastposene jeg betaler 1kr for har påskudd på tusenvis av , det er millionforretning.
Store forskjellen på rema er at å kjøpe og plassere melk i hyllene har veldig få fallgruver og tar ca samme tid uansett. Det gjør derimot ikke med å montere stikk Det kan være en lett sak, mens andre ganger et helvete. Dermed mer kan man ikke ta fastpris på stikk 1500. Pga det kan ta 10min til flere timer.
Å ha håndverker på timen hjemme hos deg da tar DU risikoen for ekstra arbeid og problemer som kan oppstå.
Får du fastpris/anbud. Så tar vi den risikoen, med forbehold om at vi har fått rett info, derfor har man kontrakt. Men i virkeligheten betaler du for at vi tar den risikoen. Noen ganger lønner det seg å velge regning og noen ganger lønner det seg å ta anbud, det vet man aldri.
Hvorfor skal vi ta ansvar for produkter du leverer? Og slik håndverker modellen er satt opp idag så må vi ha den fortjenesten for at det skal lønne seg. Alternativt vi sier ja og monterer ditt utstyr til en mye høyere timepris.
Ja jeg er tildels fiendtlig mot folk som tror de er verdens viktigste for de har gått lengre på skole, som for det meste er finansiert av den staten for så å fortelle meg at de fortjener den høye lønnen for alt de har "ofret". Mens jeg bare ofrer fysiske helsen min i et lengre arbeidskarrière hvor jeg har høyere sannsynlighet for å bli skadet for livet.
Også siden de tjener mer enn gjennomsnittet så stemmer de mer enn gjennomsnittet "blått/kapitalistisk" For så å klage på at folk i privatnæring tar seg grovt frem med dyre priser. Tjohei dobbelt moral?
Om det var opp til meg så er overskudd og privatnæring noe dritt. Jeg er hel RØD.
Samme hvordan prismodellen er, poenget du må betale det samme uansett. Du kan velge hvilke risiko du vil ha(nevnt over).
Les folks holdninger mot oss, så går det ikke langetiden for du bygger et vist irritasjons moment mot folk som tror ting gjøres på 1,2,3 og det skal helst være gratis. For så å grine når virkeligheten møter de.
På jobb kan vi ikke gjøre annet enn å nikke samme hva ting en kunde kan finne på å si. Når du gjerne sliter for å gjøre ting fortest mulig for så å få en skuffet kunde så blir man forbanna.
Alltid like hyggelig med folk som står med stoppeklokke og tror at tiden begynner å tikke i sekundet man står på trammen, og stopper sekundet man forlater eiendommen. Kjøring, papirarbeid og føring er vel også slik vi må innse å gjøre på fritiden. Vi tjener jo så grovt at det er vel en selvfølge.
Det er en grunn til at å jobbe hjemme hos fru Hansen er den typen jobb som er mest forhatt. Jeg er så heldig at jeg holder meg for det meste til storkunder og firma, takk og pris. (satser på at ting henger noe på greip, sengetid...)
Jeg jobber innen IT og tjener forsåvidt godt, men hadde jeg bare tenkt penger så hadde jeg spesialisert meg innenfor felt jeg ikke liker og jobbet hos konsulentfirmaer jeg virkelig ikke liker. Det er ikke rettferdig, men det er nå engang slik.
Er det virkelig noen som klager på summen elektrikerne ser på sin lønnslipp her?
En ting til, hva sa universitet om empiri basert på svært små datagrunnlag?
Ser forøvrig det argumenteres med at folk MÅ hente inn fast pris på forhånd. Dersom det er slik at elektrikerne skriver med gaffel om ikke fast pris er avtalt på forhånd tyder vel ikke dette på en seriøs bransje...?
Jeg sier ikke at en skal ha kjempelønn fra dag en, men at en 1.ste amanuensis tjener samme som en nyutdannet elektriker på døyt 20 år på anlegg er kanskje nødvendigvis helt rettferdig. Men drit i det.
Det viktigste er kvaliteten på jobben. Om jeg finner en elektriker som gjør 110 prosent dyktig arbeid og ikke slurver. Sånn som å montere takspotter i ett hvitt tak uten monteringshansker slik at det er sorte flekker overalt etter fingrene. Det er jævli irriterende. Men en som en kan stole på og bare ringe og si at jeg har problem sånn og sånn og så kommer de med et godt fremtidsrettet forslag, gjør jobben og så fungerer ting.
Finner jeg en slik elektriker så skal jeg aldri klage på lønna eller prisen på utstyr. Det er alle de som gjør dårlig jobb som terger meg. Der jeg bodde før holdt jeg på og pusse opp et evig prosjekt og hadde flere elektrikere som skuffet meg så innst at jeg holdt på å sprekke totalt. Digre feil på regninger, slurvete arbeid, møtte ikke til avtalt tid etc.
Siste tre fire årene fikk jeg tak i en som var bare drita dyktig. Kom opp med gode forslag og gjorde ting etter avtale og gjorde pent arbeid. Var kanskje ikke av de billigste, men kunne jeg klona den mannen og tatt han med dit jeg bygger skulle jeg jaggu gjort det.
Elektrikeren som byggmesteren min benyttet pratet jeg med i fem minutter før jeg fant ut at han skulle jeg absolutt ikke bruke.
Jeg tror ikke jeg er så mye anderledes enn veldig mange andre. Om en håndverker gjør en god jobb så er vi lykkelige, og jeg kan godt forså at de ikke vil montere all den driten folk kjøper på Biltema og Chlas ollesønn. Når elektrikeren må gi en garanti så må han jaggu også få lov til å bestemme kvaliteten på utstyret han monterer.
Empirien er vel ikke avhengig av størrelsen på datagrunnlaget
Jeg ser ikke hva du mener er feil.
Er du uenig i at å komme med påstander om store mengder basert på erfaringer fra et bittelite utvalg er fundamentalt galt? Eller har du noen statistiske beregninger på akkurat påstandene så er jeg lutter øre. Sist jeg var innom en forelesning om statistikk så kom man aldri med slike påstander. Man regnet istedet på sannsynligheten for at "norske håndverkere gjør arbeid av dårlig kvalitet". Har du et veldig lite grunnlag så får du også en stor sannsynlighet for feil i beregningen din. Den blir også aldri god nok til å kunne si dette om hele datagrunnlaget. Selv med hele mengden så har du mulighet for feil.
En case-analyse er å se på en enkelt sak. Hvordan påvirker det mengden (som må være det du har brukt på å finne gjennomsnittet på kvalitet på norske håndverkere)?
Tidenes off-topic? Mulig jeg vinner. :)
Tilbake til saken: Hadde folk klaget mindre hvis man f.eks. hadde to prismodeller? En med utstyr fra elektrikeren, en der kunden selv skaffer utstyr(som er godkjent av elektrikeren, Elko etc). I sistnevnte må kunden stå for feil i utstyr i ettertid selvfølgelig.
Empiri er forøvrig nettopp det - ikke noe mer, ikke noe mindre. Det er derfor en persons erfaring gjerne er verdifull.
Jeg ser ikke hva du mener er feil.
Er du uenig i at å komme med påstander om store mengder basert på erfaringer fra et bittelite utvalg er fundamentalt galt? Eller har du noen statistiske beregninger på akkurat påstandene så er jeg lutter øre. Sist jeg var innom en forelesning om statistikk så kom man aldri med slike påstander. Man regnet istedet på sannsynligheten for at "norske håndverkere gjør arbeid av dårlig kvalitet". Har du et veldig lite grunnlag så får du også en stor sannsynlighet for feil i beregningen din. Den blir også aldri god nok til å kunne si dette om hele datagrunnlaget. Selv med hele mengden så har du mulighet for feil.
En case-analyse er å se på en enkelt sak. Hvordan påvirker det mengden (som må være det du har brukt på å finne gjennomsnittet på kvalitet på norske håndverkere)?
Tidenes off-topic? Mulig jeg vinner. :)
Tilbake til saken: Hadde folk klaget mindre hvis man f.eks. hadde to prismodeller? En med utstyr fra elektrikeren, en der kunden selv skaffer utstyr(som er godkjent av elektrikeren, Elko etc). I sistnevnte må kunden stå for feil i utstyr i ettertid selvfølgelig.
[/quote]
Glem det, det var en spøk om ordbruken av ordet empiri som du ikke ser. Det er ikke generaliseringsproblematikken jeg berører i det hele tatt, det er at du bruker ordet empiri på en sånn måte at setningen din blir meningsløs.
Og om det finnes et tilfelle så bekrefter dette at fenomenet finnes og hvorvidt det i det hele tatt finnes noe som gir anledning til generalisering er et metodisk spørsmål som vi kan la ligge.
Men jeg tror du er inne på et viktig poeng der. Kanskje elektrikere eller håndverkere skulle hatt en modell hvor de monterte kundens matriell mot at kunden tok ansvaret for materiellproblemer selv?
Dersom elektrikere ikke hadde forjeneste på materiell men kun hadde fortjeneste på arbeid ville timeprisen blitt høyere mens materiellprisen vill sunket.. Da ville det ikke hatt betydning for elektrikeren om det var det ene eller andre materiellet som ble montert. En del billig materiell er tregere å jobbe med og da ville arbeidsprisen gått litt opp.
Problemet er kanskje at leverandørene da ville skrudd opp prisen på utstyr siden det ble ett ledd mindre som tok fortjeneste.
Kanskje fastprissystemet gir så mye press på å bli ferdig at når det oppstår problemer får de ikke tid til å rette opp men må ta til juksing og fiksing for å bli kjapt ferdige.
Det viktigste er kanskje å benytte lokale håndverkere som har godt rykte. Men der må man alltid stå i kø for de har mer enn nok arbeid. Og det er et bevis på at det gjøres mye dårlig arbeid, for om alle gjorde god jobb ville jo ikke de som gjør godt arbeid vært så ettertraktet.
Siden jeg er veldig rød, så synes jeg all utdanning skal være 100% gratis, og studenter skal få nok penger til å leve et ok liv uten jobb på si. Derimot jeg mener absolutt ikke at studenter skal få nok penger til å drikke seg drita 3-5 ganger i uken på byn og leve på 100m2 leiligheter for seg selv etc.. Nok til å få det til å gå rundt. Vil man ha høyere standard så må man ta seg deltidsjobb.
Dermed så ville hele poenget om at man har opparbeidet seg lån etc falt vekk. Dermed ikke grunn til å ha mye høyere lønner.
Totalt sett om jeg har går som elektriker livet ut, så vil de med høyere utdanning både tjene mer enn meg totalt sett selv med færre år i arbeid. Og de vil få mye bedre pensjon enn meg. Og elektriker er det mye frafall i høyere aldre pga som alle andre håndverksyrker så slites det på kroppen på et annet nivå enn om man sitter på kontor eller lignende.
Det viktigste synes jeg er at vi er samfunn/fellesskap, og vi alle gjør en jobb for fellesskapet. Å jobbe i en barnehage kan gjerne bli sett ned på og gjerne ikke lønnes grovt. Men tenk på hva denne barnehage tanten gir tilbake til samfunnet? Kanskje hun frigjør 30 personer som er høytutdannede. Som ellers ikke kunne ha jobbet om den personen ikke var i jobb...
Over til det andre :P
Jeg vet at det er mange sløve folk i yrket som alle andre yrker. Både høyt utdannede, utdannede og ikke utdannede.
Feil oppstår når man skal gjøre ting raskere enn man bør og når man tar snarveier.
Hvorfor tror du en håndverker som ikke får provisjon eller jobber akkord tar snarveier? Han må jo gå på jobb full arbeidsdag uansett.
Det er pga over tid med folk som klager på tid og pris. Så lærer man seg at jo fortere man er ferdig jo bedre. Og da blir det kvantitet og ikke kvalitet. Så i mange tilfeller vil jeg påstå det er kundene sin feil at man velger snarveier.
Det er jo også andre grunner som høyt arbeidspress, helst presset til for mye arbeid på for kort tid. Dette er noe jeg merker hver dag og det ødelegger deg fullstendig. Du får deadlines som du ser før start at aldri vil klares, samtidig som du har andre jobber, i tillegg til de som kommer på sparket. Dette kommer av at noen som vil ha mest mulig overskudd, slik det er i et kapitalistisk samfunn. Konkurranse presser priser, men i mange tilfeller også kvaliteten.)
Det tar faktisk kortere tid for en hobbyelektriker å gjøre det så som så, enn en elektriker som må gjøre det skikkelig og ting må dokumenteres og verifiseres.
Jeg er en av de som heller bruker mer tid og gjør ting skikkelig. Noe som gjør at jeg blir enda mer ødelagt pga arbeidsmengden øker pga man ikke tar snarveiene. Kundene som jeg har pleier å være strålende fornøyd, men er redd for det ikke alle som er like fornøyd når regningen kommer.