#21
 437     0

[Helvete! Her har eg brukt 5år av mi kostbare tid på å lære meg å bli elektrikker, men så kunne eg sluppet unna med eit lite gebyr på 700kr for ei bok med elektronormer!! Etter 5år med fagbrev så føler eg fortsatt at eg har mykje å lære. No ødlagt du dagen min. Skulle ønsket eg kjøpte den boka  :'(!!Den kan fremdeles kjøpes hos Pronorm.

Men den koster 720 kr. Kan anbefales til alle - også de som kobler på hobby basis og vet at dette har de ikke lov til.

   #22
 21 487     Enebolig     0


Kergulen: du er en ......  som jeg ikke liker, du vet ikke hva du snakker om å kan UMULIG ha vært i felten!


Alle skjønner jo at folk som synker så dypt som du lille Svante - at du går til personangrep på meg - ikke har all verdens å fare med. Hvorfor kan du ikke bare diskutere saken - og la være å karakterisere meg i all verdens former? Og det samme gjelder deg Hoote!!

Vedr. topolt bryter som det er pålegg om å montere - men som sOPpen mener ingen elektrikere monterer fordi det ikke er behov. Er det rett å bare drite i det DSB sier??? En slik topolt bryter har jo faktisk den funksjon at når du slår av bryteren så skal begge fasene være brutt. F.eks skal man slå av bryteren når du skifter lysrør. Hvis du ikke gjør dette, og får støt, så kan det være kjekt hvis en annen kommer utenfra og ser at du ligger og spreller med elektriske kramper å kunne bryte strømbanen umiddelbart vha denne sikkerhetsbryteren. Dette er altså en sikkerhetsbarriere. Og det er ikke slik at elektrikeren selv skal vurdere om det er nødvendig eller ikke. I tilfelle vil han ikke få praktisere som elektriker.
Huff, hva om jeg skifter lysrør i gangen da Kergulen?  ::)

Nei, alle i firmaet mitt er sannsynligvis arbeidsløse iløpet av kort tid fordi de ikke monterer denne bryteren.

Personlig er jeg langt mer bekymret for at folk som spør om koblingsskjema til downlight skal sette igang på et elektrisk anlegg selv. I motsetning til deg da...

Og når slike folk kobler på elektrisk anlegg er gjerne sikkerhetsbarrieren langt unna og i noen tilfeller faktisk fraværende.

Ik varierer og blir aldri i praksis så stor som den gjør i bøkene dine. Det er irrelevant for meg å regne ut lysbuestrømmen når jeg i praksis vet hva den gjør og om den utgjør noen fare. Men den er ikke 6000A.
Nå kommer du til å svare, men tro meg. Det vil ikke forandre verden  ::)
   #23
 437     0

Huff, hva om jeg skifter lysrør i gangen da Kergulen?  ::)

Nei, alle i firmaet mitt er sannsynligvis arbeidsløse iløpet av kort tid fordi de ikke monterer denne bryteren.


Poenget er at DSB har spesifisert denne bryteren for VÅTROM - dvs bad, kjøkken, vaskerom. Derfor trenger du ikke montere denne for en gang.


Ik varierer og blir aldri i praksis så stor som den gjør i bøkene dine. Det er irrelevant for meg å regne ut lysbuestrømmen når jeg i praksis vet hva den gjør og om den utgjør noen fare. Men den er ikke 6000A. Nå kommer du til å svare, men tro meg. Det vil ikke forandre verden  ::)

Men hvis den ikke blir så stor - hvor stor blir den og hva gjør du med utløsekarakteristikken på vernet?? Du skjønner at den beste måten å overbevise folk er faktisk å komme med troverdige argumenter. Så hvis du kan gi et godt svar her - hadde vært det beste.
   #24
 21 487     Enebolig     0
Kan jeg få mindre strøm i ved skifte av lyssrør i gangen da?

Kjøkken er vel fremdeles ikke et våtrom så lenge det ikke er gulvsluk der? Korriger meg hvis jeg tar feil. Og ja, mange elektrikere monterer enpolt bryter på kjøkken og vaskerom.

Mitt argument er jo at jeg vet hva den gjør i praksis. See?
På en 16A C kurs måler jeg at kortslutningsstrømmen blir minst 160A. Det er det jeg trenger å vite.

   #28
 1 292     Ålesund     0
Var jo en gang på 90-tallet man skulle ha 2-polt brudd over vask.. Ikke nå lenger det.. Og før kergulen begynner å skremme alle med at det bortimot skulle ha vert 2-polt bryter på nesten alt: det er nesten bare i Norge vi har krav om 2-polt.. Store deler av resten av verden har vurdert det som unødvendig..