#21
 22 346     Akershus     0

Leser man, så vil man prøve.
Brenn alle elektrobøker nå!

Jeg leste litt i "husmorboken" (pensum på husmorskolen for over 70 år siden) der var det faktisk noen avsnitt om hjemmets elekriske system og hvordan å utbedre feil ved dette.

   #22
 21 487     Enebolig     0
Det jeg mener er at jeg tviler på at folk leser bøker om elektroinstallasjon uten å ha hensikt eller lyst til å prøve.
   #23
 22 346     Akershus     0
Jeg tror ikke problemet er så stort. Det er bedre at de som har lyst får lese litt om installasjon enn at de gyver løs på det uten å vite noen ting. I bøkene står det noe om farene ved installasjonen. Kanskje det får dem til å tenke. Det jeg har sett av "himelaga" har ikke vært i nærheten av boka.
   #24
 21 487     Enebolig     0
Så var det dette med forskjellen på teori og praksis da  Wink
   #26
 455     0
"Prøving" ved å fikse på elektriske installasjoner er vel relatitvt utbredt blant gjør det selv folk vil jeg tro. Vi kan jo bare tenke oss hvor mye installasjonsmateriell Clas Ohlson og Biltema selger i løpet av et år. Noe kan man sikkert fikse litt på selv, andre ting må man sette bort til andre.

Jeg savner litt mer edruelighet i diskusjonen dog. Det gjennomgående er at "dersom installasjonen ikke er utført av autorisert elektriker, så vil huset brenne ned i løpet av 3-5 år og du får ingenting igjen på forsikringen..."  Det er MYE tull og slurv i elektrikernæringen også, og det er svært sjelden at forsikringsselskaper kommer med regresskrav mot elektrikere i forbindelse med en husbrann såvidt meg bekjent.

Litt mer opplysning rundt de reelle farene rundt å fikse rundt i sikringsskapet selv hadde vært lurt. Men også praktiske problemstillinger rundt trekking av rør o.s.v. Hadde de faglige standarder og opplysninger vært litt mer tilgjengelige så hadde det kanskje vært flere hobbyelektrikere, men også færre feil og triks i ludo, samt at flere ble oppmerksom på hva som kan gå galt.
  (trådstarter)
   #27
 437     0

Jeg savner litt mer edruelighet i diskusjonen dog. Det gjennomgående er at "dersom installasjonen ikke er utført av autorisert elektriker, så vil huset brenne ned i løpet av 3-5 år og du får ingenting igjen på forsikringen..."  

Som om jeg skulle sagt det selv. Det er faktisk ofte lett å montere materiell selv uten særlig kunnskaper og uten at huset brenner ned.

   #28
 153     0
Hmm... jeg har veldig vanskelig for å skjønne at ikke denne debatten er ferdig for veldig lenge siden! Det må da ha gått et utall av diskusjoner her på forumet som har startet som relativt gode initiativ, men som etter kort tid har kokt ned til en totalt ufruktbar debatt hvor elektrikerne her inne prøver å overbevise resten om at det er totalt uansvarlig å tenke tanken på å gjøre noe selv.

Det er faktisk ikke sånn at enhver tenkelig oppgave som innvolverer 230V i praksis krever elektrikerfagbrev! Jeg tror også elektrikerne hadde stått seg på å innrømme at debatten faktisk er noe mer nyansert enn det som til tider kommer frem her inne.
   #29
 21 487     Enebolig     0
Jeg har sluttet å nevne forsikringsselskap. Liv er uansett det viktigste. Finnes nok av folk som kan koble en helt enkel boliginstallasjon selv. Men hvis man gir ut holdninger som Kergulen fører det til at folk flest som leser det tror at de enkelt kan klare det. Og når det virker, så tror de alt er greit. Og med alt jeg har sett, så lever jeg etter det prinsippet at jeg sier nei til alle ufaglærte som vil koble selv.

Må også si meg enig i at dette temaet er diskuter ihjel før. Likevel ville det være dumt å ikke nevne noe når folk spør etter en dummies guide   :-\

Man kan gjerne opprette en tråd om følgene vel gal eller dårlige utførte koblinger. Men mye har kommet frem i de andre trådene.

Det finnes heller ingen tvil om at det finnes endel elektrikere som aldri skulle ha holdt på med strøm. De finnes i alle yrkesgrupper, og jeg kjenner et par. Forskjellen ligger i at det for noen yrker kan få fatale konsekvenser. Det må ikke, men det kan.
   #30
 20     0

Må også si meg enig i at dette temaet er diskuter ihjel før. Likevel ville det være dumt å ikke nevne noe når folk spør etter en dummies guide   :-\

Man kan gjerne opprette en tråd om følgene vel gal eller dårlige utførte koblinger. Men mye har kommet frem i de andre trådene.

Det finnes heller ingen tvil om at det finnes endel elektrikere som aldri skulle ha holdt på med strøm. De finnes i alle yrkesgrupper, og jeg kjenner et par. Forskjellen ligger i at det for noen yrker kan få fatale konsekvenser. Det må ikke, men det kan.Poenget er at det ikke er noe farlig i å utvidere det man kan (med noen forholdsregler om sikkerhet osv). Heller det motsatt. Det er en del av vitsen med dette forumet (eller??).

Det er mye som kan gå galt i alt vi gjøre. Selv er jeg sivilingeniør, og har spesielt kunnskap om mitt fag. Men det betyr ikke at jeg ville fraråde fornuftige folk om å lære ting, og tar noen beslutninger selv basert på hva de har lært. Dumme folk gjør dumme ting (vanligvis uten å spørre) – hva slags informasjon de har tilgang til ville ikke forandret det.

At jeg spør etter en dummies guide betyr ikke nødvendigvis at jeg har planer om å prøve meg uten å være sikker på at jeg forstår akkurat hva jeg gjøre.Signatur