#331
 21,481     Enebolig     0





Jeg mener man må utforme regelverket etter realiteten.


Det er jeg helt enig i. Siden så mange utfører enklere elektroarbeide selv, bør regelverk og praksis utformes slik at dette gjøres best mulig med økt sikkerhet som resultat.


I Norge idag er det veldig fokus på HVEM som utfører arbeidet,  spesielt vvs, elektrisk og vp.........
Dette gjør likevel ikke at arbeidet automatisk er kvalitetssikret, og ved feil så er ofte huseieren "svarteper" uansett  8)

Fokus burde jo være på at alt fungerer på en sikker måte i henhold til krav.................
Ved elkontroll hos familie var ekstern kontrollør mer opptatt av HVEM som hadde utbedret mangler, enn at alt var gjort i henhold til lovverket.....
En telefon til kraftselskap ordnet dette Wink Mangler var: manglet kupler på lys i boder,  sprukket deksel lysstoffarmatur
..........da er det feil fokus, om sikkerhet kommer først ???

sOPp: Viser med eksempel at svar i undersøkelser ikke belyser alt.......
Ingen undersøkelser viser hvor mange branner som er forhindret pga folk har montert elkontakter selv,( og fjernet skjøteledninger)


Nei, det skulle tatt seg ut om man kunne fått statistikk ut av noe som potensielt kunne oppstått.

Avvikene du nevner er av en slik art at ufaglærte har lov til å rette dem. Fokus vil alltid være brann og berøringsfare, men elektrofagfolk skal også passe på at anlegget er i forskriftsmessig stand, det inkluderer bla deksler ol.

Hvor mange trehus er det i Norge kontra USA? Hvor mye strøm forbrukes av private totalt i Norge kontra USA?


Husholdninger i USA har også relativt høyt forbruk (på verdensbasis) men likevel "milevis" bak Norge. Vi er helt i toppen av statistikken grunnet bla tilgjengelighet, klima, og lav pris. Det er ikke vanlig at det benyttes elektrisk strøm til oppvarming på tilsvarende måte som i Norge. Til tross for ca dobbelt så høyt forbruk som svenskene, er ulykkesstatistikken lavere. Norge ligger i verdenstoppen både på strømforbruk, og elsikkerhet.

http://www.ssb.no/energi-og-industri/artikler-og-publikasjoner/_attachment/200772?_ts=149086a42b0

   #335
 3,277     I huset mitt     0
"Tjomsland nevner spotter og varmekabler som eksempler på elektriske installasjoner man ikke skal foreta selv."
Lurer på om det finnes en statistikk på akkurat hvor mange branner det blir av spotter som er kobla opp feil av far i huset , eller branner av feil på monteringen av varmekablene i badegulvet? -Ikke bare samle alt i "elektrisk brannårsak".
   #336
 3,042     Akershus     0
Usj. Å strekke en lengde PR langs en list for et stikk kunne jeg forstått (flere som har sett lampettledninger rundt omkring?), men spotter er jo brannfeller. Gamle halogenspotter er jeg skeptiske til selv om de er montert aldri så riktige. Varmekabler er i seg selv ikke så skumle, men der de kommer opp av støypen og til koblingspunkt er de skumle. Drar jo en del effekt.

Fortsatt ambivalent til GDS-kultur rundt el. Jeg vet jeg ville gjort en saklig jobb, men jeg har sett så utrolig mye drit Ola Dunk har mekket at jeg vil ikke at hvem som helst skal få lov. Med spotter er det naturlig at installasjonen også er skjult, noe som gjør inspeksjon mye vanskeligere.
   #337
 7,686     Bærum     0
Her gjelder det å holden tungen rett i munnen. Det er i utgangspunktet ikke lov å drive installasjonsarbeid. Imidlertid kan man utføre noe arbeid under tilsyn av fagansvarlig. Konkret er det åpnet for at man kan trekke rør under faglig veiledning. Eventuelt gjøre jobben selvstendig hvis man innehar nødvendig kompetanse, men installasjonen skal ikke tildekkes før elektriker har godkjent installasjonen. Dvs. at man må avtale med installatør og de må vurdere om man har tilstrekkelig kompetanse. Det betyr at man ikke har lov til dette uten videre, men at elektriker kan delegere arbeidet hvis det er forsvarlig.

   #338
 21,481     Enebolig     0
Presisering/endring av praksis, ref Elsikkerhet nr 86:


UFAGLÆRTE OG ELEKTROARBEID

"Det har fremkommet en del spørsmål vedrørende lærlinger og hjelpearbeidere
innen elektrofagene og uklarheter rundt dette.
Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske
anlegg og elektrisk utstyr (FEK 2013) omtaler hvilke krav som stilles til en elektrofagarbeider
og hvilke muligheter en ufaglært har til utøvelse av elektroarbeider.
Forskriften (FEK 2013) omtaler verken lærlinger eller hjelpearbeidere innen
elektrofagene. Disse er å betrakte som ufaglærte på lik linje med alle andre
ufaglærte uten relevant fagbrev for de arbeidsoppgavene som skal utføres innen
elektrofagene.
Alle ufaglærte som er ansatt eller står i tjeneste hos en installatør, skal følges
direkte opp jfr. FEK § 6."