1,240    27    2  

For paranoid angående elektrisk anlegg fra 1961?

 2     0
Hei!

Håper dere kan bære over med et fryktelig uvitende spørsmål. Mannen min og jeg er begge kontorrotter med ti tommeltotter som har lyst til å kjøpe et rekkehus fra 1961. Vi bekymrer oss litt for det elektriske anlegget - sannsynligvis fra byggeår siden det ikke står noe annet i tilstandsrapport/takst. På visning sa selger at forrige eier hadde fått kontrollert anlegget av elektriker da han pusset opp mye (og byttet sikringsskap, satte inn varmepumpe) i 2008. Dette begynner jo å bli et par år siden det også, og paranoid småbarnsmor som jeg er, lurer jeg på om dette er en lurende brannfare.

Hovedspørsmålet mitt er: Bør vi bare få byttet ut el-anlegget først som sist når vi flytter inn, eller er dette å ta sorgene på forskudd? 

Går det eventuelt an å si noe veldig omtrentlig om hvor mye det vil koste å få byttet el-anlegget slik at det blir trygt? For å si noe om størrelse på huset så er det tre etasjer, ca 130 m^2 P-rom (150 BRA). På visning så vi en del ledninger utenpå vegger, men jeg vet jo ikke hvor mye av ledningsnettet som pleier å være skjult bak vegger i slike hus. Nå bor vi i nybyggsleilighet, så er lykkelig uvitende om alt som heter oppgraderingskostnader... Forstår selvsagt at det er umulig å skulle si noe nøyaktig om kostnader, men det hadde vært veldig nyttig å vite om vi f.eks. snakker prisklassen 20 000 eller 100 000! Vi bor i Bergen. 

På forhånd tusen hjertelig takk for all hjelp!

   #1
 25,345     Akershus     1
Mitt bardomshjem ble bygget i 1954. Ingentin* ble endret frem til 2007. Ha kom nytt sikringsskap. Hva annet som er byttet vet jeg ikke.

Så lenge anlegget får stå i ro og ikke blir benyttet til vesentlig tyngre laster enn før tror jeg du kan ta dette med ro. Skal dere gjøre noe, så bør en ev bytte der det kommer store panelovner.

Anlegget kan være bygget med utenpåliggende kulo-kabel. Debbe kjennes igjen ved at detn er rund, med synlig aluminium ytterkappe og rynkete i bøyene i hjørnene. Slik kabel er litt kjedelig. Den er ok så lenge den får være i ro, men straks en begynner å fikle med den, bør den byttes.

Pris har jeg lite rede på, men skal du ta hele huset er du nok nærmere 100+ enn 20.

Ellers, det er mange kontorrotter her på BB.
Signatur
   #2
 911     0
Om du planlegger oppussing for øvrig bør du vurdere å skifte så mye som mulig samtidig med dette.

Vi pusset opp en etasje med soverom og bad i tomannsbolig fra 1961 i fjor høst, rev alt. Vegger, himling og alt elektrisk. Kappet ned alle gamle metallrør og gamle vegg- og takbokser. Skiftet sikringsskap, nytt utvendig tilkoblingsskap og alt elektrisk i hele etasjen. Det eneste som ligger igjen er nedstøpte varmekabler på bad, som fikk være i fred inntil videre. Vi har enda noe småtteri igjen, men regner med at det elektriske kommer på rundt 120 000 kr, dette inkluderer 9 stk. downlights, 7 dimmere, mange stikk (lavtbyggende), termostat til varmekabler, nevnte sikringsskap med innmat, tilknytningsskap, noen nye kurser til teknisk som vaskemaskin og VVB etc.

Siden innvendig veggkledning og himling var fjernet var det plankekjøring for elektriker å legge opp alt på nytt, med samme teknisk standard som om det skulle vært nybygg.

I de to øvrige etasjene har vi ikke gjort noe spesielt med det elektriske og lever godt med det. Når det skal pusses opp, tar vi det der også, men det har ikke not hastverk.
   #3
 325     Sørlandet     0
Vårt hus hadde et gammelt elanlegg. Fra 50-60 tall noen steder misstenker jeg.

Før vi begynte å få det fikset opp, var det mye rare ting.
En del kabler gikk i metallrør (ikke lov etter dagens regelverk), en del var utvendige gamle kulokabler, som smuldret når man tok på dem (trengte veldig lite forstyrrelse for å smuldre).

Komfyren hadde fått et 16A støpsel og satt i vanlig 16A kurs. Når man slog på med fullt av plater og ovn komfyren og målte med en strømmåler fra Clas Ohlson viste den ~25A. Sikringen var av tregeste sort og løste ikke ut.
Jordskinnen i skapet var ikke koblet på jordspyd ute etc.

Vet ikke hvor mye som var reelle farer, men vi har nok fått skiftet ut 95% av det gamle anlegget nå. Sover tryggere da.
   #5
 360     Lørenskog     0
Bor selv i rekkehus fra sent 70 tall
Oppgradering i 2006 fra keramiske skru sikringer til kombinert sikring og jordfeilautomater.
Ikke byttet ut kabler annet enn der en har pusset opp. Kabler holder normalt lenge så lenge som de får være i fred. Har en jordfeilautomater vil feil raskt avdekkes før noen fare oppstår.

Pga huset er bygget av ferdige moduler er det meste av kabler utenpåliggende. Det er mulig å flytte kabler inn i vegg ved oppussing, jeg har ikkje gjort det, men flere naboer. Rive veggen ned til stendere. Legge rør til kabler og montere bokser i vegg. Sette på nye plater, der det lages hull til boksene. Typisk noe en gjør i sammenheng med oppussing, av estetiske årsaker. Å måtte bytte alt av kabler er nok uvanleg.
   #6
 5,432     Akershus     0
Dette er nok typisk et spørsmål som ikkefagfolk bør avholde seg fra å svare på. Å tro at en jordfeilautomat raskt avdekker enhver feil før det oppstår en fare medfører ikke riktighet. Det er mange farlige situasjoner ved gamle anlegg som ikke vernes av sikringer eller jordfeilbrytere. Lysbuer grunnet dårlig kontakt, eller dårlig isolasjon kan skape mye krøll før vern slår ut.

Jeg vet ikke bestemt hvilket år PR og PN kabel og ledning ble introdusert, dvs plastisolert kabel, men er det slikt opplegg i huset, ville jeg ikke nødvendigvis byttet alt. Er det kabel og ledning med tekstil rundt, eller slik kabel som KjellG viser til, som har rynkete bøyer, hadde jeg skiftet ut alt, da anlegget er på overtid.

Nå er det jo slik at alt i et anlegg ikke behøver være fra byggedato, plastisolert kabel og ledning ble introdusert tidligere enn 1968, så opplegg etter denne tid er nok garantert av bedre kvalitet enn tidligere tiders opplegg. Typiske steder det kan ha blitt sprø og dårlige ledninger uansett fra hvilket år, er takpunkter med lamper/beslag som har avgitt sterk varme over år, samt bak panelovner. Er det mange slike punkter vil du være på vei mot et anbefalt skifte, eller kontroll. Komfyrkontakter som leverer mye strøm er også greit å ha kontroll på.

Betal noen timer for å få en gjennomgang av elektriker og ta det derfra. Synsing fra hobbyfolket her inne er ikke kvalitetssikring nok.
   #7
 15,372     0
Tror dette er OK. Men en kan se i sikringsskapet hva som er gjort der. I 2008 var det ikke vanlig med jordfeil automater tror jeg. Er det felles jordfeil bryter her, se hvor mye dette omfatter. Er det inkl fryser og kjøl kan enn jo vurdere om en skal bytte noe på disse. Mangler det jordfeilbryter så bør en sette inn dette på våtrom etc.
Jeg har jordfeilbryter satt inn i 1999 på deler av anlegget med skal bytte ut flere med jordfeilautomater siden jordfeilbryter ikke omfatter alt som er jordet.

   #8
 325     Sørlandet     0
Hmm.. kan ha fått det feil med metallrørene; etter å ha lest litt så kanskje det kan ha vært slik at feilet var at de skulle vært jordet (hvilket isf. virker logisk). Etter elektrikkeren var iaf. våre rør feil, men det var over 5 år siden så husker ikke så godt.

   #9
 38,238     Lillestrøm kommune     0
Tror eneste krav er jording av metallrør, det er metallrør i salgs allefall


Til TS med varmepumpe blir belastning mindre på hud fra’66 har jeg ikke sett et eneste problem
   #10
 25,345     Akershus     0
Dette er nok typisk et spørsmål som ikkefagfolk bør avholde seg fra å svare på. 

Her svarer snektriker, men sier lite om sin egen bakgrunn. 
Betal noen timer for å få en gjennomgang av elektriker og ta det derfra. Synsing fra hobbyfolket her inne er ikke kvalitetssikring nok.

Et fornuftig råd. Det oppstår fort missforståelser når en skal formidle slike ting.
Signatur