#11
 1,487     Oslo     0
anna-panna, legg ut et bilde av sikringsskapet.
Signatur

   #12
 5,432     Akershus     1
Dette er nok typisk et spørsmål som ikkefagfolk bør avholde seg fra å svare på.

Her svarer snektriker, men sier lite om sin egen bakgrunn


Nå ga vel jeg mer en advarsel om mulige farer, enn at jeg friskmeldte anlegget som enkelte andre her har gjort. Svaret mitt, i tillegg til at det står, litt kryptisk riktignok, nesten elektriker i avataren min, bør tilsi at jeg har utdannelse innen faget.

Jeg synes det er helt utrolig at enkelte her ikke har såpass med magemål at de ikke forstår at det ikke kan gis diagnose uten å ha minste peiling på elektriske anlegg og absolutt ikke over nettet. Ikke engang skolerte el-inspektører gjør det. Man blir ikke nødvendigvis smartere selv om man passerer x antall innlegg og det står høvding i tittelen.

Etter mitt innlegg kom følgende svar:

Til TS med varmepumpe blir belastning mindre på hud fra’66 har jeg ikke sett et eneste problem

60 årene var brytningstid mellom nytt og gammelt. HSt vet tydeligvis ingenting om el-anlegg fra denne tiden, annet enn at huset han refererer til fra 66 ikke har hatt et eneste problem. Mest sannsynlig har han moderne plastisolerte ledninger, mens TS for alt det han vet kan ha gammeldags kulo. Det går overhode ikke å sammenligne disse to. Klart også belastning på anlegg blir mindre med varmepumpe, men moderne tider gjør ikke at det blir mindre belastning på komfyrkurs, heller mer fordi moderne komfyrer trekker atskillig mer strøm. Det blir ikke mindre belastning på en VVbereder kurs, heller mer, fordi moderne beredere gjerne er koblet inn med full effekt. En kjøkkenkurs har idag mest sannsynlig mye høyere belastning enn tidligere, da det brukes mer maskiner, kaffetraktere m.m. idag enn i 1961.
Jeg tok min utdannelse fra 1968, det er derfor jeg kjenner til anlegg fra denne tiden og derfor jeg skriver at jeg ikke vet når PR og PN kom, de var på markedet allerede. Jeg kan tenke meg at de kom en tid etter 1961 og at TS derfor har eldre utstyr, som kanskje er på tide å bytte ut. Allikevel råder jeg TS til å få en gjennomgang av anlegget, av en elektriker, ikke av en med høvdingtittel på et forum, det holder ikke.
   #13
 25,349     Akershus     0
Siden jeg er eneste «høvding over ditt innlegg, må det være meg du sikter til.
«Høvding blir en bare ved å lide av skrivekløe, det er intet kvalitetsstempel pr se. Signaturen min sier at jeg ikke har noen fagutdanning ut over livets skole.

Det er heller ikke alltid det hjelper med papirer heller, jfr tråden med elektrikkeren som belastet 2,5mm^2 med 50A, eller mitt eksempel med en fabrikant som ikke kan å montere komfyrstøpsler.

For all del, sier jeg noe feil så protester! Jeg gjør bare så godt jeg kan, men det viktige er ikke at jeg skal ha rett, men at det blir rett.
Signatur
   #14
 360     Lørenskog     0
Enig i at forum ikkje er en god nok kilde for å godkjenne eller friskmelde anlegg.

Men, så lenge trådstarter ikkje skal pusse opp mye vil det ikke noen større fare enn tidligere eiere har hatt. Å bytte alle kabler før en flytter inn er det ikke så mange som tar seg råd til. Mulig flere bør gjøre det men med boligprisene som er svært høye blir det gjerne kostbart.

At boliger burde hatt bedre informasjon ved salg også tema. Pkk for boliger... 😀
   #15
 38,250     Lillestrøm kommune     0
Nå tolket jeg tittel til TS at de kanskje er mer bekymret enn nødvendig jeg ville derfor bare gi min erfaring og som du ser så gir jeg det bare som et eksempel jeg har ikke gitt noe godkjenningsstempel

Når jeg var på visning i et hus så sto jeg ved siden av det som viste seg å være en elektriker, vi sto og så på at det rant vann ut av ett av trekkerørene inne i sikringskapet, han foreslo 160k for elopplegg i dette huset. Det viser at det er stor variasjon fra hus til hus.

Når vi bodde i Tronheim fikk vi fjernet ledning til en stikkontakt, det var siste kabel som ikke var bytter i dette huset.  


Å få med en elektriker, gjerne en litt eldre med erfaring, høres ut som en god ide.

Men fortsatt er varmepumpe løsningen med på å redusere belastningen.

   #16
 5,432     Akershus     0
Siden jeg er eneste «høvding over ditt innlegg, må det være meg du sikter til.
«Høvding blir en bare ved å lide av skrivekløe, det er intet kvalitetsstempel pr se. Signaturen min sier at jeg ikke har noen fagutdanning ut over livets skole.

Nei, det var faktisk ikke deg jeg siktet til akkurat nå, det var en annen, som jeg nevnte i siste innlegget. Det første jeg reagerte på var egentlig ikke kommentaren til noen av dere, men kommentaren om at man nærmest har et ufarlig anlegg så lenge man har jordfeilautomater. Det hjelper for berøringsfare, og ved overbelastning, men gir ingen god beskyttelse mot brann og det er vel det man forbinder og kanskje frykter mest med et gammelt el-anlegg.

Når så "friskmeldingene" strømmer på, uten at det virker som om bidragsyterne har annen kunnskap enn om eget anlegg, blir jeg forundret over magemålet som jeg skrev.

Det er mange spørsmål omkring elektrisitet man kan svare på i et forum, uten at man behøver være fagutdannet, det krever kun at man er belest eller oppdatert på annen måte. Råd omkring emner som bør kreve at man har praktisk erfaring derimot, bør man i størst mulig grad overlate til andre. Temaet her er absolutt av denne sorten.

Men fortsatt er varmepumpe løsningen med på å redusere belastningen.


Varmepumpe er med på å redusere belastningen til hovedsikringer og inntak, samt selvfølgelig de kursene som tidligere har hatt varmeovner. Som jeg skrev, så er det motsatte tilfelle med tekniske kurser hvor belastningen faktisk er blitt høyere. Ikke på grunn av varmepumpe, selvsagt, men på grunn av at apparater idag bruker mer strøm. En induksjon koketopp alene, kan jo ta hele kapasiteten i en bolig fra 1961. For ikke å snakke om hvis man plugger inn en el-bil, men det er vel ingen som gjør det hvis man ikke har dedikert ladekurs........?

   #17
 4,269     0
Kan kanskje være meg - jeg skrev noe i en annen tråd om at jordfeilautomat kanskje er det tiltaket som gir mest sikkerhet for pengene i et eldre anlegg.

Poenget er at det er uendelig mye man bør gjøre i et gammelt hus, men for de fleste så rekker man ikke ta hele listen og i alle fall ikke samtidig. Da må man få en prioritert liste av elektrikeren som er på befaring, og ikke bare en pris på å bytte alt i flunkende nytt.

   #18
 3,607     0
60 årene var brytningstid mellom nytt og gammelt. HSt vet tydeligvis ingenting om el-anlegg fra denne tiden, annet enn at huset han refererer til fra 66 ikke har hatt et eneste problem. Mest sannsynlig har han moderne plastisolerte ledninger

El-installasjon er ikke mitt fagfelt, men...

Plastisolerte ledninger må da være en del eldre? Jeg var bare smågutt da vi i 1960 flyttet til en ny leilighet. Der var det plastledninger - jeg vokste opp med det som det normale og selvsagte, også hos kamerater i 50-talls-hus. "Rare" ledninger, ikke plast, var noe jeg reagerte på i husene til min mors gamle tanter, to generasjoner før meg.

Da foreldrene mine bygde ny enebolig, innflyttet 1968, var det nye og moderne at lysbryterne var av vippe-type, ikke vridere. Og at basis-belysning i oppholdsrom var besørget av lysrør (ikke fullt så effektive som dagens LED, men forskjellen er mindre enn mange er klar over!) - glødelamper var til effekt og "formgivende" lys. Den brå revolusjonen er ikke betstandig så brå som vi tror Smile
   #19
 5,432     Akershus     0
Kan kanskje være meg - jeg skrev noe i en annen tråd om at jordfeilautomat kanskje er det tiltaket som gir mest sikkerhet for pengene i et eldre anlegg.

Nei, har ingenting med dette å gjøre, rådet er absolutt relevant.

Bor selv i rekkehus fra sent 70 tall
Oppgradering i 2006 fra keramiske skru sikringer til kombinert sikring og jordfeilautomater.
Ikke byttet ut kabler annet enn der en har pusset opp. Kabler holder normalt lenge så lenge som de får være i fred. Har en jordfeilautomater vil feil raskt avdekkes før noen fare oppstår.

Det var dette innlegget jeg først reagerte på. Ikke bare har et hus fra sent 70 tall "moderne" utstyr. 10 år og som trådstarters eksempel nærmere 20 år i denne tiden kan utgjøre tilsvarende forskjellen mellom kuleramme og kalkulator, forskjellen i materialkvalitet kan være enorm. Jeg skrev og skriver fortsatt at jeg er usikker på når PR og PN kom, men det er ingen som tar minste reservasjon for dette og det er her magemålet kommer inn. Og som sagt, å tro at en jordfeilautomat redder enhver situasjon er direkte feil. Hadde det vært så enkelt, hadde vi ikke hatt behov for hverken fagfolk eller el-kontroll.
   #20
 25,349     Akershus     0
Min erfaring:
1954:
UZ-skrusikringer, kulo-kabel. Ingen silkeomspunnet toleder på porselenssneller, da må en nok ned til før krigen. Vribrytere. Jordede kontakter i kjeller bad og kjøkken, ikke i stue soverom. Vanlig lysstoffrør (med sokel i porselen, de holder fortsatt til forskjell fra plastjuggelet). Stort sett åpent anlegg.

Ca 1962:
UZ, PR kabel, små vippebrytere, grove vippebrytere, vribrytere.

1980:
Automatsikringer/UZ, PR, PN, glatte plastrør, noe k-rør, alu på enkelte inntakskabler, noe jordfeilvarslere. Fortsatt klønete gammedagse skrukoblinger på stko.
Signatur