42 578    92    2  

Godkjenning av el-arbeide

 45     Oslo     0
Får utført en totaloppgradering av mitt elektriske anlegg i leiligheten, med jording av det gamle anlegge, automatsikringer, ledninger i k-rør osv. Eneste er at dette gjøres på si, og jeg får derfor ikke noen papirer på dette. Jobben utføres av en  autorisert elektriker, og følger stort sett det som er av standarder skulle jeg mene.

Er det noen måte å få dette godkjent på(pris?), og hva er evt. risikoen ved å ikke gjøre noe mer med det? Jeg vil hevde leiligheten er langt tryggere nå enn før, men dersom forsikringer ikke hjelper spiller det muligens ikke så stor rolle.

Og vennligst ikke la dette spore ut i en debatt om hvorvidt jeg burde satt bort jobben til firma eller ei;) Er ute etter løsninger!:)

   #1
 261     med tak over haude     0
eneste løsning jeg ser på dette er om du har en kompis, som har en kompis, som kansje kjenner en kompis......

jeg ville alikavel tatt en runde rundt til de forskjellige firmaene i område, tror det er større mulighet for å få "napp" dersom du møter opp personlig, å si nei i telefon er kjempelett...

men dersom du bruker autorisert montør, jobber ikke han da i et firma, kansje han kunne ha ordnet en for deg? eller kjenner en med instalatør papir..

går egentlig ut i fra at dette ikke kan vær tilfelle da du spørr her..
Signatur
   #2
 299     Vestfold     0
Hender jeg er borti slike jobber selv, men sier da til kompisen/familiemedlemmet at noen samsvarserklæring ikke er på tale uten at jeg har tatt noen timer på firmaet også.
I firmaet jeg jobber gis det (selvfølgelig) ikke garantier på varer som ikke er solgt gjennom firmaet. og det blir også nevt i faktura og samsvarserklæring hvilke varer som er kjøpt og montert selv.
   #3
 21 487     Enebolig     1
Eneste mulighet her er firmaet til elektrikeren. Det hender de er greie og gir en god pris selv om det gjøres på kveldstid.

Jeg sier klart ifra om hva som skjer dersom det blir kontroll på mine jobber. Da blir det like dyrt som om de hadde betalt med en gang. Eneste gangene jeg kunne vurdert å spørre firmaet om papirer på kveldsjobber er for nær familie.

Å få et annet firma til å gå god for et arbeid de ikke har gjort er umulig. Da må du si ifra.
FV
   #4
 245     Karmøy     0
Det letteste må være å få tatt det gjennom firmaet til han kompisen din som har gjort jobben, men det kan jo bli et moralsk dilemma. At kompisen din tar jobber svart betyr jo "tapt" fortjeneste for firmaet hans. På en annen måte så er sannsynligheten for at akkurat dette firmaet hadde fått jobben liten. Om kompisen din har en god tone med sjefen så er det nok muligheter for at han gir deg en samsvarserklæring på jobben som er gjort mot noen tusenlapper, noe en samsvarserklæring er verdt i mine øyne. Du har nok antagligvis spart titusener på at jobben er gjort svart, så det blir jo kollektpenger å regne i det store og hele Wink
   #5
 2 413     Ønsker ikke besøk av deg     1
Altså..

Du gjør deg selv en bjøretjeneste ved å få gjort dette svart. Greit nok han sikkert kan sakene sine, men det er DU som står ansvarlig hvis noe skjer (brann, menneskeliv osv) fordi du ikke kan dokumentere noe som helst.

Skjer det en brann i en bolig, så vet du sikkert hvem politiet ringer til først......elektrikeren som står ansvarlig for arbeidet, registrert hos DLE. I ditt tilfelle, vil elektrikerfirmaet som var hos deg sist, nekte for arbeidet og det er dermed bevist at du er ansvarlig og står ovenfor regress fra forsikringsselskapet.

Nylig brente et hus ned pga hobbyfolk hadde tuklet med det el. anlegget i bergen. Det var en dødsbrann og huseier er nå anmeldt og står ovenfor millionerstatninger og fengsel.

Det er også du som står ansvarlig ved evt. salg av huset siden dette er en åpenlys heftelse som megleren vil advare deg mot med en gang.

Hele poenget med elektrikerarbeid og vvs arbeid er samsvarsærklæring. Uten den er ikke anlegget verd en drit, du kan like gjerne dra til biltema og spikre opp godsakene selv på veggen.

Stopp arbeidet og få dette gjort skikkelig er mitt tips. Du sparer fattige 25% på hva?

Er INGEN autoriserte installatører med vett i skallen som vil stå til ansvar for noe de ikke har tjent en drit på eller gjort selv. Gudene vet hva som er gjort i ditt anlegg.

Kjipt å fortelle dette, men det er slik ting fungerer i dagens samfunn.
FV
   #6
 245     Karmøy     0
Hondaen: Hva om han får dette godkjent og huset hans brenner ned om 6 år?
En samsvarserklæring varer jo i bare 5 år, etter dette så er den jo ikke verdt noen ting.
   #7
 3 258     Akershus     0
Dette med samsvarserklæring.. det viktigste må jo hele tiden være at arbeidet er gjort riktig, da blir det ikke brann, eller annen skade.

Har jo fått med meg at folk har blitt strafferettslig ansvarlig hvis de feks har manipulert sikringene, men hvis det brenner, eller noen får skade på annen måte, er det noen som har konkrete eksempler på at det er samsvarerklæring som på noen som helst måte gjør at noen "slipper unna"?

Og i neste omgang at den som har utført oppgaven blir "tatt"?
--------------

Ser absolutt poenget med erklæringer på ditt og datt ifht. salg av bolig osv, men for vanlige folk som har tenkt å bli boende så er vel hovedpoenget å sikre at arbeidet er ordentlig gjort, og da ville jeg være fornøyd med at håndtverker dokumenter sin kompetanse og forøvrig ikke virker som en idiot.

Hvem andre enn kjøper og evt. politi spør etter denne erklæringen?
Signatur

   #8
 576     0
Føler kanskje at noen drar strikken litt langt her...? Om det skal tas ut tiltale må det bevises uaktsomhet. Med mindre det er gjort ting bevisst som eier visste eller burde visst utgjorde en fare skal det mye til for at det blir reist tiltale. Om man fyller huset med 50 polakker og erstatter alle sikringene med spiker så kan vi nok snakke tiltale ja. Om man får utbedret anlegget av en fagmann og det blir gjort fagmessig tviler jeg på at en evt brann vil få konsekvenser rent rettslig... Synsing fra min side selvsagt  Wink
   #9
 299     Vestfold     0

Hondaen: Hva om han får dette godkjent og huset hans brenner ned om 6 år?
En samsvarserklæring varer jo i bare 5 år, etter dette så er den jo ikke verdt noen ting.


Neinei. en samsvarserklæring varer forever. garantitiden for privatpersoner er 5 år.
samsvarserklæringen forteller at arbeidet som er utført, er gjort ihht gjeldende forskrifter ved installasjonsdato. ingen myndighet kan komme hjem til deg å fortelle deg at elanlegget ditt ikke er godkjent fordi det er gamlere enn 5 år!
  (trådstarter)
   #10
 45     Oslo     0
Ok. Takker for svar.

Jeg antar jeg sparte rundt 40.000 på å gjøre dette svart. For meg var det ingen annen mulighet, om jeg skulle klare å holde meg under et allerede lite budsjett.

Har et par spørsmål videre til det som er skrevet her:

Dersom en elektriker gjør en jobb hjemme hos seg selv, er dette altså ikke godkjent da? Han må altså sette bort jobben til andre, kun for å få dette magiske papiret? Virker noe merkelig på meg - poenget må da være at el-arbeidet er utført korrekt og ikke i seg selv at det er utført hvitt?

Da jeg kjøpte leiligheten var det en hel masse el-arbeid(også av nyere dato) som jeg hverken fikk noe bevis på at var gjort etter forskriftene eller som faktisk var utført etter forskriftene. Bla. lå det ledningen åpent i takhimlingene(og ikke i rør). Jeg har heller ikke hørt noe om meglere som nevner at el-arbeide ikke har erklæring. Hvem er ansvarlig dersom leiligheten hadde brent ned og jeg ikke hadde begynt på oppussingen?

Ved et salg av leiligheten vil jeg i egenerklæringsskjemaet måtte svare på om det er utført el-arbeide de siste 5 årene. Om 5 år vil jeg dermed svare nei på dette. Har aldri sett det vedlagt papirer på at el-arbeide er "godkjent" ved boligsalg?