(trådstarter)
   #11
 314     Arendal     0
Fikk pristilbud oversendt, det kommer på 37750,- inkl. moms.

Da er det med et sprell nytt 3-raders skap oppe, overspenningsvern og 3x56A hovedsikring, 11 kurser 10-25A kombivern og ny måler.
Nede byttes kun innmat, hovedsikring, overspenningsvern monteres og 6 kurser 10-25A kombivern. Laskes om fra 1-fas til 3 -fas.
Nye målere i begge skap, nytt inntak med til sammen 25m 3x16mm2 PFXP til begge skap. Jeg må selv klargjøre traseen til stigeledningene.

Syns egentlig dette ble billig jeg? De bruker Merlin Gerin såvidt jeg vet. Kan spare 3000,- eks. mva hvis jeg beholder eksisterende automatsikringer i skapet nede, så der gjør jeg ett godt kjøp på kombivern vil jeg påstå...

   #12
 21,481     Enebolig     0
Hvis det brukes MG ser ikke jeg heller på det der som et dårlig tilbud.
   #13
 997     0

Til elektrikern:
se 411.3.3 i NEK400-2006
30mA på stikk ikke over 20 A i boliger.
må bare blande meg inn her Smile Det er ikke påkrevd 30ma jordfeil varsler på stikk over 20A, men det må brukes jordfeilbryter alikevel(på et IT-nett), men den kan være på 100mA eller 300mA det står du fritt til å velge så lenge det løser ut på maksimal berøringsspenning. Med andre ord så trenger du heller ikke 30mA jordfeilbryter på lyskurser, uansett hvor mange A de er på. Bad, fjøs og andre spesielle innstalasjoner har egne regler.


Angående overspenningsvern har man nå gått vekk fra AQ soner og man skal ta hensyn til en rekke faktorer i hvert tilfelle. Det stemmer ikke at det er påbud om overspenningsvern på sørlandet, men i og med at hvert tilfelle skal vurderes så kan det godt være elektrikeren din gjør deg en tjeneste. Jeg vil uansett anbefale det.


Dette er korekt, og det skal foretas en sikkerhetsvurdering på om det trengs, eller ikke. Men det koster lite å sette inn, og burde vært påbudt...


Som elektriker så begår jeg ikke lovbrudd om jeg setter opp kun en jordfeilbryter på 30mA foran hele installasjonen. Hvis kunden absolutt vil ha det og skriver under på at han er informert om bakdelene og han likevel vil ha det slik. Da kan jeg gjøre det!  Dette er en løsning som ikke er anbefalt av noen, men vi kan skrive oss bort fra ansvaret. Vi har lov til å montere dårlige anlegg. Men da skal det være kunden som tar valget. Vi må selvsagt anbefale gode, skikkelige løsninger.


Kort fortalt står det skrevet i forskriftene at anlegget skal overlevers funksjonelt... Et anlegg med kun 1 jordfeilbryter er pr definisjon IKKE funksjonelt. Altså skal det være lys noen steder i huset, slik at selv om du har jordfeil på badet eller ute, så skal du kunne orientere deg inne for å finne sikringskapet, eller finne deg en lommelykt.
Signatur
   #14
 40     0
Mener også at man må bruke 30mA jordfeilbryter også på lyskurser. Dette står det at man slipper i montørhåndboka, men om man kikker i NEK-en, så ser man at det kun gjelder lysstands (eller noe i den duren).

Men standarden i dag er uansett 30mA jordfeilautomat på enhver kurs i vanlige boliger. Dette er det beste valget uansett.

Syntes også det 'elektrikern' skriver, ikke er holdbart i det heletatt. En fagmann skal lage skikkelige forskiftsmessige (og derav funksjonsmessige) anlegg. Man kan ikke lage et dårlig anlegg fordi den kjipe kunden tror han har peiling, og deretter 'skrive fra seg' ansvaret. Som sagt tidligere i tråden; lager du et lite funksjonsmessig anlegg, så er det heller ikke forskriftsmessig.
   #15
 4,314     0
Det står i FEL at anlegget skal være egnet til forutsatt bruk. Det er kunden som kommer med forutsettningene. Her var spørsmålet hva som var lov, ikke hva som vi syntes er best. Selvsagt er det best med kombiautomat, jeg provoserer bevisst for å prøve å få fram hva boka sier og ikke bare stiller meg i hylekoret og påstår at vi må montere kombiautomater alle steder. Det er faktisk ikke krav om det ved endel omgjøringer, ei heller ved små utvidelser. Det er heller ikke alltid best. Hva om vi monterer egen kombiautomat på boden der kunden har fryser. Hvis det blir jordfeil på den så kan det ta veldig lang tid før det blir oppdaget. Hadde den derimot gått sammen med en belastning som kunden er nødt til å se daglig så blir den garantert oppdaget fort.
P.S. Jeg har ikke anbefalt noen å få montert dårlige anlegg her, har jeg vel?
   #16
 40     0

Det står i FEL at anlegget skal være egnet til forutsatt bruk. Det er kunden som kommer med forutsettningene. Her var spørsmålet hva som var lov, ikke hva som vi syntes er best.


Jeg sporet nok kanskje litt av her i forhold til trådstarters spørsmål, men det jeg ville fram til var nettopp det at kunden skal med forutsettninger, og ikke annet. Hvis kunden i et tilfelle har litt peiling på elektro, og kommer med en dårligere løsning som kanskje er innenfor forskriftene, men ikke er den beste med tanke på sikkerhet for brann, berøring og drift, så er det vår jobb å overbevise kunden om å ta det beste valget istedet for det billigste/enkleste. Personlig ville jeg ikke satt opp et mindre bra anlegg for å så skrive fra meg ansvaret. Det er lov, men jeg syntes at vår fagstolthet skal få oss til å gjøre det beste.

Bare mine 2 cents Wink