#21
 2,435     Hordaland     0
Man skal også være oppmerksom på at man da ikke kan ha en type A jordfeilbryter foran tilførsel til garasje.

Det er ikke noe i veien for å ha en type A foran type B, MEN (!) det kan ikke være avgreninger fra type A vernet som gir strøm til andre deler av installasjonen.
Fordelingsskap skal være i ubrennbar utførelse i bolig, i praksis metall. Krav finnes i gjeldende forskrift og norm. Hvis dette er en frittliggende garasje uten leilighet, så vil den ikke omfattes av kravet.

Så lenge garasjen er forsynt fra sikringsskap i boligen, så beregnes hele installasjonen som boliginstallasjon. Dersom garasjen ligger adskilt fra boligen med egen tilførsel (ikke forsynt fra en bolig) behøver man ikke ta hensyn til bolignormen.

Hvem har A foran B uten avgrening? Da kan man like gjerne fjerne type A.

Man kan benytte et kl. A jordfeilvern for å beskytte kabelen ihht. krav om jordfeilvern av hensyn til termiske virkninger.

I det første tilfellet vil ikke type A beskytte kabelen dersom det forekommer en DC lekkstrøm av gitt størrelse.
Det andre tilfellet er noe søkt Wink

Kl. B vernet er koblet før DC-kilden og vil således koble ut.
Som nevnt er det ikke tillatt med andre avgreninger mellom kl. A og B vernet. Kl. A vernet benyttes kun for å beskytte kabelen dersom det ikke benyttes dobbeltisolert kabel.

Eksempel på et slikt tilfelle er hvor en har et IT eller TT nett, og benytter PFSP eller PN i rør til en ladestasjon med integrert kl. B vern. Det blir da nødvendig med et kl. A vern i skapet som beskytter tilførselen til ladestasjonen.
Signatur

   #22
 1,355     1
PN i rør er så vidt jeg vet å regne som dobbeltisolert, og trenger derfor ikke jordfeilbeskyttelse.
   #23
 21,481     Enebolig     0
Eydybdal: Et A vern for å beskytte kabelen og et etterfølgende B vern blir ifølge leverandørene feil, da A vernet vil miste funksjon ved en DC lekkstrøm på 6-9mA. Se vedlagt skisse fra Eaton. Hvis ladestasjonen har et innebygd DC RCM filter, så er saken mye enklere.
Vedlegg: