239    13    1  

Nytt kjøkken med mange enheter, hva er nødvendig av el kurser?

 7     0
Renoverer kjøkkenet og skal sette inn mye nytt av integrerte hvitevarer og lurer på om det er nødvendig å legge opp ny kurs eller om det kan kobles til det eksisterende.

Platetoppen får egen kurs med 20A, så denne er ok. 

Men, har da en gjenværende kurs på 10A til stekeovn, 2x kompaktovner, microvn, kaffemaskin, 4x varmeskuffer og vakuumskuff. Denne 10A forsyner også ventilator, kjøleskapet og belysning på kjøkkenet. Aner meg at dette ikke går å fordele denne 10A kursen til disse 10 enhetene? 

Vakuumskuffen kommer jo ikke til å bli brukt veldig mye, og i hovedsak vil den bli brukt sånn før og etter steking i ovner. Og varmeskuffer, de trekker kanskje ikke særlig mye strøm når det er snakk om å holde en varme i hovedsak på ca 20-60'C?

Evt. kan kursen med 20A fordeles til alle de nye 10 enheter + platetopp og ha nok kapasitet?

   #1
 719     0
Med 2 ovner á 2 kW i gang samtidig blir det 4 kW. Dette er vel nok til å trigge en 10 A kurs i løpet av veldig kort tid (1 minutt eller deromkring avhengig av lasthistorikk). Så du må nok opp med et par-tre kurser til i alle fall...
   #2
 10 473     Akershus     0
Du skal kanskje ha oppvaskmaskin også?

Man bruker jo ikke alt dette samtidig, men 10A hørtes snaut ut til alt sammen. 20A er strengt tatt også snaut til de fleste moderne koketopper, men det bør vel gå greit.

Den 20A du har i dag er sikkert 4mm2. For "vanlig" stikk kan du vanligvis sikre det med 16A.

Får du evt. trukket en ny 6mm2 til en 25A komfyrkurs?

Kan den 10A du har i dag, som antakelig er 1,5mm2, trekkes om til 2,5, og sikres med 15?

Vi gjorde det omtrent sånn her. 4mm2 20A ble sikret ned til 16A "vanlig" stikk, og brukes til kjøl-/frys, stekeovn og et ledig stikk som evt. kan bli til micro. 10A 1,5 ble trukket om til 2,5 og sikret med 15A. Den er til løse stikk over benken, ventilator, lys og oppvaskmaskin. Eksisterende 2,5mm2 ble trukket om til 6mm2 25A til komfyren. Trekke om og sikre opp var fort gjort, da rørene lå klare, og strekket ikke var for langt.
Signatur
   #3
 2 894     0
Det kan nok komme på noen flere apparater med tiden. Mens kaffemaskinen er i drift plugger du inn en vannkoker til dem som foretrekker te, mens du steker vaflene til kaffen etter middagen - og det er samtidig med at oppvaskmaskinen har full effekt på varmeelementet. (Du nevnte ikke oppvaskmaskin. Antar at det var en forglemmelse, at du ikke vasker opp for hånd.)

Når du først renoverer kjøkkenet er det ingen grunn til å ikke samtidig legge opp minimum to 15A-kurser til bruk for andre apparater - begge med stikk over arbeidsbenk, så du kan fordele benke-appatene på dem.

En moderne stekeovn med hurtigoppvarming kan alene trekke over 3000 W under oppvarmingen (min sier 3200 W i instruksjonsboka). Det holder ikke med enn 10A-kurs, og selv med en 15A-kurs bør du ikke kjøre noen vannkoker samtidig. Når du nevner ti apparater, og lista ikke nevner verken oppvaskmaskin, vannkoker, frityrgryte, takke, vaffeljern, brødrister, bordgrill, riskoker eller kjøttvern (eller 8-10 andre muligheter), da trekker jeg mer i retning av tre kurser, i tillegg til koketoppen.

Naturligvis kan du legge et samtidig-bruk-puslespill: Du kjører sjelden stekeovn og oppvaskmaskin samtidig, så de kan dele kurs. Vanligvis bruker du ikke kaffetrakteren mens steika står i ovnen. Men så skjer det en gang imellom at dere faktisk skal gjøre ting samtidig (som lage kaffe, koke vann til te, steke vafler, piske krem og tine fysetøy i mikroen til vaflene), og du og kjøkkenhjelperne dine må vente i kø for å få strøm... Nei, sørg for at det er nok strøm til alt som det kan være aktuelt å bruke samtidig. Og sørg for at det er nok stikk.
   #4
 801     Østfold     0
Vi renoverte hele kjøkkenet for ca. 4 måneder siden og er nå ferdig. Vi bestemte oss for en ganske stor 90cm. induskjonstopp og det ble anbefalt minst 25a kurs til denne hvis man skulle få full utnyttelse av den.

Det ble også lagt egne 16 amp kurser til stekeovn etc.
Signatur
   #5
 801     Østfold     0
For å oppklare litt.

Vi har altså lagt en egen kurs kun til platetoppen på 25 ampere. En egen 20amp kurs til stekeovn og mikro, og 16 amp kurs til oppvaskmaskin og kjøleskap. Så la vi også en egen kurs til alt av belysning på 16 ampere. Vi har spotter i skap samt en led lys stripe i fotlisten etc.
Signatur
HSt
   #7
 27 214     Lillestrøm kommune     0
Jeg byttet 20A sikring hos noen (skrusikring) når normal bruk av ikea koketoppen hadde tatt sikringen

   #8
 2 894     0
En egen 20amp kurs til stekeovn og mikro, og 16 amp kurs til oppvaskmaskin og kjøleskap. Så la vi også en egen kurs til alt av belysning på 16 ampere.

Hvor har dere plassert stikk over benk - til vannkoker, vaffeljern, takke, ....? De kan trekkke tildels drøy effekt!

Jeg ville fordelt stikk over benk mellom belysning og oppvaskmaskin/kjøleskap (du har oversikt over når oppvaskmaskinen går, og kjøleskapet har du god margin til selv med en 2 kW vannkoker). Har dere valgt det slik, eller på annen måte? Eller bruker dere aldri vannkoker, takke, vaffeljern og lignende apparater?
   #9
 53     0
Jeg er ikke elektriker, men det finnes vel standarder på hvor mye det "skal" være når det legges opp nytt, så man slipper å tenke dette ut og regne effekt selv?

For om man så ikke drikker kaffe selv, ikke har vaffeljern, og det eneste man lager av mat er grandiosa slik at koketopp og oppvaskmaskin sjelden blir brukt, så skal vel ting dimensjoneres på en slik måte at kjøkkenet skal kunne ha fullverdig normal funksjon til for eksempel en fremtidig kjøper som har et normalt bruksmønster for kjøkkenet.

Altså, det må dimensjoneres for å tåle bruken av flere hvitevarer og utstyr samtidig, selv om nåværende beboer ikke ser for seg å trenge det der og da.

Selv har jeg en 16A kurs som går til stekeovn og oppvaskmaskin, en 25A til koketopp, og en 15A til kjøkkenbenken, lys, mikro og et soverom ved siden av. Og selv da er dette egentlig litt i det minste laget selv om sikringene aldri går lengre. Stekeovnen burde nok hatt sin egen kurs fremfor å snylte på oppvaskmaskinkursen, og soverommet burde vært på en annen kurs.
   #10
 2 894     0
Det stilles krav om antall stikk, men jeg har aldri sett noe krav om hvor mye effekt du skal kunne trekke fra disse stikkene.