13 624    27    1  

PC nettverk mellom to hus: Grave ned kabel eller trådløst?

 97     Jæren     0
Hei.

Vi bor ute på landet, og tenker litt på å få til nettverk mellom to hus, ca 100m i fra hverandre. Jeg lurer litt på om noen har erfaringer med dette. Hvordan går jeg frem dersom jeg velger å grave ned en kabel? Dybde på grøft, rør til trekking, kabeltype osv.

Trådløst er også aktuelt, men finnes det noen gode løsninger som gir god nok signalstyrke? Det er så og si fri sikt til nabohuset.

   #1
 1 096     Skjetten     0
Absolutt beste er jo å grave ned kabel, gir høyere hastighet og stabilitet.

Det er jo selvfølgelig en dyrere løsning, men gir kanskje langsiktig avkastning (?) i form av lite nedetid og feilretting.


Når det kommer til kabelvalg, så får nesten en elektriker eller telemontør uttale seg.
Signatur
   #2
 21 487     Enebolig     0
Grav! Ferdig med den saken  Wink Grav såpass dypt at man ikke setter spaden i den senere. Når det gjelder kabel vil det funke med fettfylt UTP kabel.

Det finnes nok bedre kabler, men om du har bruk for det får andre svare på  Wink
   #3
 17     Oslo     0
Husk at max lengde for vanlig Cat5 kabel (10/100/1000Mb) er 100m.  Hvis du har litt lengre strekkning så vil det sannsynligvis gå bra men du risikererer at du får en del kollisjoner/rare feil.

Et alternativ er å bruke fiber men da trenger du mer kostbart utstyr på hver ende  :-[

Jeg ville ha begynt med Cat5 kabel, koblet opp svitsjer på hver ende og sett hvordan det går.  Hvis du har problemer, bytt over til fiber. Det finnes billige Cat5/fiber konvertere som du kan bruke.

Husk at grave rør mellom byggningene, enklere hvis du skal bytte kabel senere Wink
   #4
 21 487     Enebolig     0
Hvordan funger dette når det gjelder telefonkabel inn til hus da, de er jo i mange tilfeller flere hundre meter lange?
HSt
   #5
 29 904     Lillestrøm kommune     0
Signaleringen på en telefonlinje (ADSL) bruker en helt annen protokoll enn ett internt datanett, derfor er det mye større krav til kabelkvalitet på en datalinje enn en telefonlinje. sOPp jeg ser fra andre svar at du trolig jobber innen elektrikerbransjen (takk forøvrig for gode svar), har du hørt om problemer med felles jording via en slik lang kabel ? Uten fiber eller optisk isolasjon (en konverter boks som bryter jord) ville jeg være redd for skade på tilknyttet utstyr ved tordenvær o.l.  Skal du ha trådløs forbindelse fungerer dette bra hvis du har tilpasset utstyr, se f.eks. www.signalforsterker.no. Disse har løsninger som fungerer fra noen hundre meter og til flere km.  (Du bør ha fri sikt tror jeg). For 100m holder det med en spesialløsning i enten sender eller mottager siden.
T2T
   #6
 156     0
Hvis det er fri sikt, så er trådløst helt OK å begynne med. Er det busker (som får løv om våren!) eller annet som hindrer fri sikt så må du gå for kabel med mindre du fjerner disse.

Du får retningsbestemte antenner og mye annet fint utstyr for trådløse samband som du ikke trenger konsesjon på.

Cat5 kabel tror jeg ikke jeg hadde brydd meg om å jorde, men legger du Cat6 kabel MÅ du jorde i begge ender. Det vanligste er å jorde endeutstyret og sørge for at man monterer plugger med jording på kabelen.
   #7
 21 487     Enebolig     1

Signaleringen på en telefonlinje (ADSL) bruker en helt annen protokoll enn ett internt datanett, derfor er det mye større krav til kabelkvalitet på en datalinje enn en telefonlinje. sOPp jeg ser fra andre svar at du trolig jobber innen elektrikerbransjen (takk forøvrig for gode svar), har du hørt om problemer med felles jording via en slik lang kabel ? Uten fiber eller optisk isolasjon (en konverter boks som bryter jord) ville jeg være redd for skade på tilknyttet utstyr ved tordenvær o.l.  Skal du ha trådløs forbindelse fungerer dette bra hvis du har tilpasset utstyr, se f.eks. www.signalforsterker.no. Disse har løsninger som fungerer fra noen hundre meter og til flere km.  (Du bør ha fri sikt tror jeg). For 100m holder det med en spesialløsning i enten sender eller mottager siden.Jeg er egentlig ikke den rette å spørre om når det gjelder svakstrøm/data. Litt peil, men ikke mer enn at jeg klarer det jeg skal på jobb  Smile Jording av slike kabler vet jeg lite om, men det hadde vært interessant å få svar her.

   #8
 92     0
Det jeg har hørt at  man bruker på datasystemer er flytende jord, dvs at man har bare jordet kablene (nettverks kabler) i ene enden så jordfeil ikke spres så lett.
   #9
 314     0
Man jorder aldri en nettverkskabel på noen spesiell måte.. Ikke en UTP kabel..
Den har ingen "jordleder".

Man kan få problemer med jordfeil, derfor bør skilletrafo benyttes på tilkoblet utstyr (Trafo som skaper ett separert "rent" nett)
   #10
 21 487     Enebolig     0
Jeg kan heller ikke huske å ha sett noen jordleder, men vet foreldrene mine hadde nettilkobling som til stadighet falt ut pga jordfeil. Var det svakstrømsmontøren sa hvertfall.