#101
 46     Sandefjord     1
Spørsmål. Hva er kravene for fyrrom for vedkjele? Er det krav for kjeler over en viss størrelse mtp effekt, eller gjelder krav om fyrrom i alle tilfeller med vedkjele?
Prøvd å lete på forumene for dette, men finner ikke helt tydelige svar, særlig mtp mindre vedkjeler.

Har selv prøvd å lese meg opp på forum om dette, og det refereres ofte til x-antall kW. Men etter å ha hørt med en brannkonsulent så kom han frem til følgende:
Spørsmål angåande vassboren varme med vedkjele - f5bd1fb33161450482308c8bb1db9f1c.png - Garegaupa
Siden det er vedkjel, så er det fast brensel, og EI60 krav til rommet. Ved gass eller flytende så kan man skille på effekt. En av grunnene kunne være at ved gass/væske så ligger gjerne tanker med drivstoffet utenfor rommet, og selve fyrkjelen har begrenset med drivstoff i seg og ved "uhell" så stoppes tilførsel. Men med ved så blir jo gjerne kjelen "fylt" med ved, og dermed en større risiko mhht til brannverdier, selv om man her også har mulighet for nødkjøling av anlegg.
Ikke mine ord.. ikke skyt meg.


   #102
 48     hordaland     2
Hei Bor i et hus på 420 kvm som har gulvvarme i ca 250 - 260 kvm av dette. Har en Atmos DC 50 S og 6000 liter tank(ja seks tusen liter) med 13 forskjellige kurser der alle har engen termostat enten på vegg eller i gulv. Systemet er kontrollert av et Carlo Gavazzi Smarthus kontroller. flyttet inn i huset i 2009. Har ikke angret en dag. Systemet gir også forvarming av varmtvann til varmtvannstanken. Stor tank er veldig viktig da trenger en ikke å fyre så ofte. Om vinteren fyrer eg en hel dag i uka, plus kanskje 1 - 2 kvelder noen timer i den kaldeste tiden. Om sommeren har eg klart meg opp til ein måned på en dags fyring. Ja tanken har veldig god isolasjon. Velkommen etter.
   #103
 3     0
Hei igjen. Takker for svar.
Ser ut som jeg bør bygge et fyrrom. Egentlig det jeg regnet med.
Soltun: takk for respons. Jeg skal komme meg etter Smile
Har du flere gode tips i forbindelse med bygging av et slikt system? Ting du ville ha hatt andeledes, eller andre tips og råd! Noen måte å sende PM her? Litt ny på forumet.
Tusen takk.
  (trådstarter)
   #104
 79     0
Soltun: Oi sann, det var lange fyringsintervall, gitt! Grin Eg kjem til å ende opp med eit rimeleg tilsvarande oppsett som deg (cirka 235 m2 oppvarma areal, golvvarme, 50-60 kW vedkjele, 5000 liter tank og 16 individuelle varmesoner styrt av romtermostatar og smarthus). Det vert interessant å sjå kor lange fyringsintervall ein får til på dette! Smile

(PS: Post gjerne relevant informasjon her i tråden i staden for å bruke PM, eg er òg rimeleg interessert i eventuelle innspel frå ein som har hatt eit slikt system i nokon år. Wink)
   #105
 46     Sandefjord     0
Hei igjen. Takker for svar.
Ser ut som jeg bør bygge et fyrrom. Egentlig det jeg regnet med.

Ikke det at det er så voldsomt mye ekstra, 2x4 med steinull og gips på begge sider, men så er det b60 dører (ikke helt avskrekkende dyrt) og isolering av f.eks ventilasjonsrør gjennom veggen. I mitt tilfelle er det hd himling og betonggulv fra før, men det er klart at det blir noe ekstra enn en vanlig bod ☺
   #106
 5 111     Sørnorge     0
Det med skattlegging for bruk av egen ved tror jeg kun inntreffer for de som har vedsalg som en inntektskilde. Dette på samme vis som at en snekker som snekrer til egen vinning skal skatte av jobben, mens en hvilken som helst annen yrkesgruppe slipper unna.
HSt
   #107
 25 431     Lillestrøm kommune     0
Det var ved tilgjengelig i skog på småbruk, han solgte ikke ved til noen, og ingen store vedstabler. Han leier ut jord til nabo som egeste virksomhet.  De bare førte opp antatt inntekt for uttak av egen ved, dette uten at han hadde noe stort uttak, ikke mer enn mine foreldre hentet i Løvenskiolds skoger for kr 300 i allefall. Men det kan være forskjell på misunnelsesfaktor på ligningskontor rundt i landet, han har vel betalt skatt på dette i minst 10år.

  (trådstarter)
   #108
 79     0
Hei, folkens!

Då har våren kome og vel så det, så no er me i gong med bygging! Grin Eg kjem til å oppdatere tråden etter kvart slik at dei som er interesserte kan få fylgje med på korleis me har valt å løyse dette her. Vonleg kan det vere til hjelp for andre som tenkjer i same banar. Smile

Eit lite bilete som syner grunnarbeidet der tilbygget med fyringsrom/teknisk rom skal vere:

Spørsmål angåande vassboren varme med vedkjele - IMG_20180524_093113.jpg - Garegaupa

Sidan der skal inn ein akkumulatortank på fem kubikk så er det viktig med skikkeleg underlag. Her nedi ligg det cirka 1,5 meter med stein, og betonggolvet vert skikkeleg dimensjonert. Smile
  (trådstarter)
   #109
 79     1
Ting tek tid, men då har rammeverket til fyringsrommet begynt å reise seg:

Spørsmål angåande vassboren varme med vedkjele - IMG_20181026_122442.jpg - Garegaupa

Legg merke til akkumulatortanken på 5000 liter som allereie er på plass (førebels utan isolasjon). Porten på framsida er stor nok til å få tanken inn/ut viss det skulle verte naudsynt på eit seinare tidspunkt, men sidan me hadde sjans til det så valde me å krane han inn før takbjelkane kom på plass. Det er noko med å sleppe å buksere inn og reise opp ein tank med ei tomvekt på 582 kg viss ein ikkje behøver... Laughing
   #110
 5 111     Sørnorge     0
Jeg har begynt å vurdere fyrhus jeg også. Hvilke regler gjelder for å lage noe slikt?
Etter hva jeg har funnet av ovner frister det med rocket mass heater, hvor massen er vann. Er det lov å lage slikt selv?