#11
 321     Oslo     0
Jeg valgte varmefolie. Mest pga installasjonskostnadene og at dette var rehab så byggehøyde var ett temani forhold til trappeløp.

Idag har jeg mange ganger angret av den grunn at det er lite fremtidsrettet. Og det er det eneste argumentet jeg kommer på.

Folien virker har 25 års garanti (om den er verd noe gjenstår å se). Nattsenker seg som den skal og er digg om morgenen. Masse styring også å få kjøpt til denne om jeg ønsker noe mer avansert en termostatene med nattsenk. Eneste bakdelen er at jeg ikke kan bytte energikilde på dette. Og at det er en effektiv wifi blokker til underetasjen.


Du kan jo i fremtiden produsere strøm med solceller. Det er den eneste teknologien (sammen med batterier) i denne sammenheng som faller signifikant i pris og det fortsatt er mye spennende på gang mtp. ny teknologi (effektivitet, størrelse, pris).

Det utvikles en del mtp. solcelle-takstein også.

Hvis/når installasjons-kosten blir lavere enn den er i dag (og spesielt om strømprisene skulle går opp), så kan det bli et hyggelig regnestykke.

Også lett å ettermontere uten å binde seg til noen spesiell løsning, og er det eneste tiltaket av den art som bidrar til både oppvarming, varmtvann og forbruk.
Signatur

HSt
   #12
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Skal en lage varme så vinner jo vakuumrør veldig på effektivitet i forhold til solceller. Grunnen til at jeg er usikker på hytta er å finne en montasje løsning som takler snø, der en av og til har behov for å måke snø på taket.
   #13
 321     Oslo     0
Jeg trodde at jeg hadde beskrevet tilstekkelig mange alternativer der VP/VVB ikke er et økonomisk alternativ ut fra kortsiktig ROI,

.....der du "krever" at ROI er det eneste og absolutte argumentet for å fullstendig avvise VVB og VP-løsninger.


Du har heller ikke kalkulert det hjem som et langsiktig alternativ mtp. ROI. I en annen tråd foreslo jeg et regnestykke som kom frem til en nedbetalingstid på over 200 år, gitt at rørene holder så lenge. Og det på et større hus.

Foreslo også et regnestykke på Norges kaldeste plass og 30% høyere strømkostnader enn det hadde vært siste årene.

Krever? Se topic: "Hvor mange år må en vannbåren installasjon skrives over for å bli lønnsom? "

Som svar foreslår du TS et enda dyrere anlegg som svar til TS enn det som ble brukt som grunnlag i den andre tråden for et enda større hus. Kanskje du vil svare TS på hvor mange år det skal nedbetales på?

Syntes du det virkelig er så "religiøst" å stille spørsmål om økonomien i slike omfattende investeringer?
Signatur
   #14
 321     Oslo     0
Skal en lage varme så vinner jo vakuumrør veldig på effektivitet i forhold til solceller. Grunnen til at jeg er usikker på hytta er å finne en montasje løsning som takler snø, der en av og til har behov for å måke snø på taket.


Ja, og det gjør det nok i all overskuelig fremtid selv om solceller blir stadig mer effektivt.

Men, vakumrør er (i likhet med solceller om man holder hyttemarkedet utenfor) lite brukt i Norge. Årsaken er jo ikke et enkelt datapunkt alene, men lønnsomheten (ROI). De fleste gjør jo ikke slike tiltak fordi det er en hobby. Grin

Jeg nevner kun solceller mtp. fremtidsrettet. Prisene har vært i fritt fall siste årene. Men man trenger et magasin for å lagre strømmen (hvis man ikke tilbakeselger strømmen), ref. batteri. Også der er det enormt med forskning om dagen (godt drevet av elbilene).

Det er også det eneste produktet i denne sammenheng som fungerer om strømmen går, og ikke bare det - de kan gi lys i boligen og strøm til bilen samtidig.

Men det er, i likhet med diverse produkter til VBV, ikke lønnsomt i dag.

Trådstarter:

http://kalkulatorer.norskteknologi.no/boligkalk/

http://kalkulatorer.norskteknologi.no/tekkalk/
Signatur
   #15
 1,749     Norge     0
Hus på 140 m2 fordelt over 2 etasjer. Godt isolert.

Hva anbefaler dere av vannbåren varme (luft / vann) og varmefolie? Hvor mange år må en vannbåren installasjon skrives over for å bli lønnsom?

Kostnad varierer jo veldig, spesielt vannbåren med luft/vann.
Med vannbåren, vil du ha en høyere takst, og lettere å selge boligen da de nå må energimerkes.
Strømmen blir nok ikke billigere i fremtiden.
   #16
 1,355     1
Det blir vel feil å regne kun på varmen? En varmepumpe for VBV produserer gjerne varmtvann i tillegg (vår gjør ihvertfall det). Man må dermed også ta med besparelsen på vv-bereder, som kan være ganske stor om man har flere tenåringer i hus Wink

Vi la nylig vannbåren varme på hytta (som forøvrig ikke har innlagt strøm) i forbindelse med totalrehabilitering. Merkostnaden mot gulv uten varme var ca. 250,- pr. m2. Dvs. drøye 20.000,- for hele hytta på 84m2. Så selve rørdelen kan man gjøre ganske så rimelig om man kan handle inn materialer selv og gjøre jobben selv.

Spesielt i betonggulv koster jo vannbåren varme knapt noe som helst. Kun noen rør som stripses til armeringsnettet.
  (trådstarter)
   #17
 731     0
Takk for svar folkens:)

Rørene i hele 1 etasje(ca 95m2) er lagt for 2-3 år siden. Vi kjøpte huset med litt halvferdige løsninger. Slik som ferdiglagt vannrør i hele 1 etasje men ikke koblet opp. Utgraving av kjeller var gjort og isolert/støpt betonggulv og isolert vegger med jackon thermomur. Så vi fullfører nå oppbygging/ innredning av kjeller. De 8 vannrørene fra 1 etasje henger i en kveil i kjeller og må føres gjennom betongvegg til garasje(i tilknytning til huset) der varmtvannsbereder står(som før øvrig er over 20 år gammel) Samt eventuelt nye rør fra kjeller.

I forbindelse med prosjektet melder problemstillingen seg: Legge vannrør eller varmefolie i kjeller. Huset er etterisolert både i vegger og tak og moderne vinduer og dører. Vi vet ikke hvor mye varme vi egentlig trenger siden vi ikke har bodd her en vinter. Det er også en utleiehybel på 45 m2 i kjeller(I tillegg til 1 etasje(95m2) og kjeller(35m2) som er en del av hoveddel)

Hybelen varmes opp med EL(denne delen omfattes ikke av mulighet for vbv, det er vamekabel i flisgulv i hele hybel). Varmen fra hybel kommer vel også opp til oss i 1 etasje:) Det blir et komplisert regnestykke og kanskje umulig når vi ikke vet forutsetningene forbruk og behov. Vi var også på tanken om å droppe hele vbv og legge folie over rørene 1 etasje og folie kjeller. Vi skal uansett bytte gulv i 1 etasje.

Hadde vi visst litt mer om energibehov så kunne det vært lettere å regne seg frem til noe fornuftig.

Men man kan veø regne på kostnaden ved legging av folie i både kjeller og 1 etasje(130m2) og se hva det blir. Og hvor langt kommer man med samme beløp for å dekke inn installasjon av luft/vann vbv. Det er vel noen penger spart med ferdig lagt rør i hele 1 etasje.

Noen tanker?

HSt
   #18
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Når du har VB rør fra før og du ser ut til
å gjøre ting selv så er det ingen grunn til å vurdere noe annet enn VB.

En på Grefsen i Oslo har solvarme fra april til ut oktober og så sper han på med vedkjel på vinteren.

Hvis alt installeres av andre så er det sikkert ikke lett å kalkulere økonomi i dette. Jeg skal ha VB varme i kjeller før jeg blir pensjonist så kan en ta gevinsten med lavere løpende kostnader når en har mindre inntekt.
  (trådstarter)
   #19
 731     0
Vi skal også ha bad i kjeller. Kan jeg legge vbv her og droppe varmekabler?

Betonggulvet er isolert med styrofoam og ferdig avretta og jeg tenker at den greieste løsningen blir å legge sporfreste plater? Gjerne noen som ikke bygger altfor mye. Tar gjerne imot tips til rør og plater
   #20
 3,876     Asker     0
Funker fett med VBV på bad. Her er det deilig varme gulv året rundt. Men tror det avhenger av oppbygning. Godt dimensjonert anlegg er must. Samt benytter bare konstant flow på badene. Ikke regulator. Ventilasjon gjør jo at det er tilnærmet lik temp i alle rom. Funker som fjell.
Signatur