#12
 4,193     0
Joda, men akkurat vakuum-rør er noe drit - det kan koke over hvis man ikke passer på hele tiden og genererer varme enten man er på ferie eller ikke. Solceller derimot kan man jo bare skru av eller la strømmen gå i nettet...
HSt
   #13
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det er jo automatikk på også vakuumrør kontroll så være borte/hjemme burde ikke være noe problem
KE
   #14
 3,673     Hordaland     2
Min påstand er at vbv ikke trenger å være dyrere enn varmekabler.
Desverre ser jeg at mange her inne blander inn kostnader med varmepumpe og nedbetalingstid når valget om vannbåren varme kontra varmekabler skal velges. At det koster mer med varmepumpe vet vi alle, men merkostnaden med bare gulvvarmen er forsvinnende liten. Med vannbåren varme har man da valget å kjøpe varmepumpe, det kan man velge bort i dag men ønske om noen år.

Vannbåren varme:
+ prismessig ganske likt varmekabler
+ mulighet for varmepumpe
+ til en viss grad selvregulerende (jevn temperatur på gulvet gir økt varme om lufttemperatur synker - og motsatt)
+ kontroll på gulvtemperatur, tåler tildekning av tepper uten at temperaturen fyker i været
+ kan legges selv
+ mulighet for å plasserer varmen i rommet i forhold til behov (forskjell på tur og returtemperatur), kan også utjevne hverandre om man ønsker lik temperatur overalt (tur og retur ligger side om side)

Varmekabler:
+ noe rimeligere enn vbv
+ rask regulering
- låst til elektrisk varme
- må legges av elektriker
- ingen mulighet for varmepumpe
- tildekning gir økt gulvtemperatur, kombinasjonen tepper/kleshaug + parkett er ikke god
   #15
 24,668     Akershus     0
En kan vel få omtrent samme raske regulering med vbv som med varmekabler om en bygger gulvet likt? Dvs, ikke støper ned vannrørene i et tykt betonggulv, men bygger et termisk lett vanngulv.
Signatur
   #16
 1,749     Norge     0
Har vannbåren varme og kjøling. Ville gjort det igjen.
Når du bygger nytt, bør du både ha en plan på både varme og kjøling. Mange sliter med for mye varme.
HSt
   #17
 36,582     Lillestrøm kommune     2
Og TS bygger stort og planlegger da gigantisk strømregning for all fremtid hvis han går for el.

   #18
 321     Oslo     1
Økonomien i VBV på nytt hus:

https://byggebolig.no/valg-av-energikilde/svarer-det-seg-med-vbv-pa-nytt-hus/msg934117?latest=True#latest

Utregninger viser røde tall med VBV, selv over 100år på store hus på norges kaldeste plass med høye strømpriser hele året.

Årsaken er enkel, TEK17.

Alternativet i regnestykket er varmefolie, altså lik komfort.

Ingen klarte å utfordre regnestykkene uten å dra inn DIY og import.

Inntil det motsatte er bevist (venter fortsatt i spenning), bør man altså (jeg gjentar, på TEK17-hus) ikke anta at VBV har økonomi i seg.

KE: "Prismessig ganske likt varmekabler". Et tosifret antall tilbud med 2020-priser på bordet mitt bekrefter det helt motsatte. Venter fortsatt på nummeret til den bedriften som kan levere meg VBV til folie-priser. Eller bare 50% dyrere. 😉

Varmepumper er et komplisert produkt med en enkelt funksjon: Spare penger. Og det gjør man ikke med dagens priser og TEK17. Da ender man opp med et overkomplisert system som skal vedlikeholdes og reguleres. Og før eller siden ryker pumpen, og da er det nye 100 000++.

Og da står vi igjen med VBV uten varmepumpe...dyr installasjon som kan være utfordrende å regulere. Spesielt om man legger det grunnmur. Kobler man folie til et billig smarthus-system, så vil man nok spare mer penger med folie fordi man kan hurtigstyre gulvet etter tilstedeværelse med en liten veggsensor til 300kr.

"Mulighet for varmepumpe". Hvilket man selvsagt også har med elektriske kabler, og da til en promille av prisen og med billig aircondition for de varmeste dagene. Men jeg kan være enig i at forflytning av luft ikke er like bra.

Problemene med varmekabler er oppkonstruerte VBV-aktivister. Søk på reguleringsproblemer med VBV...trådene er mange. De samme som peker på varmekabler er selv aktive i de trådene og klager over varmepumpe-produsenter. Dette nevner de jo ikke med et ord...selvsagt. Og i neste setning blander de inn gjør-det-selv, akkurat som VBV skulle vært en Ikea-kommode.

Jeg hadde mer eller mindre bestilt VBV på nytt hus, men begynte heldigvis å ta frem kalkulatoren.

Ikke en eneste fagperson jeg snakket med klarte heller å regne dette hjem på et nytt hus, og de fleste anbefalte det det heller ikke. Husleverandøren (fra VBV-landet sverige) ga seg også når jeg utfordret de med litt fakta. De hadde faktisk ikke regnet på dette i Norge.

Signatur
   #19
 24,668     Akershus     0
Stort er et vesentlig poeng. I senere år har eneboliger vokst langt ut over det reelle behovet. Om en klarer seg med mindre areal, moderate vinduer, har vegger og dører slik at huset kan deles opp slik at en ikke behøver å varme hele huset til tropevarme i kuldeperioder og isolerer godt, så kan en oppnå en betydelig reduksjon i kostnadene både til bygging, oppvarming og teknisk vedlikehold.

Bygger vi unødig stort? Bygger vi overdrevent komplisert?
Signatur
   #20
 321     Oslo     0
Det er lett å falle for fristelsen å bygge stort. Kvm pris utover kjøkken og bad er ikke så kostbart, og energibehovet per kvm er lavt.

Men veldig mange av de nye husene jeg ser på Finn er 170-240m2. Vil ikke si det er for stort for en familie.
Signatur