TSt
   #21
 14,509     0
De som bygger store hus får i allefall et overraskende stort energi forbruk selv om standard har blitt TEK17.  Så er nok redd en del får overraskelser når en kun satser på direktevarmende el.  

   #22
 3,573     buskerud     0
Kompis av meg har alkurat bygd nytt hus, sikkert rundt 180-200m2, to plan, vk i underetasjen, og alle bad. Kun en mill oljeovn og peis i stue/kjøkken
Stoooore vinduer og takhøyde
Ikke vk der. Huset kjennes kjøligere ut enn mitt fra 70 tallet, 10 cm isloasjon og vbv

Varmeutgifter, ja forbausende likt mitt, unntatt januar da min luft/vann utedel fikk kompressor havari etter ca kun 20000 driftstimer 5,1/2 år. Så da gikk husets vbv på ren eldrift.
Får ny og bedre vp fra produsent selv etter 5 år. Knall service 👍

   #23
 3,573     buskerud     0
Fordelen med vk
Et rom defekt, fiks et rom
Vbv.. flere elementer kan føre til kaldt hus.. hele huset

Typiske ting som ryker etter 5-10år
Aktuatorer( termostat ventiler)
Rom termostater
Hele styringsenheten
Sirkulasjons pumpe
Shunter
Sensorer
Varmepumpa.. mindre defekter til kompressor ras

Kompis sin bergvarme kompressor røyk etter 8 år, kosta 24-30000 et sted å bytte.

Styringa til en kompis sitt røyk etter 7 år.. nytt 15000,-

( min røyk etter 7 år, men kjent defekt så fikk nytt utover 5år )

På mine 10 ish år med nytt vbv gulvarme har jeg hovedsaklig byttet et styresystem( gratis)
5 aktuatorer

Og nå etter 5,5 års drift, utedelen til vp anlegget.


Vbv , etter 5-10 år regn med noe vaktmesterjobb eller ta en jevnlig service, evnt når noe ryker


Personlig, bygd nytt hus, hadde jeg nok uansett tatt vbv fordi interresen er der, og komforten er verd luksusen.
Men hadde jeg bygd under 160 m2. Vk i nødvendige rom, peis og ll pumpe.

Da blir butikken for dårlig for selv interressen


   #24
 321     Oslo     0
De som bygger store hus får i allefall et overraskende stort energi forbruk selv om standard har blitt TEK17.  Så er nok redd en del får overraskelser når en kun satser på direktevarmende el.  


"Overraskende stort forbruk" viste seg i en annen tråd å være 25k kWh. Det stemte godt med forventet forbruk for den størrelsen.

Ligger man uforklarig langt over det fysikkens lover tilsier at man skal ligge på et nytt hus, så begynner man ikke med å finne frem kostbare plaster. Naboblokka viste seg å ha en vegg uten isolasjon. Ble avdekket med termofotografering. Hadde sikkert vært lønnsomt med VBV der. Det det ble løst på reklamasjon.

Manglende kompetanse er i seg selv ikke et argument for at VBV er lønnsomt. Man trenger ikke Phd i økonomi for å skjønne at 300-400`+ kapital og driftskostnader (apropos "gigantisk") for å spare 9`i året ikke økonomisk redder inn en "overraskende høy" utgift.

Kanskje bør man heller da gjøre som KjellG er inne på, vurdere om man bygger for stort?

Jeg tror ikke folk egentlig skjønner hvor lite som skal til for å varme en moderne stue. Det er godt eksemplifisert når det gjelder peis av Sintef. Selv de minste ovnene med en nominell effekt på 4-5kW kan gjøre et rom for varmt.

Online kalkulatorer kan relativt enkelt hjelpe trådstarter. Man fyller inn;

  • Antall kvadratmeter oppvarmede rom (P-rom?)

  • Forventet forbruk per kvm (bruk en tabell. Karasjokk er kaldere enn Halden)

  • Snitt strømpris (ukjent faktor, men SSB har snittet de siste årene)

  • Investeringskost på VBV og varmepumpe ferdig installert.

  • Investeringskost på varmefolie.

  • Forventet levetid.



Kapitalkostnader må man legge til selv. Jeg kom aldri så langt før jeg så det åpenbare.

Så kan man jo gjøre seg noen tanker om fremtiden. Været blir mildere og mildere (lavere forbruk), og det blir mer regn (fulle vannmagasiner). Solpanel og batterier faller (omvendt proposjonalt med VBV varmepumper) som en stein i pris.

Alternativt kan man synse om hele greia eller basere sine valg på en på internet som kjenner en.....det holdt på å koste meg 350`. Med bergvarme og kjøling kunne jeg lagt på 100` til.  Sparer noen hundrelapper på kjøling da.

Varmefolie inkl. smarthus-styring som lynraskt starter og stopper gulvet basert på om rommet faktisk er i bruk kostet meg i overkant av 100`. Slenger på en stillegående toppmodell varmepumpe til 20`for å luftrense og kjøle ned på sommeren, kanskje sparer den seg litt inn på å ta de dyreste strømtoppene. I dag kan man få smarthus til å automatisere dette basert på strømpriser og billige temperaturgivere. Legger opp kabel klart til solpanel...den dagen det blir lønnsomt.

Så kan man jo også vurdere om man trenger varme i gulvet på alle rom i et godt isolert hus.

Jeg spurte NIBE og Thermia om de hadde regnestykker på en ny stor enebolig. Det ville de ikke komme med. Men pumpe til 100`+ installasjon og serviceavtale selger de deg mer enn gjerne uten et eneste råd om hvor økonomisk det egentlig er.

Kalkulatoren kastes ut av vinduet i samtlige av disse VBV-diskusjonene her inne.

Wake up and smell the coffee....
Signatur
   #25
 4,193     1
Hva regner dere for 1m2 med folie da, 299 som er det folien koster på tilbud eller 1000 pluss mva som elektrikeren kan finne på å ta?

Betalte ca 800 per m2 som rør, trinnlydsplater og ferdig lagt rør i flytsparkel - hvor stor andel av dette er vbv og hva er avretting av gulv og trinnlyd?

Tror man kan sette opp ulike regnestykker, men det er veldig få som installerer gulvvarme uten VP og denne trekker prisen opp 100', 200', 300'...
   #26
 321     Oslo     0
Nei, jeg regner ikke med at folien kommer å legger seg selv. Wink

Rett over 700 per kvm inkl MVA har jeg fått pris på. Norsk firma med norske elektrikere. Kjøring inkludert, kjent varmefolie med 25 års garanti og Heatit smart-termostater. Fikk lavere priser på MittAnbud, men da ville de ha presise mål, slik at de kunne bestille ferdig og bare rulle det ut. Men det var ukjente firmaer som ikke tilhørte nærområdet.

800,- ferdig lagt med flytsparkel inklusive skikkelige termostater, fordelingspanel m.m? Altså ferdig snakka fra A til Å, elektriker inkludert, nøklene i hånda og 0 egeninnsats...i 2020? Mao. bare 80` for 100m2 med VBV i et nytt hus?

Det er langt under halv pris av de tilbudene jeg fikk, og de ferskeste jeg har sett på forumet her. Del gjerne navnet på det firmaet! Smile

Med l/v varmepumpe av kjent merke, så var det umulig (for meg) å få det under 320-350` etter rabatt. 2 av tilbudene var "messepris". Elektriker kom i tillegg.

Signatur
   #27
 3,876     Asker     0
Jeg mener å si vi betalte ca 1000 pr m2. I 2019 i Asker. Altså ikke verdens billigste plass. Da var det med 35mm trinnlyd, støp og 17-18 termostater.
Signatur

   #28
 4,193     0
Prisen på 800 var bare rørene, så kommer infrastrukturen i tillegg.

Dog, tror det er mulig å nærme seg 1000 per m2 inkludert enkel styring - så kommer varmekilden i tillegg. Så det blir dyrere enn folie, absolutt, men ikke så mye dyrere

(skrevet i parallell med innlegget over)
   #29
 5,743     OSLO     0
vi har "nytt" hus, fra 2011. vbv i alle rom, på badet er det også varmekabler i tilfelle

har kun kjørt med dobbelt-mantlet bereder, som går på El, ikke varmepumpe eller borrehull eller noe, kun EL-element

Tror jeg lasket vbv bereder til 7 kw, dvs en kurs på 3x20A til og varme opp hele huset

har ikke tall her nå, men det går ikke mye strøm i året på og varme opp huset
huset har vel grunnflate på ca 145-155 km2 om jeg ikke tar feil

vi vurderte når huset var nytt om vi etterhvert skulle innvistere i VP eller lignende, ble aldri til at vi fant prisen forsvarlig kontra hva det kosta med og varme opp med EL
   #30
 3,876     Asker     0
1000 var da ink varmekilde. Elektrikker var en neglisjerbar kost. Type 3000. Ikke det pengene flyr.

Går man for en rimeligere løsning i oppbygning kan man komme MYE lenger ned. Trinnlyd og støp var en ikke ubetydelig post. Legger man det i spaltegulv eller noe slikt er det nok en del rimeligere. Det kan man også gjøre selv.
Signatur