609    27    3  

Mindre ressursforbruk med oppvaskmaskin enn å vaske opp for hånd?

 391     0
Jeg har hørt at man bruker mer varmtvann av å vaske opp for hånd enn å sette over oppvaskmaskinen. Med vannmåler må man tenke på vannforbruk i tillegg, men spørs om det er nødvendig. I følge vannmålerkalkulatoren går det 20 liter i forbruk pr. gang med oppvaskmaskin. Er ikke det veldig lite?

https://www.smartepenger.no/kalkulatorer/3569-vannmalerkalkulator

Mindre ressursforbruk med oppvaskmaskin enn å vaske opp for hånd? -  - Pinje
Dvs. i min kommune: 2,08 kbm x 64,84 kr (pris pr kbm vann + pris pr kbm avløp) = 135 kr i året. Ev. å la maskinen gå hver dag blir bare 400-500 kr i året.

https://www.enok.no/enokguiden/09_1.htmlMindre ressursforbruk med oppvaskmaskin enn å vaske opp for hånd? -  - Pinje
Oppvaskmaskiner bruker heller ikke mye strøm.

Nye oppvaskmaskiner skal være miljøvennlige og bruke minst mulig vann og strøm. For å få til dette med godt resultat blir vasketiden lenger. En jeg kjenner har kjøpt en oppvaskmaskin som bruker 4 timer på å bli ferdig. Hvordan kan vannforbruket bli mindre av det? Svak spyling over tid, kanskje. Ellers nesten bedre å vaske opp for hånd enn å høre på durelyd i 4 timer. Men for en stor familie er den nok til god hjelp.

Det er vel heller ikke vanlig å putte gryter og stekepanne inn i oppvaskmaskinen, så det blir oppvaskvann likevel. Og de fleste skyller av matrestene før de setter inn i maskinen. Men det er kanskje ikke nødvendig på et 4 timers program.

En dyr oppvaskmaskin gjør vel tallerkenvask i oppvaskkummen billigere.
Signatur

HSt
   #1
 29 637     Lillestrøm kommune     0
20L er veldig mye tror jeg, tror oppvasjmaskin bruker minder.

Edit : Google fant et tall på
11.8L på en maskin, vet ikke om det er et typisk tall
  (trådstarter)
   #3
 391     0
Hvordan er det mulig at oppvaskmaskiner bruker så lite vann? En plastbøtte rommer 10 l vann.

Jeg har ikke tenkt over det før, så jeg ble litt overrasket Smile

Signatur
HSt
   #4
 29 637     Lillestrøm kommune     1
Vannet skal ut av dysene, det filtreres i sil og pumpes 100vis av ganger, så det trenger ikke så mye vann nedi bunnen. Jo mindre vann jo mindre energi til å varme vannet også.

   #5
 5 285     1
Det er også varmegjenvinner i dei, utgående vatn varmer opp vatn som tas inn for neste del av programmet. Vel 10 liter vatn pr. vask og 1 - 1 1/2 kWh pr. vask, trur ikkje eg klarer å vaske meir effektivt for hånd.
   #6
 776     0
I min sprell nye Siemens maskin så står det i manualen at det er en sensor som måler hvor skittent vannet er, og hvis skyllevannet fra forrige vask er tilstrekkelig rent, blir det liggende i bunnen av maskinen og brukt som vaskevann i neste vask, for å spare vann.

Sitat bruksanvisning: "Dersom oppvaskvannet er svært tilsmusset, blir det pumpet ut og erstattet med rent vann. Hvis tilsmussingen er mindre, overføres oppvaskvannet til neste oppvask, og dermed kan vannforbruket reduseres med 3-6 liter."

Energimerke:
https://media3.bsh-group.com/Documents/energylabel/no-NO/SX73EX56CS.pdf

9.5 liter vann og 0.85 kWh per oppvask (85 kWh per 100 vask) klarer i alle fall ikke jeg å slå for hånd. Men setter heller aldri på Eco-program, det tar for lang tid. Auto får holde...
   #7
 345     0
Vi har ei 7 år gammel Siemens oppvaskmaskin med zeolith-tørking. Denne har jeg målt til 0,7 kwh og knappe 10 liter vann på eco-programmet.

Manuell oppvask har ikke sjangs, med andre ord - verken på strømforbruk, vannforbruk eller hvor rent det blir.

  (trådstarter)
   #8
 391     0
Var ikke klar over at forskjellen ble så stor på manuelt arbeid og maskinell oppvask

Jeg sluttet å bruke en eldre Siemens oppvaskmaskin fordi den holdt på i så mange timer. I tillegg ble ikke oppvasken ren. Derfor "vasket jeg opp" all oppvasken før jeg puttet den inn i maskinen, så det ble dobbelt opp.
Jeg fikk et tynt hvitt, såpelag på stekespader og sleiver av plast. Glassene ble ikke pene. Dette selv om jeg fulgte vedlikeholdet og brukte vasketablett.

I perioder er behovet lite. Men når vi er tre og har besøk hadde det vært greit med oppvaskmaskin. Spesielt ved høytider når man lager mye mat. Når pandemien er over blir det også mer selskapelighet igjen.
Signatur
TSt
   #9
 10 194     0
Den holder på i lang tid nettopp fordi den har lite vann / skal spare på energi underveis.
Prøv gamle metoden med pulver og skyllemiddel. Kan være at denne er bedre. Husk å sjekke filter i bunn av maskinen.

Plast ting og belagte kjeler er vanskelige ved at de ikke tørker. Er det kalk i vannet skal en fylle opp beholder i bunn med spesial salt fra elektro butikker.
   #10
 21 546     Akershus     0
Det er også varmegjenvinner i dei, utgående vatn varmer opp vatn som tas inn for neste del av programmet. Vel 10 liter vatn pr. vask og 1 - 1 1/2 kWh pr. vask, trur ikkje eg klarer å vaske meir effektivt for hånd.

Hvordan foregår det? Hvordan klarer en å holde skittent avkast fra rent skyllevann?
Signatur