#11
 2     0
Heisann,
jeg prøvde å sende en epost til Mr ThermoCold direkte, men innser vel at det er her det skal postes slik at flest mulig for glede av det.

Håper at noen kan svare opp:

Vi har ett kjølerom som ved overtagelse av huset var fullt av vann. Takstmann så kjapt på det og sier det ikke er bygget som ett rom-i-rommet og konkluderer med kondens. Vi har i ettertid sett at dette må ha vært vannsøl da det sto mange liter vann der uten at det hadde blitt råttent eller lignende. Må ha f.eks vært sølt ut en vannbøtte ved vask av huset når du skulle selge. Men årsak er ikke så nøye…. nok om det ;)

Vi vil uansett bygge dette riktig nå som vi har revet deler av veggen og gulvet (for å sjekke omfanget av skadene)

Kjølerommet har to vegger mot innervegger og to mot yttervegger. Disse to mot innerveggene har plast mot det varme naborommet, 15cm glava også papp inn mot kjølerommet før granpanel. Disse blir bevart som de er.  Har to yttervegger og tak som jeg lekter ut med 5cm og følger slik som du har beskrevet godt i artikler. Her er det nok ikke noe jeg lurer på.

Så til spørsmålene :)

*        Jeg har trolig kun tilgang til å lage luftehull inn mot luftingen på den ene siden. Vil dette være nok til å lage sirkulasjon for den andre yttervegger som er ca 2 meter lenger bort samt tak? Eller må jeg sørge for luftehull direkte inn til luftespalta mellom på begge sidene?

*        Gulvet er ned mot varmkjeller, men her er det panelplater som tak, så plast, isolasjon også direkte sponplate som gulv på kjølerommet.

Trenger jeg her og gjøre noe? det skal legges vinylbelegg over dette. Utifra slik jeg tenker så trenger jeg ikke å gjøre noe her. Delspørsmål: Det er i dag ett stort hull i denne sponplaten pga sjekken av lekkasjen. Kan jeg legge en sponplate på toppen av sponplaten med hull, i uten å gjøre noe mer eller vil dette lage problemer?

  (trådstarter)
   #12
 348     Østfold     0
Hei Milkwood

Jeg svarer gjerne, men måtte lese dette to ganger for og forstå problemet, jeg håper at jeg tolker spørsmålet riktig.

Svar 1. Lufting:
Ofte så går det bra med lufte hull på den ene siden, om du har flere hull nedover langs veggen, men så er det slik at skal du være 100% sikker på at det er litt bevegelse av luften, bør du ha tilgang på begge sider, nå er det litt vanskelig og se dette helt for seg, men om du i det minste hadde klart og lage lufte hull i lufte spalten over taket kommer du langt på vei.

Svar 2. fuktsperre gulv:
Det du forklarer her er at du ikke har et eget isolert gulv i kjølerommet? men gulvet der kjølerommet blir bygget er isolert, da får du i kjelleren plast i taket over panelplatene som da blir på varm side? det er forsåvidt greit, men det som er viktig her er at plasten fra de 4 veggene skal lappes over med plasten i gulvet. tanken med fuktsperren/plasten er at den bygges rundt hele kjølerommet med overlapping og alle skjøter tapes over slik at rommet blir helt tett. håper jeg gjør meg forstått her Smile altså lager du et hull i plasten vil du i ytterste konsekvens kunne få en fuktskade på den plassen, for da trekker fukten fra varm side og inn i kjølemorsveggen. 
(Et eksempel på dette som en takst man fortalte meg, er at skade på selvbygde kjølerom finner du stort sett i taket ved lampen, grunnen til det er at elektrikeren har boret et hull til strømmen uten og tette mellom trekkrøret og plasten/fuktsperren. )

Svar 3. delspørsmål: Her er jeg ikke sikker på om jeg skjønner helt hva du mener. Du har et hull i gulvet inne i kjølerommet (inspeksjonsluke) som du må tett? den skal du da fin kunne skjøte inn en ny plate bit uten noe problem.

Håper noe av dette ga deg svar på det du lurte på. Jeg svarer gjerne på flere spørsmål, her inne, men om jeg har misforstått noen av spørsmålene eller ikke forklart deg god nok, kan du kontakte meg på Thermocold for en mer grundig forklaring. telefon nummer finner du på vår hjemmeside.
Signatur
   #13
 2     0
Tror du har klart å forstå det jeg lurte på Smile
Minus dette med hullet i gulvet. Der er det ikke en inspeksjonsluke, men et oppsaget hull et tilfeldig sted. Det er ikke noe lett måte å tette dette hullet og tenkte derfor å legge en sponplate over den allerede eksisterende sponplate (som har ett stort hull i seg). Gjør det noe?
   #15
 586     0
Hei Thermocold

Vi har kjølerom bygget i tre. Vårt rom har to ulemper. For det første at det er langt større enn det vi trenger, med dertil stort strømforbruk. For det andre er kjøleagregatet montert mot en trappesjakt, der aggragat er umulig å rengjøre uten å bygge stilas (vil i praksis si at det ikke blir rengjort). Rommet et 17 år gammelt, aggregatet er skiftet en gang, men på sikt ønsker vi en annen løsning.

Vi ser for oss å montere et elementkjølerom i halve rommet (f.eks 120 bredde) , og beholde resten av rommet som varmt spisskammer.
Rommets mål er 87 cm (innvendig dybde), 261 cm (innvendig bredde), 237 cm (innvendig høyde).
Hva må jeg tenke på hvis jeg skulle montere elementkjølerom i et lukket rom.
Skal det være innvendig lufting rundt det hele ?
Hva kreves av lufting ut av rommet ? (spalter ?)
Kan elementene monteres inne i rommet, eller må jeg rive vegger for å få elementkjøleromet inn ?
Veggtykkelse er ca 12 cm. Hvis jeg skjærer ut åpning i veggen for dør til elementkjølerom, finnes det dører som kan tilpasses veggtykkelse 12 cm ?
Er det vesentlig dyrere å få elementkjølerom på mål (i forhold til standard størrelser) ?

Smile
  (trådstarter)
   #16
 348     Østfold     0
Hei Jonas64

Dette er en kjent problemstilling, å ja det er mange som gjør slik som du har tenkt. Mange kjølerom bygget på 70 og 80 tallet var i det største laget og ofte mye større en du har også.

Det finnes aggregater som har støvfilter som du trekker ut fra kald side (inne i kjølerommet) som løser stilas utfordringen.  :)

Lufting mellom elementkjølerommet skal være 2 cm mot innervegger og 5 cm mot yttervegger, du trenger ikke rive noe for og montere opp et element kjølerom inne i det eksisterende rommet, men litt trangt kan det være noen ganger  :D

Kjølerom kan lages med sluse som vist på denne skissen, slik at døren kommer på utsiden av veggen og kan integreres med en møbelplate.

Pris på kjølerom på mål oppimot nærmeste standard kjølerom vil jeg si er ca +- 2000 kr ekstra?
Slik bygger du det perfekte kjølerommet - Skisse kjølerom byggebolig.JPG - Thermocold
Signatur

   #18
 1     0
Hei
Jeg har bygget mitt eget kjølerom etter alle kunstens regler. Det er bygget som et rom-i-rommet i en kjellerbod.  Men jeg har ikke bygget eget gulv. Rommet er satt rett ned på betongen i kjellern.  Jeg ser at jeg nå har problemer med kondens helt nede ved gulvet. Særlig ved dørstokken kan det være en liten vanndam foran døra sommerstid.  Har også sett at jeg har fuktutslag på sponplatene nede ved gulvet også på sidene av rommet.  Er årsaken til dette at jeg ikke har bygget eget gulv med lufting ?
  (trådstarter)
   #19
 348     Østfold     0
Hei Sklon
Normalt skal man kunne bygge kjølerom uten gulv, da gjør du som på vedlagt bilde, du støper ned en 3 cm isopor plate under kjøleroms veggene som hindrer kulde bro, men selvsagt er det beste og mest normale bygge dette med: lufting, fuktsperre/plast, isolasjon og gulvplanker.

For mange fungerer det fint med den måten du har gjort det, men da må marginene ligge på din side. Plast mellom betong gulvet og bunnsvillene til kjøleroms veggene skulle du da hatt, dette for å hindre at treverk står på potensielt fuktig flate (betong) og suger til seg fuktighet.
Betong inneholder alltid en hvis mengde med fukt, kjeller gulv med høyt fuktinnhold slik som du tydelig vis har, du bør nok ha et eget kjøleroms gulv.   
Slik bygger du det perfekte kjølerommet - Nedstøpt kuldebro.JPG - Thermocold
Signatur
   #20
 142     0
Hei!

Er det mulig å ha fryserom også kombinert med kjølerom? Eller ha et fryseskap i kjølerommet eventuelt, men usikker på om dette kan la seg gjøre.