(trådstarter)
   #21
 348     Østfold     0
Hei Stiandree

For å svare enkelt er det fult mulig med et kombinert fryserom og kjølerom også i en privat bolig, men det er normalt to grunner til at dette ikke er så normalt, den ene er støyen, fryseroms aggregater har mye kraftigere kompressorer og vifter og skaper mye støy som ofte blir til sjenanse i en privatbolig. Den andre er prisen, fryseroms aggregat koster fort 3 x prisen av et kjøleroms aggregat. men kjølerom kombinert med et fryseskap er en god løsning for lommeboken og og støyen.
Når vi snakker om å bygge fryseskapet inn i kjølerommet tror jeg ikke dette er noen god løsning, men plassere fryse skapet ved siden av rommet eller så kan du bygge kjølerommet rund fryse skapet, det er mulig som på skissen.Slik bygger du det perfekte kjølerommet -  - Thermocold
Signatur

   #22
 1     0
Hei! Skal sette inn et 350 CU i et kjølerom jeg lager selv, men har to spørsmål rundt plassering av aggregatet:

1: Kan aggregatet stå i hvilken som helst høyde, for eksempel 20 cm over bakken? FUll høyde i kjølerommet er 230 cm.

2: Vil i tilfellet termostaten normalt slå inn slik at en effekt kan være å få en mildere "svalsone" høyt oppe i kjølerommet?

Takk for svar!
  (trådstarter)
   #23
 348     Østfold     1
Hei Erik Strand
Normalt skal at aggregat monteres 10 til 20 cm fra tak og ned, dette grunnet sirkulasjonen og at kald luft synker.
Når aggregatet er så lavt montert som du ønsker, vil det i teorien bli slik som du ønsker. Den kalde luften blåser ut i toppen av aggregatet og suges inn i midten, så litt avhenger av rommets form og størrelse kan du oppleve at termostaten slår litt tidligere ut og du vil få høyere temperatur øverst i kjølerommet, ved lite bruk av kjølerommet vil nok dette utligne seg, men ved daglig bruk kan du oppnå en slik effekt du ønsker deg.
Hvor stor temperatur forskjell er det vanskelig å si noe om.

Kom gjerne med en tilbakemelding om du forsøker, slik at vi vet hvor godt resultatet ble. Smile
Signatur
   #24
 4     0
Hei!
Skal sette i gang med bygging av en vinkjeller, og skal følge oppskriften din ovenfor på "rom-i-rom". Et spørsmål: Spiller det noen rolle hva slags innvendig kledning jeg har? Har lest at man bør bruke granpanel (ikke furu), men er det noe i veien for å velge spon- eller gipsplater? Hvis det ikke er det, er det spesielle typer plater man må bruke - f.eks plater egnet til våtrom?
   #26
 4     0
Hei!

Har kjøpt et kjøleaggregat fra Norcool som skal passe for vinrom. Det skal holde en temperatur på 8-12 grader.
  (trådstarter)
   #27
 348     Østfold     0
Hei Hatlehol
Furu kan sette smak på matvarer og lukt i vinkorker, gran gjør ikke dette, likt for dem begge er at de er diffusjons åpne altså puster. Du kan bruke andre materialer litt avhenger av temperatur og fuktighet, det er derfor jeg lurer litt på temperaturområdet du ønsker, det går en magisk grense ved 10*C til 12*C grader ligger du i dette området eller lavere er det etter min mening veldig viktig med og overholde riktig bygge skikk.

Gips er ikke et produkt jeg ville brukt grunnet luft fuktighet, blir den for høy smuldrer gipsen opp, og det gror mugg i pappen som ligger rundt gipsplaten. spon kan svelle i verste tilfelle. Jo høyere temp og laver fuktighet jo enklere og større material valg kan du ha.

Skal du ha en annen lukk enn gran panel kan jeg anbefale kjøleroms paneler i utførelsen EIK Slik bygger du det perfekte kjølerommet -  - Thermocold
Ja det er ikke det beste bilde.

Du kan også bruke våtromspaneler om du bygger kjølerommet i tre selv, men da må du huske lufting bak panelene mellom ull pappen og platen som beskrevet tidligere.
Slik bygger du det perfekte kjølerommet -  - Thermocold

Jeg er nok ganske streng på bygge måte, men så er det viktig og være på den sikre siden når man kommer med slik råd.
Signatur

   #28
 4     0
Takk for grundig svar! Tenker jeg går for panel, det var mest visuelle grunner til at jeg vurderte spon/gips - men med eik i stedet for gran så tenker jeg at det løser seg.
  (trådstarter)
   #29
 348     Østfold     0
Hei Hatlehol
Jeg er litt usikker på om Eik ikke av gir noe lukt, når jeg nevnte Eike paneler snakket jeg om kjøleroms elementer med Eikelaminat som på bilde.

Har du flere spørsmål etter vært, svarer jeg gjerne Smile
Signatur
   #30
 4     0
Hei,
Takk for god hjelp så langt. Er nå i full gang med prosjektet, dette vil ta litt tid så du vil nok høre mer fra meg senere også!

Et tema du har vært inne på ovenfor er kjellergulv. Jeg innser at det beste hadde vært full isolering der også, og at du anbefaler det. Problemet hos meg er at takhøyden allerede er ganske lav, og 15 cm høyere gulv vil gjøre rommet lavere enn det jeg selv er. Dessuten trenger jeg plassen til vinflaskene mine Smile. Jeg satser på at det holder, også fordi det er et vinrom jeg skal lage og dermed ikke temperaturer lavere enn 7-8 grader.

Så jeg heller mot å beholde det eksisterende betonggulvet. Legger dampsperren godt under gulvbjelkene, og et lag isopor under panelet.

Mitt spørsmål er: Hva slags isopor skal jeg bruke (finnes det lister eller plater), har du noen eksempler på produkter? Og hvordan skal den festes til underlaget?

Takker igjen for svar.