#21
 660     Bærum     3
Et spørsmål ang grensetråd: Er disse knyttet til en bestemt robotklippermodell? Må man bytte grensetråden hvis man f.eks kjøper en annen modell av samme merke, eller et nytt merke?

   #22
 8     1
Hei.

Er disse trådene/signalkablene som legges ut nødvendig om enn har naturlig "inngjerdet" tomt? Jeg har feks en hel langside i betong/naturstein, og en hel side med treverk/tømmer som ramme for en større hageflekk, samt en liten skvett nettinggjerde av eldre type.

Vil de kun stange her? Og fortsette videre som normalt? Kort sagt, jeg trenger ikke å grave ned kabel her?

Må si jeg liker Robomow godt, men min største hat er lyd, og på meg virker det som Husqvarna har en langt mer stillegående model. Det er viktig for meg. Hva kan Robomow eiere si om det?

Til info er nok min hageflekk ikke mer enn 400m2
   #23
 5 111     Sørnorge     1
Jeg har lagt halve kabelen for Bosch Indego i dag. Ryggen har åpenbart ikke godt av å legge slik kabel.
I følge instruksjonen skal kabelen legges 35cm unna kanter. Maskinen er 50cm bred. Da tolker jeg det som at den vil etterlate 10cm kant. Jeg har en teori om at de ekstra 10cm er sikkerhetsmargin som den bruker for å styre seg inn når den kommer på tvers av kabel og skal følge denne til laderen. Derfor har jeg tatt sjansen på å legge den bare 27cm unna på trange steder hvor maskinen bare vil gå når den følger kabelen.
Instruksjonene brøyt jeg allerede i utgangspunktet. Alle tegninger viser kabel som omringer gressplenen - og kun den. Jeg legger kabel rundt tomten slik at den får finne huset selv. Det introduserer så en ny utfordring - hvor skal ladestasjonen stå? Jeg har ingen stikkontakt langs tomtegrensa, annet enn ved garasjen, men der kan ikke lader stå; I følge instruksjonen krever lader et flatt område 2m foran og bak lader, og 3m bredde på "klippesiden" av laderen. For å gjøre det enda vanskeligere å plassere lader står det spesifikt i instruksjonen at klippeområdet ikke kan inneholde nedgravd strømkabel - det er altså ingen løsning å grave ned strøm bort til laderen heller. Løsningen jeg prøver meg på er å legge kabel med løkke rundt et ikkeeksisterende blomsterbedd, og sette laderen på denne løkka ved husveggen.

Så blir spørsmålet hvordan følger klipperen kabel når den skal lade? I instruksjonen står det at kabel til/fra løkker rundt blomsterbedd skal ligge maks 1cm fra hverandre. Det kan bety at når klipperen følger kabelen hjem, gidder den ikke ta runden om blomsterbeddet? Hvis det er tilfelle betyr det at den kommer til å følge kabel i en evig sirkel rundt tomta. Det kan sikkert løses ved å øke avstanden mellom tur og retur kabel om ladeøya, men da risikerer jeg vel å få en stripe ubeitet gress der?

En annen ting jeg undres er hvordan den vil takle f.eks bærbusker som om noen måneder vil henge lavt med grenene. Vil klipperen få panikk og løpe i en annen retning så fort den treffer en kvist? Om så er tilfelle vil den etterhvert få store problemer med å følge grensekabelen hos meg.

Om jeg legger sammen all tiden som går med til å legge kabel, flytte/justere kabel, grave flatt parti til lader, fjerne steiner man svinger rundt med manuellklipperen, jevne ut ujevnheter den kommer til å sette seg fast i, klippe manuelt på steder den ikke kommer til, rake plenen slik den manuelle gjorde samtidig med plenklipp, .... så skal det vel gå noen år før man har spart noe tid på denne investeringen. Klipper den brunsnegler hver kveld er den verdt det!

Maskinen er døpt Carl, naturlig nok, når man bor i Tønsberg og har en "vaktmester" i hagen.
   #24
 222     0
Kjøpte Husqvarna 308 i går. Det er samme maskin som 305, men har bedre batterikapasitet. Håpet er at den klipper plenen på kortere tid... 1. mai blir hagedag, uansett vær, så grugleder meg til å teste dette ut :-)
   #25
 8     0
Jeg vurderer faktisk Honda sin nye Miimo. Har en forhandler i nærheten som kan hjelpe meg å sette den opp for meg. Den er lik alle andre på markedet men har noen funksjoner ekstra:

- Plenlufter/Vifte som blåser opp gresset for et bedre kutt
- Kniver om ikke knekker/faller av ved kontakt mot feks stein/andre ting

Blir spennende.
   #26
 660     Bærum     1
Hvor dypt må signalkabeken graves? Noen som har spurt forhandlerne om hva som skjer hvis man kjøper en ny klipper? Må man da legge ut ny signalkabel....? I så fall burde man kanskje vurdere å legge et trekkrør med en gang, eller...?
   #27
 5 111     Sørnorge     0
Kabel (til Bosch Idego) skal ikke graves ned. Den legges oppå bakken og festes med medfølgende (telt)plugger. Har du ujevnt underlag vil jeg tro det er lurt å sette pluggene på de laveste stedene slik at kabelen ikke blir hengende opp i klippehøyde.
Den ser ikke ut til å være spesiell på noen måte - en helt vanlig isolert flertrådet en-leder kabel.

   #28
 5 111     Sørnorge     3
Carl har nå debutert i hagen. Han klagde først på lite energi, slik at han fikk et par timer for seg selv med El-i (laderen) slik at han ble fornøyd.

Deretter klaget Carl på at kabelen var brutt. Det var El-i uenig i at den var, men det viste seg jo at høyre er venstre og venstre er høyre om man ser det fra den andre siden, og leser bildet i instruksjonsboka fra baksiden av arket så jeg bytta om tilkoblingspunktene for de to kabelendene. Da insisterte også El-i på at kabelen var brutt, slik at de begge mente motsatt av meg, hvilket ofte er et tegn på fremgang.

Carl ble kastet ut av El-i, og El-i ble frakoblet el i 10 min. Da El-i fikk el igjen var vi enige, og Carl ble overbevist også.

Av dette kan man lære at 1) hvis kabelen brytes og sluttes igjen, blir den merket som brutt. En dårlig kontakt/nesten brudd vil altså medføre at ingen klipping utføres. Og 2) klipperen registrerer retningen på kabelen. Den er altså ikke like dum som enkelte andre som, når de skal hjem, går til det treffer kabel, og følger denne mot høyre uansett.

Carl skulle så ut å kartlegge arbeidsområdet. I følge instruksjonen skal han da følge kabelen fra ende til ende. Han begynner med å rygge ut av El-i, snu 200grader, oppdage at det var altfor langt mot høyre før han justerer seg inn og begynner å gå den veien kabelen peker. Etter 2m har han dreid 10cm til venstre for kabelen. Der har jeg en 100graders sving slik at han får en bråstopp og henter seg inn igjen. Han begynner så på den nye retningen, og allerede fra første stund får han en uforklarlig venstredreining. Han fortsetter mot venstre i en sving med radius på rundt 7m. På veien treffer han tørkestativet med venstre forskjerm og blir dyttet mot høyre av sin egen fart før han stopper og spør om dette var en hindring - hvilket han jo får bekreftet. Han fortsetter så på runden sin, presser seg under stikkelsbærbusken med en kvistdynamikk som ville fått bensindyret i garasjen til å måpe. Etter nesten å ha fullført en halv sirkel butter han i husveggen og spør om dette også er et hinder, hvilket han får bekreftet at det er. Han stanger så hodet i veggen en gang til før han forlanger at hinderet må fjernes!

Jeg minner om at Carl ble døpt for å være vaktmester, ikke drive politikk!

Etter en ny runde med El-i, får Carl et nytt forsøk. Denne gangen stanger han rett i tørkestativet og forlanger det fjernet.

Jeg finner frem rettholt og vater og gjør noen justeringer for å forsikre om at de første 2m med kabel ut fra El-i virkelig er rett, og det ga ingen forbedring. Så da blir det telefon til deres opphav når de våkner i morgen.

Kabelen var ca 48m for kort til å dekke siste del av hagen, så det ble en rask snarvei tilbake til lader for å få testet sauen i dag.

Jeg undres om de har tenkt på hva som skjer om strømmen går mens gresset klippes. Vil da signalet i kabelen forsvinne og sauen vandre hen i de evige beitemarker?
   #30
 5 111     Sørnorge     2
I dag har jeg lært endel om Carl & co!
Problemet med at han dro mot venstre skyldtes signalforstyrrelse. Kabelen min var jo for kort slik at jeg trenger en skjøt. Foreløpig har jeg ikke skaffet det, og unnlot derfor å legge kabelen rundt et område av plenen og tok snarveien tilbake til laderen for å få testa maskinen. Konsekvensen av det var at jeg ikke ville klippe kabelen og derfor hadde et par meter i en kveil ved laderen. Den kveilen var nok til at signalet i kabelen ble forstyrret. Ut av det lærte jeg at signalet er mer komplisert enn ren DC. (Strømtilførselen gir 42V DC.)

Etter å ha slengt innholdet av kabelkveilen litt rundt på utsiden av klippeområdet kom kabelfølgingen i gang. Det gikk tålelig smertefritt. Et par steder var det noen ujevnheter som den klarte å sette seg fast i. Det ble løst ved å slenge på en neve jord og tråkke hardt.

Jeg hadde ikke fult 2m rett strekke i fronten av laderen. Det medførte klaging da kartleggingsrunden var utført. Jeg måtte dermed forlenge loopen rundt det fiktive blomsterbeddet slik at den fikk sine 2m rette. (Bra jeg ikke hadde tilpasset kabellengden.) Grunnen til at den trenger så stort åpent område rundt El-i ble så oppdaget: Etter å ha buttet i fronten på El-i rygget den 1m tilbake, snudde 90 grader og startet en halvsirkel med 1,5 radius. Dermed tok den snarveien til rette siden av El-i og kunne rette seg inn mot lading. Imidlertid bomma den med 3 cm for å få koblet seg til, den rygga så ut igjen og tok en ny halvsirkel og nytt forsøk - og samme resultat. Slik fortsatte den til jeg trykka på nødstopp. Så var det frem med vater - og ganske riktig, plata på ladestasjonen helte litt mot høyre, samme side som klipperen svingte til like før dokk. Dermed var det bare å starte justering av grunnen under lader, og tilløpet før.

Jeg brukte sand til den utjevningen. Det var bare snakk om å fylle på opptil 1cm tykt lag. Imidlertid var sanda for løs og Carl kjørte seg fast i den. Dermed lærte jeg at Carl trenger å kjøre på fast grunn.

Med alt det overstått, kunne klipping starte. Det startet litt uventet, men likevel fornuftig: Carl startet i en tilsynelatende tilfeldig retning ut fra lader, gikk til han møtte tråden, ble stående og tenke en stund før han startet knivene og vandret tilbake i samme spor som han hadde kommet. Etter 4-5m snudde han og fortsatte med klipping parallelt med dette sporet i 4-5m lengde. Det fortsatt helt til han møtte en busk. Siden plenen ikke er helt jevn ble ikke sporene helt parallelle, men ikke langt unna.
Etter møte med busken fortsatte han i en annen retning og tok et nytt område på samme størrelse. Han fortsatte med nye områder og hadde helt klart omtrentlig kontroll på hvor han hadde vært før, slik at områdene ikke overlappet nevneverdig. Når de første 70m2 i det hjørnet av tomta var unnagjort startet problemene. Bevegelsesmøsteret ble av typen gå et stykke, stopp, start kniver, stopp kniver, gå et stykke til, start kniver, stopp kniver... Klippingen ble altså veldig punktvis. Han fant så en busk å krabbe opp - dermed påsto han å ha blitt løftet og måtte bæres tilbake til El-i for trøst.
Nytt forsøk ut på plenen, og plutselig midt på plenen og påsto å ha blitt løftet. Denne gangen lot han seg trykke til å fortsette med klippingen, hvorpå han forsvant tilbake til El-i for trøst - og stoppet 4cm før han kom helt på plass. Deretter klaget han på feil på signalkabelen med oppfordring om å bli plassert oppå kabel (noe han allerede var siden han sto på ladeplata). Jeg prøvde alle overtalelsesmetoder, og endte til slutt med å reboote den.

Ved de neste turene har Carl typisk tilbakelagt 100-150m før han har stoppet enten fordi han står å spinner og prøver å kjøre igjennom grunnmuren, påstår at den er løftet, eller påstår at den har kommet utenfor grensekabelen. Ved den sistnevnte meldingen har har han stort sett stått midt oppå ledningen i en 90graders sving. Jeg er generøs hvis jeg antar at knivene har rotert ved 10% av tilbakelagt distanse.

Jeg håper dette er ting som går seg til når hele hagen er kartlagt. Jeg hadde fint rukket å klippe hele plenen manuelt på den tiden jeg har bistått Carl i dag. Han har maks klippet 20m2 etter de første 70m2 som gikk overraskende kontrollert.