16,122    6    1  

Armering i støttemur med 150 cm høyde?

 91     Gjøvik     0
Hei,

Skal armere i kveld og lurte på om noen har anbefaling å komme med? Har satt opp forskalingskassetter på ene siden og skal i kveld i gang med armeringen. Sålen er støpt med oppstikkende armering i ø10mm kamjern med cc30cm, skal forlenge disse opp i full høyde med overlapp på 50cm. Hvor mye liggende armering trenger jeg? Det er eksisterende godt komprimert masse bak muren, så jordtrykket vil nok ikke være stort. Er det slik at det ikke anbefalles å legge liggende armering på malthusstagene - i såfall hvorfor ikke???
Signatur

   #1
 22,342     Akershus     0
Vann kan trenge seg inn i muren der stagene er og skade armering som ligger på staget.
  (trådstarter)
   #2
 91     Gjøvik     0
Kommer til og støpe i konushullene etter stagene samt pusse muren i etterkant. Vil det si at det da er ok å legge armeringen på stagene?
Signatur
   #3
 822     Ullensaker     0
Vil jo være et potensielt svakt punkt(fare for korrosjon,men jeg har også lagt armering på malthustagene innimellom,skal jeg innrømme.

Hvis du smører på litt epoksy L før du flikker over staghullene er du derimot sikret.

   #4
 212     Sør-Trøndelag     0
Med fare for å være vanskelig; slike støttemurer i armert betong bør beregnes for mengde armering, og man bør også være sikker på hvor i konstruksjonen armeringen trengs. Det er ikke uvanlig at slike murer får vesentlig større last enn først antatt. Det var pekefingeren ;D
Lager du en tradisjonell støttemur er den konstruktive armeringen uansett den vertikale, mens den horisontale er i hovedsak rissfordelende. Senteravstand i vegger skal ikke overstige 300mm, og noe mindre enn ø10 bruker man sjeldent. Jeg sier ikke at dette nødv. er nok; men det er dette du har til hovedarmering..

Du må i alle fall sikre god drenering bak muren - vanntrykk må unngås! Isolasjon og knotteplast er også å anbefale.
Signatur
   #5
 822     Ullensaker     0
Støtter dette utsagnet,men det holder at en fagperson(murer,forskaler) sjekker armeringen før du støper. Er du usikker på jordtrykket bruk gjerne mer konstruktiv armering. Kan muren bli utsatt for noe frost/tining,gå ned på senteravst. på svinnarmeringen. Personlig bruker jeg aldri mindre enn ø12 mm på støttemurer.

Vegger opp til 18 cm bredde kan enkeltarmeres, med overdekningen nærmest trykkside.
  (trådstarter)
   #6
 91     Gjøvik     1
Som vanlig når jeg gjør noe så blir ting overdimensjonert. Veggtykkelsen er 20cm, har dobbeltarmert horisontalt og vertikalt med ø12mm / cc 30cm (slik at armeringen danner et rutenett) så jeg regner med at det holder. I tillegg blir det godt drenert, isolert og knotteplast. Sålen er bredde 60cm, 30cm utstikk bak og 10cm foran. Største lendge på muren mellom 90 graders hjørner er 4,8m.
Som tidligere nevnt så er det det kun gravd ut det nødvendige bak muren, massene ellers er de som har ligget der i flere tiår! Det har stått utgravd i 4-5 mnd uten at noe masse har falt ut, så jeg tror nok det er rimelig kompakt bak muren.  ::)
Signatur