8,265    8    0  

Armering og stag, korrosjon

 20     0
Er det veldig viktig å ha 5 cm avstand mellom stag og armering med tanke på korrosjon? Vil det være nok å støpe inn endene på stagene i etterkant?

   #1
 5,188     Østlandet     0
??????????
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 20     0
Ok. Prøve å forklare litt nærmere. Armering er greit, forsterker muren. Stagene (vikingstag i dette tilfellet) låser forskalingen sammen, og står ut av muren i etterkant. Da knekkes de av, men i mitt tilfelle vil 15 cm da stå igjen inne i muren og endene vil stikke på sidene.

1. Hvor viktig er det å plassere armeringen slik at den ikkje kommer i kontakt med disse stagene, som vil ruste, ihvertfall på utsiden av muren?

2. Hvor mye kan en kompensere med å forsegle endene av stagene i etterkant?

   #3
 3,412     Akershus     0

1. Hvor viktig er det å plassere armeringen slik at den ikkje kommer i kontakt med disse stagene, som vil ruste, ihvertfall på utsiden av muren?


Det er ikke viktig.  Armering som ligger med god overdekning av betong er godt rustbeskyttet på grunn av den svært basiske betongen.  Det danner seg et tynt lag med oksyd ("grå rust"), og så lenge miljøet er basisk funker det som beskyttelse mot videre korrosjon, litt i retning av hvordan et veldig tynt lag med oksyd ("rust") på aluminium beskytter.

Så lenge det er godt med betong over armeringen (50 mm er bra, i noen tilfeller med mindre påkjenninger og lite fuktighet kan 20 mm gå an) vil ikke armeringen ruste.

Et problem er hvis litt armering eller annet metall stikker ut på overflaten.  Da kan det ruste.  Rust tar mye mer plass enn metallet, så betongenen rundt kan sprenges ut, mer metall vil komme i kontakt med overflaten og ruste, og så videre. 
Signatur
   #4
 270     Østlandet     0
Vikingstag er fremstilt av stål, som korroderer - - ruster.
Hvis armeringen ligger på staget vil korrosjonen over tid "smitte" over på armeringen..
Når vegvesnet tar sikte på 100 års holdbarhetstid, kreves plashylse rundt stagene. Stagene skal fjernes rett etter støp. Plastrøret skal i tillegg ha generell beskreven overdekning til armeringen for å unngå korrosjon på armeringen.
Under "åpen himmel" vil betongkonstruksjoner alltid slippe inn sur forurensning som nøytralisere betongens basiske opprinnelse og beskyttelsesevne mot korrosjon.
Ønsket levetid og miljøet konstruksjonen skal motstå avgjør hvilke stagmetode en bør bruke..
   #5
 681     Bergen     0
Jeg ville anbefale å unngå kontakt mellom vikingstag og armering så godt som mulig. Prøv å få i hvertfall et par cm mellom. Når du har støpt og knukket av vikingstagene, så ta gjerne litt 2 komp epoxy lim og puss over. Da slipper du til en viss grad at stagene ruster:) Når jeg forskaler bruker jeg stort sett dywidagsstag for å slippe dette. (gjengestag med klokker for låsing, samt plasthylse mellom betong og stag.) Når man tar ut disse stagene får man et konisk hull på hver side av muren. Innerst pleier jeg slå inn plastplugg, og så pusse over slik at muren blir slett. Det er som nevnt kravet for 100 års bestandighet. Mulig det går ann å leie slike stag/klokker hos maxbo proff, hansmark og lignende..

https://www.google.no/search?q=dywidag+stag&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.48705608,d.bGE&biw=1600&bih=809&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=ImHXUa6LCKXn4QTxkIHYDA#facrc=_&imgdii=OMTYsRnoSOWweM%3A%3BtfRsQKPgVdsujM%3BOMTYsRnoSOWweM%3A&imgrc=OMTYsRnoSOWweM%3A%3BPTa2srZ3FDEowM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.maxfrank.se%252Fmedia%252Fimg%252Fse%252FFormwork-technologies%252FFormstag_monterade_top_right_fancybox.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.maxfrank.se%252Fse%252Fproducts%252Fformwork-technologies%252FFormstag.php%3B600%3B450
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 20     0
På mitt lokale Hansmark på Kokstad så de på meg som om jeg var en tulling når jeg spurte etter å leie stag. Hadde ikke hørt om slikt, tydeligvis Tongue Som fersking er man jo usikker og hører på det som blir sagt i "proffbutikkene".

Nå er forskaling med vikingstad så og si sammensnekret. En del stag er i kontakt med armering. Det kan kanskje vere et poeng å legg noe plast rundt disse, slik at det ikke er direkte kontakt?

Ellers får jeg smøre på noe epoxy etter hvert. Er dritt lei av å knote med dette forskalingsprosjektet mitt nå Tongue. Uansett blir det sikkert etter hvert koselig med mur og tilhørende terrasse.

Takk for alle innspill. Setter stor pris på at dere tar dere tid!

   #8
 270     Østlandet     0
Ikke helt korrekt hans9001....
Om betongkonstruksjonen skal utsettes for saltlake (les saltvann/veisalt) økes overdekningen ytterligere. 10 cm overdekning er ikke unormalt for betongfundamenter i saltvann - eller for veisaltutsatte betongkonstruksjoner/brodekker der det i tillegg sandbblåses og epoxybelegges før en spesiell tett asfaltblanding legges som underlag for asfaltslitelagene..
Alt dette er tiltak for å utsette/begrense korrosjon av armering i spesielt utsatte konstruksjoner..