#21
 5,188     Østlandet     0
Hvis jeg skulle isolere et bad under bakkenivå ville jeg nok valgt våtromsplate/litex mot yttervegg.
Kanskje droppet isolasjon?
Ihvertfall ikke treverk.
Signatur

   #22
 9,677     Kysten     0





Håper noen kan bekrefte eller avkrefte mine antagelser\planer :)

Takk og beklager for enda en post rundt dette tema.


Hei
Jeg har bygget opp bad på noenlunde samme måten i en kjeller som er ca 3/4 under bakkenivå.

- 24x48 liggende impregnert lekt mot mur for avstiving. Passet på at disse ble lagt med mellomrom slik at luft får sirkulere mellom mur og bindingsverk. Det lille av fukt som kommer pga kapillært sug, bør luftes greit ut via bjelkelaget over.
- Trekke lektene med diff. åpen vindsperre. Passet på at denne lå stramt for å hindre at isolasjon får komme i kontakt med mur.
- 48x48 bindingsverk, med 50mm Rockwool.
- 15mm rupanel.
- 12mm våtromsplate.
- Membran
- Flis
- Gips i tak, uten noe fuktsperre over. Malt med våtromsgrunning og 3 strøk våtromsmaling.

- Hygrostat- og bevegelsesstyrt Pax vifte, som lufter ut ved dusjing. Kan anbefales.
- Inspeksjonsluke utenfor våtsone for å nå stakeluke og evt.sjekke tilstanden på veggen.
- Passet på at vindu, lister og utforinger er fuget for å hindre damp trenger ut i konstruksjonen rundt vindu.
- Godt med gulvvarme.

I utgangspunktet så var kjelleren tørr og drenert. Jeg regner med at denne konstruksjonen skal holde en god stund.



Dette er en god måte å gjøre det på.


Jeg har ingen interesse av å kverulere, med denne konstruksjonen er vel heller ikke ideell for bad i kjeller: Problemet er at et kapilæroppsug- som periodevis med regn kan være betydelig- ikke nødvendigvis kun tørker opp slik det er beskrevet her. Den vil og fukte treverk spes nedre del av vegg og skape forhold for mugg. Pga membran er det ingen tørk innover.
(Sogar med Platon mot vegg dannes det forhold under bestemte betingelser for muggvekst bak på mur iflg Sintefmålinger. Dette kan sammenliknes- men her finnes tross alt ikke organisk materiale som lett utsettes for mugg, kun mur som har mye større toleranse)
At det fungerer for JanH er flott, men det gir ingen garanti for trådstarter.

Man trenger ikke benytte en eneste treflis i kjelleren, så hvorfor risikere? 




Enig i at det kan være risiko med treverk i en sånn konstruksjon. Men jeg tror nok det vil fungere i de fleste tilfeller slik dette er gjort. Luftfuktigheten kan til tider bli høy mot mur men slik dette er gjort vil det ikke stenge fukten inne og varmetapet er såpass stort ut mot mur at luften vil sannsynligvis ta opp det meste og frakte den bort. Det er også såpass lite isolasjon at muren også vil bli oppvarmet. Om isolasjonen hadde lagt helt mot muren ville dette hindret luftbevegelse og transport bort av fukt. Angående bruk av vindsperre så vil den ha en funksjon. Moderne vindsperrer er vanntett men dampåpen. Det gir treveggen mulighet for å tørke ut i luftrom mot mur men om den fuktige luften skulle kondensere vil vindsperren stoppe denne fukten fra å gå tilbake i treveggen. Konstruksjonen kan nok forbedres:

1. Avfukter inn i luftrommet mot mur.
2. Brukt stålstendere i veggen mot bad.
   #23
 1,731     Trondheim     1

Hvis jeg skulle isolere et bad under bakkenivå ville jeg nok valgt våtromsplate/litex mot yttervegg.
Kanskje droppet isolasjon?
Ihvertfall ikke treverk.



Helt enig her. Uorganisk materiale mot vegg uten kompliserte og potensielt skadelige/usikre konstruksjoner/materialer.

MVH
Sakke
   #24
 3,216     0
Til informasjon anbefaler byggforsk stålstendere og EPS, XPS eller liknende type isolasjon mot vegg mot grunn (evt plater limt rett på veggen). (evt glava når det er baderomsplater, litt usikker på hvorfor, men fortsatt stålstendere)
   #25
 5,188     Østlandet     0

Til informasjon anbefaler byggforsk stålstendere
Mener de rustfritt stål da?  Wink
Signatur
   #26
 826     vestfold     0
Lurer på dette selv. Skal lage nytt bad i kjeller som ligger ca 60% under bakken. Har betongmur som er dekket med 5cm xps på utsiden. Denne er festet rett på muren og går
helt oppunder kledning slik at hele utsiden av mur er isolert. På utsiden av xps under
bakkenivå har jeg platon grunnmursplate. Hvis jeg bruker Litex/xps rett mot mur på innsiden så blir det ikke noe lufteskikt slik at ev fukt kan tørke inn.

Lurer på om det er bedre for meg å isolere innvendig med 7cm glava og bruke 98mm reisverk slik at det blir luft imellom isolasjon og mur..? ??? 
   #27
 9,677     Kysten     0
Fukt på en mur er ikke farlig i en begrenset periode. Nettopp det du skriver om å stenge fukt inne er et viktig poeng. Muren må få mulighet for å tørke opp. Du kan egentlig flytte stenderne en cm utfra muren og bruke 10 cm isolasjon inne forutsatt at du bor i et av de mildere klima i Norge. Bor du en plass der temp kan ligge langvarig på -10 og lavere reduserer du til 7 cm. Du vil også få membran inne som er tett. Om det skulle komme fukt på muren vil den få mulighet for å trekke til rom ved siden av og opp i bjelkelag.

   #28
 372     trøndelag     0
Så lenge du ikke har utlufting av luftspalten kan du like godt droppe den.bruk 36x48 som stander, avstivet på midten, trukket ut så du får plass til 70mm iso.Kle veggen innvendig med noe så dampåpent  som mulig, feks. ubh panel. Dusjkabinett og god ventilasjon.