422    26    4  

Behandling av Lecavegger

 1     0
Behandling av Lecavegger - IMG_5991.JPG - EmilLerdahl
Behandling av Lecavegger - IMG_5990.JPG - EmilLerdahl
Har en utebod som skal pusses eller slemmes innvendig og utvendig til sommeren (se bilder).

Innvendig ser jeg for meg å kun pusse eller slemme veggene for å få det vindtett.

Utvendig må det jo i tillegg være regntett.

Nå er spørsmålet hvordan gjør jeg det med veggene utvendig? På Lecas egne hjemmeside skriver de at man først skal legge på et lag med fiberpuss 5-6 mm, deretter skal et fibernett på inn i fiberpussen. Når det er tørket skal så et nytt lag med fiberpuss påføres 3-4 mm. Til slutt skal man påføre enten silikatmaling eller silikatpuss for å få det slagregntett.

Har pratet med en del fagfolk og de sier alle at det bare er å pusse veggene utvendig med vanlig murmørtel og så male med murmaling. Alternativt slemme veggene direkte.

Noen som har erfaring med hva som stemmer her eller gir best resultat?

Behandling av Lecavegger - IMG_5991.JPG - EmilLerdahl

   #1
 3 669     akershus     0
Det er knapt noe som er bedre egnet til å pusses med vanlig mursement og sand enn en leca-mur. Mange står også pusset uten videre behandling. Jeg har hatt ubehandlet mur i mange år, men har malt etterhvert da jeg ville være sikker på at ikke ubehandlet puss skulle medføre fuktig kjeller i forbindelse med innredning av denne. Leca trekker ikke vann, men det kan pussen gjøre. Har du tørkeperioder innimellom, vil det antagelig ikke være spesielt skadelig om du ikke maler med spesiell murmaling, vannet kommer ikke inn uten under trykk.

Jeg behandlet grunnmuren med 3 trins murbehandling fra Jotun, det skulle være den beste. Silikonemulsjon først, deretter en type filler som jevnet ut og tettet små sprekker, til slutt et topplag som ga en halvblank til silkematt overflate. Er meget fornøyd med resultatet, men undres over hvorfor Jotun ikke selger produktet lenger, etter kun få år. Var det ikke så bra som forespeilet allikevel?

Det går også an å impregnere pussen uten å male den. Hva du enn gjør, malingen må være diffusjonsåpen, så fuktighet kommer ut uten å rive av pussen.

Personlig hadde jeg lektet ut og slått på panel. Er mye bedre på snekkerarbeide enn pussing av mur. 48x48 mm lekter, 50 mm Rockwool, vindsperre og panel. Da kan du temperere uteboden ganske rimelig også.
HSt
   #2
 19 202     Sørum     0
Leca suger masse vann, jeg spylte mose av blokkene kjøpt hos forhandler og de ble mye tyngre

Flere får riss i puss med leca det problemet blir vel mindre med fiberpuss derfor de endret oppskrift (I tillegg tjener de mere)
   #3
 3 669     akershus     0
Leca suger ikke vann. Du skriver selv at du spylte de, jeg skriver lenger opp at vannet ikke kommer inn uten trykk. Spyling gir vann med trykk.
   #4
 2     2
Hei, jeg jobber i Leca og siterer vår beste fagperson på dette:

Innvendig er det strengt tatt bare en poretetting som er nødvendig dersom en ikke har andre visuelle krav til veggene. Utvendig mener vi at du bør følge webers anvisninger med fiberpuss og en sluttbehandling av silikat- eller silikonharpiks produkter. Du oppnår en vegg som får «puste samtidig som den vil være slagregnstett. Dessuten vil Fiberpussen redusere faren for riss og sprekker.

Hilsen Morten Müller, Leca Norge
   #5
 3 669     akershus     0
Hva er kostnaden med 2 lag fiberpuss og nett, kontra mursement og sand? Hvor solid er grunnen? Hva skal man stille som krav til utseende på en murt bod? Ting man bør ta med i betraktning. Joda, det går sikkert å få riss også i en lecamur hvis det kommer ytre påkjenninger, men riktig armert og stabilt underlag vil vel knapt gi synlige skader, da er materialet for dårlig, noe jeg ikke tror det er. Nå er min 40 år gamle grunnmur murt med stussfuger, mulig det er derfor den står like bra i dag? Forøvrig fyller murmalingen jeg nevnte også eventuelle riss, regner med at eventuell arvtager også gjør dette.

Ja, jeg forstår også at forhandler taper store penger om husbyggerne brukte mursement og sand som på gamlemåten.
TSt
   #6
 4 365     0
En må regne med at en ser blokkmøsteret igjennom etter en tid når en benytter annet enn oppskriften til Leca men vet tror ikke at den kommer til å ta noe skade av dette. Du ser dette på nesten alle eldre hus med leca mur, da synes omrisset av de fleste blokkene.
HSt
   #7
 19 202     Sørum     0
Jeg har sett våte flekker pga kapilær oppsug gjennom Leca, så den må jo suge vann, men jeg kan gå med på at spyle kanskje hjalp fukten inn

   #8
 3 669     akershus     0
Jeg har sett våte flekker pga kapilær oppsug gjennom Leca, så den må jo suge vann, men jeg kan gå med på at spyle kanskje hjalp fukten inn

Er du sikker på at det kommer grunnet kapilære krefter? Leca skal ikke være hygroskopisk og kapilære krefter som skal ha noen virkning krever vel en sammenhengende kanal gjennom et emne, noe jeg ikke tror du får i en lecablokk.

Pusset leca er noe annet, der kan pussen suge til seg vann, men det vil uansett ikke suges videre langt inn i lecaen. Leca fryser ikke i stykker selv om den ligger utendørs, dette sier det meste om vannopptak.
   #9
 3 669     akershus     0
En må regne med at en ser blokkmøsteret igjennom etter en tid når en benytter annet enn oppskriften til Leca men vet tror ikke at den kommer til å ta noe skade av dette. Du ser dette på nesten alle eldre hus med leca mur, da synes omrisset av de fleste blokkene.

At en ser blokkmønsteret kommer av forskjellen i materiale og tettheten i dette. Mur/puss vil kunne trekke fuktighet, mens lecablokkene holder seg tørrere. Denne forskjellen i farge synes knapt på en mur med tykk puss og absolutt ikke på en mur malt med en viss tykkelse på malingen. Min mur var brettpusset og stenkpusset i tillegg, kan ikke erindre at det var blokkmønster på den før jeg malte den, men har selvsagt sett slike tilfeller hos andre.
HSt
   #10
 19 202     Sørum     0
Ja jeg har tilgang på blokken både inn og utside og den er tørr nederst og den er søkk våt midt på blokken.

Der er får ordentlig riss i pussen er mot topp av mur o.l men sier ikke at det ikke kan gå bra men fiberpussen er sterkere