7,881
11
0
Behov for mur mot nabo
336
Northwest
0
Vi skal sprenge oss halvannen meter ned fra eksisterende fjell og da er spørsmålet mitt hvordan det er rent juridisk hvis jordmassene til naboen renner ned med høstregnet.
Naboen har skråning ned til vår tomt og vi skal som sagt senke vår tomt.
Naboen har skråning ned til vår tomt og vi skal som sagt senke vår tomt.
Du graver -> jord raser = ditt problem.
Dette er vel svar på spørsmålet ditt.
Gå i dialog med nabo, finn en løsning som begge er fornøyde med. Ser ikke ut som han bryr seg nevneverdig om den skråningen uansett
For meg ser det ut som dere allerede har senket tomten. Ærlig talt, hva mener du egentlig selv vil være riktig?
Det hadde også vært veldig interessant å høre hva du hadde stilt som spørsmål til forumet om du selv hadde vært eier av nabotomten og opplevd at en nabo hadde undergravd din tomt.
Det jeg håper på at lar seg gjøre er å fortsette på den skråningen der hvor vi har toppmasse, så beholde en halvmeter med fjell videre mot vår tomt før vi skyter oss ned halvannen meter.
Vi vil selvsagt pynte opp skråningen på vår side med bark, duk og lett beplantning men jeg vil anta at rasfaren øker med lengden på skråningen og jeg ønsker å være proaktiv.
Så er entrepenøren veldig hissig på å selge oss mur.
Det jeg håper på er det at det vil gå bra å ha en naturlig fortsettelse på skråningen.
Jeg er interessert i å ha et godt naboforhold.
Jeg ser fast fjell i forgrunnen. Øyegneis med noen kvartsbånd i? Sannsynligvis stabil og fin også etter at dere sprenger dere ned i den. I bakkant av denne ser jeg skråning/skjæring i morenemasser med alt fra blokk til leire.
Det du ønsker å gjøre i bakkant av berget mot er å fylle på mot skjæringen med tilsvarende masser, eller bedre drenerende masser, lage en skråning og beplante?
Det kan gå utmerket, men litt jordsig kan du forvente avhengig av helning, nedbørsmengde, dreneringsegenskaper og hvor fuktige løsmassene blir. Du kan måtte vedlikeholde skråningen litt inntil massene har satt seg og det har etablert seg røtter som holder det øverste jordlaget. Bruk av duk, armeringsnett eller andre egnede geotekstiler kan også bidra til å stabilisere før røttene har etablert seg.
Generelt er stabilitetsvinkelen til tørr sand ca 30 grader. Det er brattere enn unnarennet i en hoppbakke. Leirige masser og våte masser kan gli ut ved langt lavere vinkler, men så lenge det ikke blir så bratt at det er vondt å gå der kan man trygt lage en beplantet skråning dersom man ikke ønsker en forstøtningsmur her, så vidt jeg forstår fra bildet.
Forslaget til KjellG er i mine øyne fornuftig. En tørrmur kan enkelt forandres senere, om det skulle vise seg nødvendig.