63,370    76    9  

Beste måte å drenere/isolere

 101     Sandnes     0
Vi tar for oss grunnmuren i vårt 42 år gamle hus. Nå skal vi drenere, isolere, renovere, diskutere, kverulere..  ;)

Det skal dreneres og isoleres rundt grunnmuren, kjellervinduene skal byttes ut med større og det skal lages lysgraver til disse.

Jo mer leg leser, googler, hører med fagfolk og amatører, leser brosjyrer og sjekker rundt; -jo mer forvirret blirjeg. Det finnes jo så mange forskjelige måter å drenere og isolere på!!

Jeg er på utkikk etter den metoden som passer oss best. Metoden skal være enkel, utprøvd og sikker. Vi skal gjøre dette selv.

Noen som kan gi meg tips og råd?

  (trådstarter)
   #1
 101     Sandnes     1
Jeg heller mest mot denne løsningen:

- Knotteplast inn mot betongvegg
- ESP plater som isolasjon utpå
- Singel utpå der igjen
- Og fiberduk som legges rund hele greia under drensrøret og alt for å holde jordmasser unna.

-->Noen som har noen invendinger?

-->Med tanke på lysgravene vi skal lage.. -Hvordan gjør vi det teknisk riktig i forhold til dreneringen/isolasjonen?
   #2
 5,336     Tromsø     2
Jeg ser her på forumet at det er mange som velger knotteplast mellom mur og isolasjon. Hvorfor? For å ventilere ut fuktighet som kommer fra selve muren eller fra innsiden av kjelleren?
EPS og XPS er også vanntett, så knotteplasten bør være overflødig for å hindre vann utenfra å trenge inn i eller gjennom muren?

Jeg stusser på knotteplast, og dermed ventilasjon, mellom X/EPS-isolasjon og mur, da man i teorien får kald luft der. For isolasjonens del, skulle man tro at det var bedre å lime isolasjonen rett på muren?
Signatur
   #3
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     1
Alt du trenger å vite står i sintef byggforsk byggeblad.

Veldig godt forklart.

Hva knotteplast angår, ifølge sintef er det hips som haps hvor du har den, mot grunnmur eller xps. Bruk av knotteplast er nødvendig. XPS har skjøter og de motstår ikke vanntrykk. Koster ingenting mot hva en vannskade koster. Idiotisk å kutte ut denne.

Personlig har jeg knotteplast mot mur, fordi xps beskytter plasten mot stein som kan skade den ved tilbakefylding. Den er lett å skade.

En skikkelig drittarbeid. Lykke til.
   #4
 231     Kristiansand     0
I følge produsent (glava) trenger man ikke bruke "knotteplast" om man benytter seg at XPS. Perimate DI-A har riller i platen som drenerer vannet bort. Dvs at det blir minimalt med vanntrykk i skjøten mellom platene.

Følgende sitat er hentet fra Glava sine hjemmesider:
"For utvendig kjellerytterveggsisolering benyttes Styrofoam 250 SL-A-N når du skal tilbakefylle med drenerende masser. Perimate DI-A er alternativet der det tilbakefylles med stedlige masser. Perimate har drensriller i overflaten, samt en pålimt duk. Ytterligere bruk av grunnmursplater er ikke nødvendig."

Personlig ville jeg aldri brukt knotteplast innenfor XPS'en da hele poenget med XPS'en da forsvinner. Det blir som om man skulle ha lufting midt i veggen for å lufte bort fukt...

Om jeg skulle hatt knotteplast ville jeg brukt den på utsiden av XPS'en for å beskytte den. Det er tross alt den som isolerer...

Forøvrig bør jo produsenten ha sånn noen lunde peiling på hva de anbefaler ang. sine produkter...?

Jeg ville brukt XPS med drensriller og pålimt duk, da du da kan fylle tilbake med stedig masse. Men vær forsiktig når du fyller tilbake slik at platene ikke blir slått istykker av stein. Om du vil kan du i tillegg bruke knotteplast, men det skal iflg. produsenten være unødvendig. Et tips er å lime fast platene med flislim e.l. så slipper du å lage hull i platene.
Signatur
   #5
 5,336     Tromsø     0

Alt du trenger å vite står i sintef byggforsk byggeblad.

Veldig godt forklart.


Takk, Google tyder på at man skal antakelig til http://bks.byggforsk.no/ der man man kjøpe Sintef Byggforsk kunnskapssystemer til ca 250 kr per PDF? Eller 220 på papir, da slipper man moms, men må betale porto...

Er det denne du sikter til? 514.221 Utvendig fuktsikring av bygninger
Signatur
   #6
 1     0
Når du skal bytte drensrøret kan det være smart å starte med kummen, og jobbe deg bakover fra den.
  (trådstarter)
   #7
 101     Sandnes     0
Så knotte plast eller isolasjon inn mot muren.. Det er altså spørsmålet?

Til nå virker det som om isolasjon inn mot muren først og deretter knotteplast er mest populært.
En annen plass leste jeg at den løsningen ble sammenliknet med tette støvler hvor bein ikke får puste..
Altså, -at grunnmuren ikke får puste.
Knotteplasten skal visst sørge for en viss sirkulasjon av luft, og det er det knotteplasten er designet for etter hva jeg har forstått.

Men hva med kun isolasjon da? Uten knotteplast?
Perimate, eps og xps blir jo vist så fint med at det holder med kun isolasjonsplater, og deretter påfylling av de jordmasser som var der fra starten av.
-Lover produktene mer enn hva de kan holde eller de virkelig så gode at vi ikke trenger drenerene masser på utsiden?


   #8
 9,677     Kysten     0
En grunnmursplate mellom isolasjon og mur ødelegger svært lite av isolasjosverdien. Det er pga av liten luftbevegelse i spalten. Evt fukt fra mur vil slå seg på platen og renne ned. Jeg trodde Sintef kun hadde denne anbefalingen nå. En kan bruke glava/ rockwool sine plater rett på mur men dette er en minimumsløsning og er avhengig av gode drenerende masser. Overlappen er ikke stor på platene og forskyvninger kan forekomme når masser fylles til og det setter seg. Det kan gi lekk i skjøtene.
Siste redigering: Wednesday, April 27, 2011 8:26:18 PM av Boligbyggerne
   #9
 447     1
finner ingen monterinsanvisning på styrofoamen da, med den er vel et godt alternativ ?!
   #10
 4,110     Akershus (Follo)     1
Jeg la 20cm EPS med knotteplast utenpå. Over bakkenivå har jeg 10cm. XPS pusset med fiberpuss. Så bestilte jeg bil som spylte inn løsklinker utenfor det. Det ble knusk tørt, og slipper ikke varmen ut.

Men! Jeg har litt hodebry med hvordan knotteplasten skal avsluttes i toppen! Jeg vil jo trenge en plastlist av Z-form med 10 cm. offset fordi det er mer isolasjon under bakkenivå. Og det har jeg ikke funnet. Så det blir vel å støpe toppavslutningen.

Så om du legger knoteplaten ytterst, så spekuler først ut en løsning på det. Men om du bruker samme tykkelse hele veien opp så blir vel ikke det noe problem.

Ellers fant jeg at det var hipp som happ om den lå innenfor eller utenfor EPSen. Men det var mye lettere å få EPSen til å holde seg på plass mot muren før tilbakefylling ved å legge på noen klatter med PUR lim på hver plate. Med knotteplast under så hadde det blitt mer pes.
Signatur