slt
   #12
 699     0
hvor lang tid tar det å herde en grunnmur på 15x55 cm ved ca -5 grader?


Avhengig av hvilken type sement/betong du har brukt.  For vanlig ferdigbetong B30 uten tilsetninger eller selvblandet standard portlandsement er denne 28 døgn ved 20 gr.

Tabellen viser temperaturens innflytelse på herdehastighet og varighet, ved å ekstrapolere hastighetskurven ser en herdingen stopper opp ved ca -10 gr.C.
Ved 2 grader vil det ta 5 ganger så lang tid å oppnå en viss styrke som ved 20 gr.
Ved -5 grader er faktoren 14,3 (og hastighetsfaktor 0.07)
Total herdetid ved denne temperaturen blir derfor 28døgn x 14.3 = 400 døgn.

Dette er den teoretiske herdetiden, i praksis vil temperaturen i muren din antakelig være betydelig høyere enn omgivelsestemperaturen i første fase av herdeprosessen.
For å kunne beregne varmeutviklingen og mer nøyaktig herdetid må en i tillegg til tykkelse kjenne til volum, sementtype, sementinnhold, densitet, v/c forhold og forskalingstype/tildekning.
Betong: Herdetid - TMP-HRD-STND1.JPG - slt
   #13
 223     1
Ok, her var det mange spesialister som "luftet hunden"

Jeg støpte dekke mellom to etasjer idag, 1/12.  Utetempene er nå ca 1 plussgrad, det samme er meldinga for neste døgn, og vi har satt på varme oppunder forskalinga.  Her er det i skrivende stund ca 10-12 grader.  Så langt, alt vel

....men:  DET SNØR FEMTILAPPER.  Jeg liker det ikke, men spørsmålet er: Gjør dette noe?


(Dekket skal flislegges når vi endelig kommer så langt)
Signatur
   #14
 22,342     Akershus     0
Har du dekket betongen skal det gå bra. Hvis overflaten blir for tør, fuktig eller fryser kan den flasse.
   #16
 22,342     Akershus     0
Snøen smeltet vel når den traff betongen? Pass på at betongen ikke tørker ut på toppen Den skal enten dekkes til eller vannes når den har blitt hard nok. (Det er den sikkert nå)

Det er plundrete med flassebetong når du skal ha god heft.
   #17
 46     Vest i landet     0


....men:  DET SNØR FEMTILAPPER.  Jeg liker det ikke, men spørsmålet er: Gjør dette noe?


Helt uproblematisk dette med snø.
Det som er noe dritt er streng kulde - snø har også en isolerende effekt mot frost.

Har hørt om endel som blåser varmluft inn under presenningen, men da må man passe på å tilføre fukt.

   #18
 46     Vest i landet     0

Et spørsmål litt på sidelinjen, men jeg forsøker meg:

Vi skal støpe en liten kjeller i et påbygg.
5x5 meter og 3 meter høy + støpt dekke på toppen.

Nå skal entrepenøren vår støpe et fundament for betongveggene.
Jeg har forstått at denne er noe tykkere en betongveggen som skal være 20 cm.
La oss si fundamenter blir 40cm bredt.

Så skal det støpes vegger og gulv inne i kjelleren.

Mitt spørsmål er. Hvor lenge må betongen herde mellom slagene?
Hvor lenge må "ring-fundamentet" tørke/herde før man støper vegger/gulv inne i ringen?

Hvor lenge må veggene herde før dekket oppå støpes ?

Takker for svar.
   #19
 223     0

Snøen smeltet vel når den traff betongen?


Jepp, med møkkaværet vi har nå her i Grenland er det ingen fare for at det tørker.  Sludd og snø, +1 - -3 grader. 
Varme tilføres oppunder forskalingsplatene, termostat på 20deg.C.  Oppå dekket er det bare vann. 

Er litt mer beroliget nå, takk for svar. Cool
Signatur
   #20
 822     Ullensaker     1
Et spørsmål litt på sidelinjen, men jeg forsøker meg:Vi skal støpe en liten kjeller i et påbygg.5x5 meter og 3 meter høy + støpt dekke på toppen.Nå skal entrepenøren vår støpe et fundament for betongveggene.Jeg har forstått at denne er noe tykkere en betongveggen som skal være 20 cm.La oss si fundamenter blir 40cm bredt.Så skal det støpes vegger og gulv inne i kjelleren.Mitt spørsmål er. Hvor lenge må betongen herde mellom slagene?Hvor lenge må "ring-fundamentet" tørke/herde før man støper vegger/gulv inne i ringen?Hvor lenge må veggene herde før dekket oppå støpes ?Takker for svar.


Regner med at det blir brukt ferdigbetong og at utstøping,tildekking o.l blir fagmessig gjort.

Du kan rive forsk. neste døgn og fortsette umiddelbart.  Skal det fylles inntil med tunge masser bør man imidlertid vente til betongen har oppnådd garantert styrke,normalt en snau uke avhengig av herdebetingelsene.