8,019    8    0  

BEWI elementhus

 147     Telemark     0
Har noen noe erfaring med Bewi sine isopor elementer. Jeg skal bygge hus nå og det står mellom Bewi og Jackon. Prisen er nesten lik.

Håkon

   #2
 997     0

Bewi har teknisk godkjenning som damptett materiale, Jackon har vel ikke det uten å få på plastikk på innsiden.

ellers er de like


Jeg ville gjerne se den godkjenningen hvor dette står. Jeg tok opp dette emne i en annen tråd. Jeg har i ettertid kontaktet Bewi, Jackon og Sundolitt og bedt om beskrivelse på oppbygging av vegg ved etterisolering. Bewi er den eneste leverandøren som ikke har svart. På grunn av at jeg venter på Bewi så har jeg ikke skrevet svar på nevnte tråd. Men begge de andre anbefaler bruk av dampsperre. Begge sier at den kan monteres bak innvendig etterisolering, så lenge du har 2/3deler av isolasjonen på utsiden. Jeg selv ser egentlig ikke vitsen med dampsperren da, siden den er ment til å beskytte mineralullen og trevirket i utforingen. Men om det da gikk ann å fjerne den kunne ikke noen av overnevnte svare på. Jeg har også spurt sintef om dette, men siden de ikke har testet dette, så kunne de ikke svare på det.

Jeg har som nevnt også kontaktet Sintef byggforsk avdelingen, hvor jeg fikk til svar at årsaken til at dampsperre ikke var nevnt i Bewi godkjennelsen antageligvis var pga at den (på den tiden testen ble utført) hadde så god U-verdi at etterisolering ikke ble vurdert som ett alternativ. Jeg fikk videre Tlf nr til personen som har laget testen til Bewi. Jeg har også kontaktet han og opplyst om forskjellen i den tekniske godkjenelsen til Bewi, Jackon og Kub. Han kunne ikke finne noe svar på dette og skulle se igjennom godkjennelsene. Jeg har ikke fått noe ny informasjon fra denne personen enda.

Men det som er hele hensikten med dampsperren er å beskytte utlektingen og isolasjonen mot fukt/damp. Alle systemen kan det monteres gips på direkte (gips tåler ikke fukt) uten dampsperre. Dette er på grunn av at fukten ikke kommer utenfra, men fra fuktig luft som vandrer innenfra og ut og kondenserer så tilslutt når temperaturen blir lav nok. Dette skjer så langt ut i veggen at dette ikke fører til noe problem for gipsen. Men ved utlekting og tilleggsisolasjon så flyttes dette punktet lengre inn i veggen.
Hvis Bewi av en eller annen grunn er damptett, så vil fortsatt den fuktige lufta gå inn i utforingen og isolasjonen før den treffer Bewi isolasjonen. Funksjonen blir da som ved inntrukket dampsperre. Og du vil da kunne ha 2/3deler av isolasjonen på innsiden. Hvis du da har over 8,5cm så vil du ha en risiko for at kondenseringen skjer i utlektingen. Problemet er at da skulle du ha hatt en dampsperre lengre inn i huset, men det kan du ikke montere, siden du da får 2 sperrer. 2dampsperrer er trøbbel... Et annet problem hvis Bewi er damptett, er at du da ikke kan tilleggsisolere eller fore ut på ett våtrom. Våtrom skal ikke ha dampsperre siden membranen er damptett og du i så tilfelle ville fått 2 dampsperrer.

Ang Bewi eller Jackon så er Jackon bedre på U-verdi og tilfredstiller kravene til TEK-07, de har også egne "smyglister" for å montere i dør og vindu åpninger. Jackon er også ferdigmontert, mens du på Bewi må montere plast spìlene selv. Ellers så er de relativt like og begge benytter neopor (eps tilsatt grafitti)
Signatur
   #3
 22,342     Akershus     0
Et hus trenger ikke å være helt damptett.

Det jeg lurer på er hvordan er tettheten ved disse systemene når man ikke kan komprimere betongen? Hvis veggen pusses på begge sider blir den tett, men ved utlekting og platekledning kan det være mulighet for luftgjennomgang.
   #4
 5,112     Troms     0
Hadde alle vært like nøye i etterforskning som deg Carmacom hadde vi ikke hatt mange ulkøste saker  Wink Du burde vært politi.
Men for oss andre som handler produkter så stoler vi på den tekniske godkjenning som er gitt, samt beskrivelsesutførelse og monterer iht til disse.

Ser frem til din endelige konklusjon på om Bewi er damptett eller ikke. Endelig svar får du kanskje ikke før du stiller med eget forsøksteam hos Sintef og tester selv? Kan jo hende Sintef forskerne har gjort en feil vettu...hehe  Wink
Signatur
   #5
 997     0

Hadde alle vært like nøye i etterforskning som deg Carmacom hadde vi ikke hatt mange ulkøste saker  Wink Du burde vært politi.
Men for oss andre som handler produkter så stoler vi på den tekniske godkjenning som er gitt, samt beskrivelsesutførelse og monterer iht til disse.

Ser frem til din endelige konklusjon på om Bewi er damptett eller ikke. Endelig svar får du kanskje ikke før du stiller med eget forsøksteam hos Sintef og tester selv? Kan jo hende Sintef forskerne har gjort en feil vettu...hehe  ;)

I den tekniske godkjennelsen som du nevner står det ingenting om at Bewi er damptett. På grunnlag av dine påstander om at Bewi (som er laget av samme ingredienser som Jackon) er damptett og problemstillingen som ble nevnt i en annen tråd med inntrukket dampsperre, kontaktet jeg de eneste som kunne svare på dette. Hvis du har ett problem med at folk stiller spørsmål på ting de lurer på, så skjønner jeg ikke hvorfor du bruker forumet.


Et hus trenger ikke å være helt damptett.

Det jeg lurer på er hvordan er tettheten ved disse systemene når man ikke kan komprimere betongen? Hvis veggen pusses på begge sider blir den tett, men ved utlekting og platekledning kan det være mulighet for luftgjennomgang.


Pussen som benyttes skal være diffusjonsåpen, men alikevel regntett. Dette er fordi at fukt skal kunne luftes ut av konstruksjonen. Pussen er altså vindtett men ikke damptett. Hvis det er vindtetting du sikter til så er jeg enig med deg at det ved platekledning kan være fare for luftgjennomgang hvis betongen ikke har fyllt blokken. Jeg har selv valg å bruke synk/slump på 210 istedet for 160-190 som er anbefalt, for å få betongen til å flyte lettere ut i blokkene. Risikoen med dette er at trykket på isoporblokkene blir mye høyere og således faren for at de sprekker.
Signatur
   #6
 5,112     Troms     0
Egentlig burde du tatt dette opp i riksmedia, fordi hvis alle oss som har bygd Bewi og fått melding om at denne er damptett og derfor ikke behøver dampsperre hvor dette nå viser seg være feil, hupp da kan nok Bewi vente seg svært mange søksmål ja.  >:(

Signatur

   #8
 997     0
Nei, i grunn ikke  :-\. Det eneste jeg fikk svar på var at man kan montere dampsperren inntrukket, altså rett på isoporen, ved utlekting og etterisolering. Dette gikk alle leverandører god for, bortsett fra Bewi som ikke kunne svare på spørsmålene. Jeg har selv valgt denne løsningen. Hvis produktet er "damptett", er plasten unødvendig, men samtidig så koster det så lite for plasten at det ikke er noe å spare på. I tillegg så vil man ikke lage 2 dampsperrer ved en slik montering, noe man derimot hadde fått ved å montere plasten forran utlektingen på en damptett Bewi/KUB/Jackon vegg.
Signatur