3,000    13    1  

Bruk av lensepumpe/grunnvannspumpe til vann i kjelleren. Erfaringer?

 20     0
Hei godt folk!

Ved mye regn i lengre periode får jeg inn en del vann i kjelleren og siden jeg ikke får drenert rundt huset har jeg tenkt på å lage et lite hull på cirka 30cm diameter og cirka 30-40cm dypere enn gulvet hvor jeg montere en pumpe med nivåvakt som pumper ut vannet før den treffer grunnmuren. 

Har noen av dere gjort dette før? Er det en god ide? Er det lov??

PS! Det er snakk om et par ganger i året hvor jeg får vann inn i kjelleren.

   #1
 38,260     Lillestrøm kommune     0
Hvis vanntrykket ute er stort så vil hull i gulvet medføre økt risiko for vann inn. Spørsmålet er om det er uendelig mengder med vann så pumpa vil drukne.

På jobb har vi imidlertid pumpe, eller korrekt pumper
vi har 2 pumper og 2 flotører samt alarm system

Mange år siden nå, men flotørene var kranglete og ble byttet vi hadde alarm ofte.
  (trådstarter)
   #2
 20     0
Takk for svar HSt.

Om jeg lar være å grave hullet så vil vannet fortsatt sige inn.
I dagens situasjon er det fortsatt overkommelig om jeg bruker en manuell lensepumpe som tar cirka 0.7liter pr press, men siden vannet siger inn jevnt og trutt opptil 10-12 timer (ved det verste) så er det ikke den beste måten. Derfor tenkte jeg på å ha en pumpe litt dypere enn gulvet for å gjøre dette jobben hvor jeg kan holde et øye med den i ny og ne.

   #3
 38,260     Lillestrøm kommune     0
Fra Trondheim har jeg historien om de som er plaget av bråk fra drensledningen: det buldrer i rørene når vann presses inn i drensrørene og 1000 slike vannstråler treffer innsiden av røret.

På fjellet har jeg sett i en hytte at grunnvannstand er 20cm ned i bakken.

Men hvis du ikke tror grunnmur er spesielt tett så er jo din beskrivelse at det ikke er så mye vann
  (trådstarter)
   #4
 20     0
HSt
Forstår jeg deg rett så betyr det at hvis jeg gravet er hull så vil dette være den letteste stedet for grunnvann til å sige inn og dermed vil trykket øker pga lite motstand enn det gjør i dag pga. betongmassen i gulvet som er med på å redusere trykket?

Jeg har drevet å gravd etter ov-ledningen rundt huset og måtte gi opp dreneringsprosjektet fordi det ligger for mye fjell/store steiner rundt huset, men jeg kan forsikre at grunnvannet er minst 0.5meter dypere enn grunnmurssåle. Jeg traff først på vann cirka 1-1.5meter dyp dog et stykke unna huset (der jeg tenkte å montere husdrenskummen, men kunne ikke pga av stein i området.).
   #5
 25,352     Akershus     0
En kollega senket gulvet i krypkjelleren med nesten 1,5 m og bygde boligrom. Han kom dermed lavere enn dreneringssystemet for rekkehusene. Han etablerte pumpe med flottør. Funksjonerte i 15 år til de flyttet, helt problemfritt.

Selv har jeg liten tro på at en vanlig grunnmur er vanntett. En er avhengig av å senke grunnvannstanden rundt kjelleren til under gulvnivå for å hindre vanninntrengning.
Signatur
   #6
 38,260     Lillestrøm kommune     0
VI prinsippet kunne kjelleren din ha vært en nesten tett båt som står i vann innimellom

Nå hadde nok jeg brukt fjellkiler ute og ordnet med utløp for drenering men det virker ikke som det er så mye vann hos deg. Men vi opplevde en gang basseng bak et hus i Trøndelag da hadde det vært tørt i over ett år. Der fjernet vi fjell på hjørne av huset for å bedre dreneringen
   #7
 5,240     Sørlandet     1
Har lagt til rette for mange sluke pumper. Fungerer så lenge man ikke kjører billigpumpe. Er jo ingen fail sage på sånt (om man ikke legger til rette for alarm også).

Grunnmurer og ei heller kjellergulv er normalt vanntette. Kjemisk injesering av skjøt mellom grunnmur og gulv og maling med sealer på gulvet har hjulpet for mange men ikke alle.

Bygger man i uorganisk materiell (mur og flis) tåler det fint litt vann i ny og ne.

Beste er så klart å lede vannet vekk ute

   #8
 25,352     Akershus     0
Er en fersk tråd her med en som skulle drenere ett av fire boliger i en rekkehusrekke. Kostnaden kom opp mot 250.000 kr. Trolig ville han kommet billigere ut med en lensepumpe og en varmekabel og dermed unngått sprenging. Om noen år kunne det ha blitt til at alle i rekka ønsket bedre drennering og kostnadene ville blitt vesentlig mindre.

Helt enig i at naturlig fall bort er best, men kan bli kostbart.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 20     0
HSt Det er riktig, grunnvannsnivået hos mer virker til å være ganske lavt og det skal en del regn til før vannet trenger inn i kjelleren.

KjellG, zippy Helt enig i at det beste vil være å få det drenert bort (noe som også var planen), men da jeg gravde frem ov-røret og avløpsrøret nær grunnmuren så var det hårfint avstand på hver side av røret før man kommer borti en stor stein. Tydelig at de som lagt røret ryddet veien der det trengs og lot være å fjernet mer enn nødvendig.
Jeg kommer dermed ikke unna å måtte sprenge en god del steiner om jeg vil rydde veien for drensrøret. Dette har jeg dessverre ikke budsjett til i dag.

KjellG Stemmer det, jeg leste den tråden også, hvis det var han som ble fortalt at det var gjort noe tiltak med vann i kjelleren, men det viser seg at alle som bodde der hadde opplevd vann i kjeller.

zippy kan du fortelle meg litt mer om hva en sånn sluke pumper er og hvordan disse blir montert evt. referere meg til noen sider som skriver litt om slik?

En annen ting som jeg også lurer på er om dette er lov, bør jeg kontakte kommunen for å sjekke først? Er noe bekymret for at de sier nei og da står jeg med en kjeller uten drenering og alternativ til å få vekk vann når grunnvannstanden stiger.
   #10
 5,240     Sørlandet     0
Du må lage en brønn i gulvet. I de enkleste tilfinne har jeg sett folk støpe nedi en murpøs. Til mer sofistikert glassfiber. Personlig hadde keg støpt. Viktig at bunnen og veggene blir støpt i ett med fiberrik betong (f.eks confix pp) da blir det tett nok. Noensmører med membran eller epoxy eller annet

Rett i underkant av gulvet (det du går på ikke bunn av brønn) lager du ett hull inn til fyllmassen fra brønnen så vannet renner inn i brønnen din før det går over gulvnivå. Alternativet er fall på gulvet så vann op gulvet renner oppi brønn. Sikreste er naturligvis begge deler.

Oppi brønnen  setter du en lensepumpe med sånn nivåbryter. Røret fra pumpa leder du ut.... en tabbe folk gjør er å lage brønnen gor liten slik at nuvåbryteren henger seg oppi veggen og ikke virker slik den skal. Det finnes pumper med bryter innebygd og såkaltw millimeter pumper som suger til null. Noen setter ett finmasket gutter litt ifra pumpa så sand og andre fremmedlegemer blir fanget opp før de går i pumpa. Andre heiser pumpa litt opp fra brønnen og bryr seg ikke om at det er litt vann i bunn av den. Den fungerer da som en asandfanger

Egentlig ganske simpelt i teorien.

(Overrasker meg ikke om det finnes ferdige løsninger på dette)