#21
 116     1
Hos oss ble det lagt dobbel bunnsvill, der den nederste svilla vart lagd direkte på ringmuren (vartdal ringmur 60 cm) uten.. noe imellom. Så ble det støpt plate på høyde med denne, lagt slik hvit papp som går ut og opp vindsperra mellom de to lagene med sville.. Er dette krise?  ??? Nederste svilla er 2x6" trykkimpregnert som blei boltet fast med eks. bolter. Neste sville er 2x8" som reisverket er spikret til.. Er LITT for sent og gjøre noe med dette nå da men
Under er en tegning som viser hvordan det er.....
Siste redigering: Tuesday, April 14, 2009 10:50:15 AM av kik82
Bunnsville på ringmur - ss.JPG - kik82

   #22
 22,342     Akershus     0
Svillen vil kunne trekke fukt fra betongen. Forhåpentligvis vil den holde seg frisk fordi den er impregnert.

Siden du har lagt papp mellom svillene vil fukt fra den nederste svillen ikke trenge opp i den øvre. Konstruksjonen vil forhåpentligvis holde i mange år...
   #23
 116     1
Ja håper det holder noen år.. Litt kjedlig viss ikke...  :-X Var en liten blemme att det ikke vart tenkt på tidlig nåkk.. Håpet mitt er att denne ringmuren er isolert på utsiden pluss att det er en fiber plate utenpå der igjen, slik att det igjallefall ikke kommer nedbør og fukt direkte på betongen fra utsiden.. Det bør vere en ganske tørr fylling under muren også, men der er vel rikelig med fukt alikavel som kan trekke opp i betongen og videre opp i bunnsvillen..
Er vel ikke så mye og gjøre med det nå uansett
   #24
 1     Akershus     1
[

Er tømrer av yrke å blir mer og mer oppgitt over alt det jeg leser på dette forumet. Der er tydelig en del fagfolk der ute som ikke har peiling på hva de driver med... skulle tro det var et system for å holde amatører ute fra bransjen.


Mulig denne tråden er død, men legger til noen kommentarer allikevel.

Helt enig med janmar, det finnes mange amatører der ute, mange med både fagbrev og mesterbrev. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har diskutert løsninger med fagfolk og fått til svar at dette er de som har greie på. Kan nevne en del eksempler hvor fagfolkene har tatt grundig feil. Dette gjelder alt fra murere og snekkere til flisleggere, rørleggere og elektrikere, ... og jeg har bygd mye. Mitt råd er å ikke la seg overkjøre. Er du i tvil, sjekk med noen andre. Spør du forskjellige fagfolk får du ofte forskjellige svar om hva som er riktig løsning. Derfor må du kanskje spørre minst 3...

Noen sitter muligens igjen med en dårlig følelse etter å ha lest om betydningen av svillemembran (som selvfølgelig bør benyttes) etter å ha bygd uten. Hvis noen her glemt det behøver det ikke være en katastrofe. Treverk råtner ikke nødvendigvis selv om det blir fuktig og en grunnmur behøver ikke være fuktig, i hvert fall ikke hele året. Selv bor jeg i et hus med grunnmur rett på fjell bygd i 1979. Dette gir noe fuktutslag på innsiden enkelte steder. Etter 2,5 år som eier av huset har jeg snart endevendt alt. Nylig rev jeg et kjølerom som var bygd for 30 år siden på et av de mest fuktutsatte stedene i huset. Her var det brukt papp mot vegg og plast (!) på innsiden av 5 cm lekter med isolasjon (Glava). M.a.o. glimrende forhold for soppvekst. Svillen i bunn var benyttet som ramme for pussing av gulv Det var mugglukt i rommet og bunnsvillen som ikke var trykkimpregnert var fuktig, men ikke antydning til råtten. Lecamuren var derimot ganske porøs noen steder. Øvrige trematerialer var heller ikke skadet på noen måte. Aggregatet som selvfølgelig fjernet en del fukt inne i kjølerommet (på innsiden av plasten) var avslått det siste året. Flere andre steder i huset, bl.a. i en råkjeller/krypkjeller hvor vann kan sive inn fra synlige fjell ved mye nedbør finnes det også noe treverk på mur som ikke er skadet selv om luftfuktigheten i rommet er høyeste laget. Alt er sjekket av både takstmann og biolog. Legger til at det har vært lufting i rommene.

kik82 behøver etter min mening ikke å gå rundt å bekymre seg for at huset skal dette ned. Sjekk fuktigheten i svillen noen ganger i løpet av et år med et ordenlig måleinstrument som kan søke i dybden. Jeg tipper at det aldri blir noe problem med mindre ringmuren er lav og grunnen dårlig drenert. Selv om svillen i verste fall skulle råtne enkelte steder betyr det heller ikke at huset detter ned. Den vil fortsatt være relativt trykkfast. Kan også skiftes ut stedvis ved behov, men siden den er impregnert tipper jeg den holder betydelig lengre enn de som leser dette :)
   #25
 116     0
Ja var litt nervøs for dette, siden det er en vesentlig del på huset..
Har forhørt meg med forsjellige "fagfolk" i området, og de sier det ikke er noe og bekymre seg for, og att svilla vil nåkk vare minst like lenge som resten av huset.. Det er ganske bra drenering under grunnmuren vil jeg påstå, muren er 60 cm Vartdal ringmur, der er isopor pluss en slik fiberplate utenpå det, og fuget med sikaflex i skøytene, så det bør ikke trekke vann inn fra den siden selv når det er full åpning fra himmelen..
Har målt svilla noen ganger, og den har vert der siden nyttår, og nå er det målt rundt 12% fukt, og det har vert mye variert vær siden da..
Overraskende mange sier de ikke bruker papp under bunnsvilla som er av trykkimpregnert...
Men det BURDE selfølgeli vert montert papp først uansett.
   #26
 35     Alta     0
har gjort likens på sokkelmur sjøl. på frontveggen.men der la jeg svillmembran mellom såle og impregnert svill, og bunnsvill til vegg oppå det igjen etter gulvet var støpt. pga kuldebro.
   #27
 21,481     Enebolig     1
Jeg er ingen ekspert, men jeg hadde aldri godtatt en sville rett på betong uten papp  Smile Men godt mulig at det går bra.