684
17
2
Bygging nær kommunale rørledninger
372
Sunnmøre
0
Vurderer å bygge på huset. Problemet er at det går kommunale rørledninger over tomten vår. I nedre del av tomten går rørene som sannsynligvis forsyner hele bygden. Mellom meg og naboen går rørledninger til resten av byggefeltet. Har prøvd og spurt kommunen om nøyaktig plassering, men det har de ikke kunnet svare på.
Noen som har erfaring/kunnskap om å bygge like inntil slike kommunale rørledninger. Og evnt. mulighet for å flytte slike rørledninger litt?
Hvor nært får man bygge?
Noen som har erfaring/kunnskap om å bygge like inntil slike kommunale rørledninger. Og evnt. mulighet for å flytte slike rørledninger litt?
Hvor nært får man bygge?
Googlet kulvert. Et åpent "rør" som rørledningene går gjennom? Slik at rørene kan trekkes ut for utskiftning? Et slags rør-i-rør system?
Er det med noe slikt også mulig å bygge direkte over rør? Har også vurdert å bygge en separat garasje i nedre del av tomten, men hadde slått det fra meg pga rørledningene..
Er du heldig så kan det jo hende at de godkjenner et solid fundament for veggen din så det trygt kan graves inntil uten å risikere skade.
Det kommunen er bekymret for er hvis de blir nødt til å grave, skal det de ikke risikere noe som helst skade på huset ditt. Rørene kan ikke ligge så nær huset at de risikerer at det raser ut under huset.
Da kommunalteknikeren kikket på kartet over huset og tomta mi var han helt klar: Det huset skulle aldri vært tillatt bygget - ikke der! Men så slo det meg at det var forklaringen på at jeg har garasje med kjeller under; ifølge tegningene er det ingen kjeller under garasjen, der kommunens kloakk passerer en meter fra hjørnet. Uten kjeller ville garasjen kunne rast ut ved eventuell graving, men med en betongvegg to og en halv meter under jorda, er det stabilt nok til at det ikke raser ut.
Det er det samme når jeg vil sette opp ny garasje nær fortauet: De ønsker å kunne grave i fortauet, og krever at det skal kunne gjøres uten at min nye garasje blir skadet; den må stå flere meter inne på tomta. Men graver jeg ut kjeller under, med vegger i betong, da er det helt OK at den går praktisk talt inntil fortauet (vel, i mitt tilfelle: 1 m).
Slik det ser ut på tegningen din kommer du svært nær ledningen, og sjansene er store for at kommunen vil ha sine innsigelser - minimum at du må grave ut ganske dypt og støpe kjeller. (Det var kanskje planen din uansett!) Uansett ligger du så nær at du må diskutere detaljene med kommunen.
Jeg spurte kommunen om jeg kunne legge om ledningen, for min regning, og det var i og for seg OK. Nå skal jeg uansett gjøre betydelig gravearbeide rundt halvdelen av "problem-røret", så ekstragravingen for å flytte det litt blir ikke så dramatisk; merkostnaden trolig langt under halvdelen av hva det ville blitt som uavhengig operasjon. Det ligger en kum midt i hagen min, så jeg deler utvidelsen opp i to byggesteg: På den ene siden av kummen legger jeg om røret. På den andre siden, der det ville vært adskillig større omlegging, utsetter jeg ombyggingen min til kommunen pensjonerer den rør-traseen, om få år. Sånn sett er jeg "heldig"!
Fra kartet ser det ut som at du får en ganske stor gravejobb om du skal få lagt om ledningene. Jeg er ikke trygg på fargekodene, men antar at friskvann er blått, kloakk svart og overflatevann grønt, stemmer det? Det betyr at det er tre ledninger å flytte, og grøfta går nesten fra side til side på tomta. Dessuten må det graves i veien, for kummen, det koster en del kroner... (skulle de holde seg innenfor tomta di ville de måtte legge ganske skarpe knekk på rørene - trolig krappere enn de er villige til).
For å summere: Snakk med kommunen - men det kan bli dyrt!
Bygge med støpt vegg ned så langt at det kan grave opp rørene senere er nok overkommelig. Dette bygget blir uansett halveis nedgravd. Det største problemet er å finne ut nøyaktig hvor rørene er. Slik at man vet hvor stort bygget kan være.
Som dere sier. Jeg skal høre med kommunen.
Så kremtet mannen og fortalte at en gang for mange år siden hadde de pleid å registrere dybden, men så hadde de en sak der det ble skade på et hus ved graving, som de ble erstatningspliktige for. Dette var vesentlig i erstatningssaken: De visste dybden, men hadde ikke sett på sine egne tall så de kunne unngått skaden. Så resultatet var at de sluttet å registrere dybden rørene ble lagt på, for å unngå tilsvarende saker...
I dag registrerer de selvsagt alle detaljer, men forstod jeg mannen rett var det i flere tiår (inkludert i 1959, da mitt hus ble bygget) som det ikke ble registrert, for å unngå nye erstatningskrav mot kommunen...
Dette høres ut som en Monty Python-sketch, men mannen hørtes faktisk ganske alvorlig ut da han fortalte det.
Forøvrig, i en annen kommue jeg hadde en sommerjobb som student, fortalte folkene at nye rør alltid ble tegnet inn på kartet før arbeidet ble satt i gang. Så begynner de å grave grøfta, og oppdager at det en meter eller to ned ikke er løsmasser slik man trodde, men en solid fjellknaus. Da er (/var) det ikke uvanlig å ikke begynne bore for å sprenge bort fjellet, men legge grøfta i en bue utenom den underjordiske fjellknausen. Greiit nok ... Men blir det rapportert inn til de som er ansvarlig for kartene? Hah! Vel, det blir kanskje nevnt, i forbifarten, men oppdatering av kartene så de stemmer med det underjordiske terrenget? Nei. Kartene forteller framtida om hvor rørene var planlagt, men det er ingen garanti for at det var der de ble lagt. ... Selvsagt har man bedre rutiner og strengere krav i dag enn på starten av 1980-tallet. Men mange rør lagt i bakken på den tiden er stadig i aktiv bruk.
Det som gjør meg litt usikker er at kommunen din ikke vet nøyaktiv hvor rørene er. Det tyder på at de stammer fra en tid der rutinene ikke var fullt så strikte som i dag. Hvis ikke kommunen selv vet, da er det likevel deg selv som har ansvaret for alt som måtte skje som resultat av byggeaktiviteten. Moral: Ta nødvendige sikkerhetsmarginer!