6,840    8    1  

Damptette Leca?

 646     Digert skolehus fra 1923, på Vestlandet.     0
Har pusset opp leiligheten i underetasjen.
Har hatt en kraftig avfukter stående der nede å gå i snart to uker, da leiligheten ikke har vært bebodd på over ett år. Den har fått ned fuktigheten fra 70% til 43% (pr d.d). Men nå kan det se utsom om den har begynnt å trekke fukt utenifra å igjennom leca og inn i mdfplater. Da små mugg klatter har begynt å blomstre. De var der ikke før avfukteren satte igang. 

"Blomstringen" skjer i der hvor leca møter gammel stablesteins mur. Hverken leca eller stablesteinmuren har vært vedlikeholt på utsiden på flere år (jeg har eid huset i mindre enn ett år). En stor bit puss (to knyttnever stor) mangler nederst på stablesteins muren med ved møtepunktet leca/stablestein. Videre er det en del fukt på utsiden, da to nedløp slutter midt på veggen.

Hva kan jeg gjøre for å utbrdre dette, må jeg rive ned mdfen (som er festet på lekter direkte på leca og isolert med 5 cm glava). Eller holder det å tette utenfra, i tilfelle hvordan? Skal fikse nedløpene.

Er takknemlig for inspill av konstruktiv karakter.

Legger ved noen bilder. 
Damptette Leca? - Mugg.jpg - Snickers
Damptette Leca? - MuggII.jpg - Snickers
Damptette Leca? - Mur-I.jpg - Snickers
Damptette Leca? - Mur-II.jpg - Snickers

   #1
 19     1
Hei,

Hadde et lignende problem i forbindelse med en utvendig trapp ned til kjeller. Mye vann ble rennende langs en gammel og forholdsvis porøs mur og jeg hadde da innsig av vann i nedkant av muren som deretter fuktet veggen på innsiden i hele sin høyde.

Jeg ville tettet murveggen fra utsiden og gjerne gravd opp og sjekket dreneringen mens du holder på. Det ser ut på bildene som om det ikke er langt ned til drensrørene. Du kan f.eks slemme murveggen med et produkt som er vanntett, eventuelt bruke en flytende membran. Jeg valgte selv begge deler der slemmingen ble utført med et ikke-diffusjonstett slemme-produkt, og en flytene mebran som er så tett som det kan bli. Jeg passet på å bruke membran-massen kun på de mest vannutsatte stedene slik at jeg ikke "kapslet" inn fuktigheten men lar den få mulighet til å tørke opp.

Men aller først hadde jeg revet ned platene på innsiden av veggen, sett hvordan det ser ut bak og latt fukten få tørke opp. Fortsett å bruke luftavfukteren.

   #2
 53     Frogner     0
for å vanntette muren kan du bruke Cristex Concentrate & Cristex Dampproofer
Kan sende deg gratis vareprøver mot at du betaler frakt.

Dette slammes rett på ren mur, evt maling må fjernes først.
Produktene er diffusjonsåpne.

Signatur
   #3
 40     Østlandet     0
Det beste du kan gjøre er å grave opp rundt hele kjellleren, etablere ny drenering, isolere utvendig med hard isopor, sørge for at vann fra taknedløpene ikke renner ned langs veggen eller ned i dreneringen. Når det isoleres utvendig bør det samtidig isoleres helt opp til topp grunnmur. Synlig del av isoleringen over terreng pusses med fiberpuss.

Da kan du i prinsippet ta bort innvendige påforinger av tre og heller pusse og male veggen direkte på lecablokkene på innsiden.
En generell regel som er alt for dårlig opplyst fra ansvarlige bygnings-myndigheter er at kjellervegger av betong eller leca ALDRI bør isoleres og kles på innsiden.
Uansett vil en slik løsning på lang sikt gi fukt, kondens og mugg problem siden en murvegg under terreng nesten alltid vil skape fuktighet pga temperaturforskjell som gir kondens (DET BLIR SOM INNE I ET KJØLESKAP PÅ EN VARM SOMMERDAG, DA HENGER DET VANNDRÅPER PÅ VEGGEN INNE I KJØLESKAPET).
Dersom du heller koster på litt mer på å grave opp rundt huset og gjør en komplett utvendig isolering så er problemet med fukt ganske sikkert fjernet, forutsatt at dreneringen fungerer.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 646     Digert skolehus fra 1923, på Vestlandet.     0


Hei, takk for svar :)

Nå er ikke denne veggen under terreng, videre er det vanskelig å drenere langs veggen, da den står på grunnfjell, og slutter der den slutter på bildene, den går ikke videre ned i bakken. 
   #5
 199     0
Hvis muggskadene skyldes utett mur, så ville jeg selvfølgelig demontere skadete veggplater. Ville ikke sjangsa på å kapslet inn ev. mugg.
   #6
 40     Østlandet     0
Man burde forsöke å lede bort vann som kommer utenfra. På bildet ser vi et taknedlöp som förer vann rett inn mor grunnmuren. Det bör kobles til et tett rör og ledes bort fra huset. I tillegg bör overvann ledes bort ved å lage fall på alt terreng bort fra huset, Byggforsk anbefaler min 1;50 i fall 3 meter ut fra grunnmur. Dersom muren står på fjell og det er vanskelig å få dreneringen til å fungere tilfredstillende kan man også se på tomtens geometri. Feks dersom du har en skrånende tomt kan man på den höyeste delen etablere en avskjärende drensgröf som muligens kan stoppe/lede bort event vann som kan komme rennende på fjelloverflaten under terreng.
Alt dette er forslag til tiltak.
Mer drastisk tiltak er å event grave opp rundt huset, etablere en gröft rundt hele muren feks ved å forsiktig bryte opp fjellet, feks med en hydraulisk pigghammer?? (går ikke om fjellet er skikkelig kompakt + man må ikke undergrave grunnmuren).
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 646     Digert skolehus fra 1923, på Vestlandet.     0

En generell regel som er alt for dårlig opplyst fra ansvarlige bygnings-myndigheter er at kjellervegger av betong eller leca ALDRI bør isoleres og kles på innsiden.


Det går altså ikke an å bo på innsiden av en leca vegg, med mindre man kún har en pusset vegg?

Tomten skrår ganske kraftig rett utenfor veggen. Nederst i høyrehjørnet sees grunnfjellet. 



Damptette Leca? - skrå.jpg - Snickers

   #8
 19     0
Joda, det går bra å bo bak en slik mur. Det er mengde isolering på innsiden av muren som kan skape problemer med fukt, mugg og dårlig innemiljø.

Du har flere mulige løsninger avhengig av hva du er villig til å betale og hvilken risiko du er villig til å ta når det gjelder fukt. Når terenget heller som det gjør har du gode muligheter for en tørr vegg.

Om du vil invester lite ville jeg ha gjort følgende:
- Fikset nedløpet som du sier du skal gjøre. Bare det vil hjelpe mye! Se andre innlegg som beskriver dette bra.
- Fikset muren utvendig med et vanntett murpuss produkt.
- Revet ned innvendig bekledning
- Droppet innvendig isolering og bygget veggen opp igjen innvendig etter at den er blitt tørr med luftspalter ved både tak og gulv
- Bruke en luftavfukter kontinuerlig

Vil du investere mye ville jeg ha gjort følgende:
- Fikset muren og nedløp som nevnt over
- Gravd ned til nedkant av grunnmur og få fall bort fra vegg (blottlegge murveggen i hele sin høyde). Legg drenering.
- Boltet fast 5cm isolasjon på utsiden og pusset denne på hele veggens høyde
- Revet ned innvendig kledning og bygget den opp igjen med 48x48mm lekter og 5 cm isolasjon.
- Alt med ordet plast i seg droppes

Og så har du alle varianter mellom disse du kan vurdere basert på hva du ønsker å legge i det og hva du er villig til å betale.

Lykke til!. Basert på bildene ser det ut som en forholdsvis enkel jobb å få veggen tørr!