15,665    23    2  

Dimensjonering, forankring til tett septiktank som ligger delvis under vannlinje

 4     0
Hei!

Jeg er i ferd med å bytte ut mulldo med vannklosett og er i ferd med installere en 6m2 tank for både grå- og svartvann. Denne tanken skal graves ned og vil bli liggende delvis under vannlinje. (Dette er en hytteeiendom med flat tomt som grenser til en innsjø. Innsjøen er reserve drikkevannskilde og beliggenhet og beskaffenhet på tomt medfører krav om tett tank for alt avløp)

Tanken er en liggende sylinder med "tårn" for tømming/tilkomst, en slags ubåt-fasong :)

Rørlegger jeg kjøpte tanken av anbefalte 4 betonglodd. Strammebånd fra ett lodd strekkes over tanken og festes i lodd nr 2. Lik installasjon på andre enden av tanken, altså totalt 4 lodd og to strammebånd av nylon.

1. Hvordan dimensjonerer jeg betonglodd som skal forankre tanken slik at oppdrift ikke løfter den opp på plena ved høy vannstand?

2. En ting er vekt på lodd, en annen ting er utforming av disse. Vil tro at jo større flate den ligger på jo værre blir det å flytte den etter at masse er fyllt inntil?

På forhånd takk for all respons, synsinger, kvalifiserte gjetninger eller erfaringer!

Mvh.
Vegard


   #1
 877     Østfold     0
Tja, skal vi synse en søndag formiddag....

Vi snakker kanskje om 6m3, ikke 6m2 ?

Max oppdrift vil isåfall være ca 6tonn når tanken er tom, og den er h e l t oversvømt, og det er den kanskje aldri?
Hvis ikke så er det jo både teoretisk og praktisk viktig å vite max vannstand på grunnvann/innsjø i forhold til tanken. Altså max utvendig vannspeil på tanken, det vil være dimensjonerende for motvektas størrelse.

Så er det motstand i omfyllingsmassen og evt motvekt i fom av feks. betonglodd-som igjen er avhengi av betongloddenes størrelse og vekt.... (dette begynner å bli mye å synse om -fortsatt på en søndags formiddag..... )

Rørleggeren er inne på noe .....

Før vi synser mere hadde det vært interessant å vite max utvendig vannstand på tanken Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 4     0
Hei!

Kjempe at noen tør å synse! Og på en søndag morgen da gitt....

Stemmer nok at tanken er 6m3 og ikke 6m2 ludo64, bra start:-)

Vannstand er nok slik at vi må regne med at tanken i sin helhet vil være under vannivå, enig om at oppdrift da vil være ca 6 tonn ved tom tank altså worst case (tom tank, høy vannstand)

Èn ting som kanskje spiller inn er det jeg velger å kalle "støvel-i-gjørme-effekten"?? Det å dra opp en støvel som har sugd seg fast i myr/gjørme krever sin mann, lurer på om de samme kreftene vil gjelde for nedgravd tank med høyt vannivå???

Keep on synsing!

Mvh
Vegard

   #3
 3,210     Vestlandet     0
1 liter betong er vel ca 2,5 kg hvis jeg husker riktig. Da trekker 1m3 betong i netto (2,5-1) 1500kg nedover. Med fire sånne lodd er du oppe i 6 tonn. Mulig det blir dimensjonert noe mindre enn dette, det er jo motstand i jorda også.
   #4
 24,949     Akershus     1
Tro ikke du skal legge for mye i den støveleffekten. Dersom du trekker støvelen laaaangsomt opp, så kommer den. Her får du et permanent løft som kan vare i mnd.

Med stålbånd over får du konsentert belastningen på tanken noe. Problem?

Hva med å støpe et lodd/plattform oppå tanken? Dvs lage en støpkake like bred og lang som tanken med noe armering. F.eks. 5-10 cm tykk på midten. Deretter stable stein (eller jernskrap) oppå? Her kan en la noe av steinrøysa stikke over terrenget om mulig. Stein over terreng vil gi høyere effektiv loddvekt.
Signatur
   #5
 744     Verdens navle     0
Litt usikker på dette med stålbånd over tanken. Stål ruster, og etter noen år ryker båndet. Bruk noe som tåler drøssevis av år i våt jord.
Signatur
   #6
 480     Eide på Nordmøre     0
Det finnes spesielt tilpassede forankringssett for tanker som utsettes for oppdrift, http://www.vpi.no/Default0.aspx?cid=266&parent=248.

I de tilfeller vi må installere slamavskiller som kan utsettes for oppdrift velger vi betongkum fremfor glassfiber. Høyere egenvekt medfører at lodd kan lages mindre og blir enklere å håndtere.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 4     0
Hei alle sammen!

Mange gode tips her.

Å støpe en såle som ligger over tanken vil fjerne bekymringer ang punktbelastning på tanken. At nylonbånd ryker eller stålbånd ruster er heller ikke tema.

Jeg kontakter VPI for å høre hvordan de dimensjonerer motvekt og hvordan motvekten plasseres/utformes.

Oppdatering kommer....

Mvh.
Vegard

   #8
 270     Østlandet     1
"Støveleffekten" er friksjon ved opptrekk, så den effekten kan du se helt bort i fra.  Slamavskilleren vil få oppdrift/løft lik vekten av vesken den fortrenger.
Jord, pukk og betong  får også oppdrift på samme måte.
Under vann kan en ikke regne høyere egenvekter enn:
Jord = 0,5 tonn pr. m3
Pukk = 0,3 tonn pr. m3
Betong = 1,2 tonn pr. m3

Støper du over tanken kan du i tillegg til betongen også regne bidrag fra vekten av massene over betongen.
Du slipper å være engstlig for at strammebånd og stålkroker skal bli gamle og gi etter.
Betongplaten bør være min 20 cm tykk over tanken, og armeres så den ikke knekker over tanken. Ø12 c/c 20 cm legges 6 cm nedi betongen etter støp.

Dimensjonering, forankring til tett septiktank som ligger delvis under vannlinje - Forankring av tank.png - hoha
   #9
 3,210     Vestlandet     0
Det var et bra poeng hoha, betongen får selvsagt oppdrift også. Når det gjelder støvleeffekten er vel dette lufttrykket som presser ned, ikke friksjon.
   #10
 24,949     Akershus     0

Det var et bra poeng hoha, betongen får selvsagt oppdrift også. Når det gjelder støvleeffekten er vel dette lufttrykket som presser ned, ikke friksjon.


Lufttrykk? Et skip trykkes altså ned i havet med et trykk på 10N/cm?
Signatur