6,619    8    0  

Drenere eller ikke drenere..

 101     Sandnes     0
Vi kjøpte i vinter et vertikaltdelt hus fra 1969.
Nå river vi alt i kjelleren for å bygge den opp på ny.
Flere naboer har drenert. Det er et litt flatt myrete område vi bor i.
Det har tidligere vært oversvømmelse i kjelleren vår.

I det ene rommet i kjelleren har vi saltutslag langs betongveggen i en ca 50 - 60 cm høyde. Malingen flasser det saltutslagene er værst. Nedenfor har vi et bølgete brunsvart belte, mer eller mindre fremtredende som vi håper ikke er biologisk aktivitet..
Rommet har tidligere vært en slags hobbybu med arbeidsbenk, vask, dreiebenk og hyller til lagring av ting og tang. Sikkert aldri vært oppvarmet.

Samberen min rev opp gulvet: Slik var gulvet nedenfra og opp,-betonggulv, plastikduk, pill råtne planker med ca 50 cm avstand, isoporpulver strødd mellom disse plankene, plastikkduk oppå dette, og så gulvplanker oppå der igjen. Plastikkdukene var ikke tett og lå åpent mot betongvegg.
-->Betonggulvet som kom til syne var kliss bløtt uten tegn til fuktskader. Nå er gulvet tørrere.
-->Den kvelden gulvet var fjernet, krøp det MASSE skrukketroll på utsiden av grunnmuren akkurat der vi hadde fjernet gulvet.

Det virker som rommet blir tørrere. Vi gravde oss ned langs grunnmuren fo å se hvordan muren så ut. Den var malt med svart tjære, og det lå svære steiner inntil. Det som skilte steiner og jordmasse var en plastduk. Det gikk til hjørnet av huset og stoppet der. På andre siden av dette hjørnet skal vi også sjekke muren. Det er langs denne muren det krelte med skrukketroll og rommet på nedsiden har de værste fukttegnene.

Samboeren min sa det så fint ut på den siden vi gravte for å se på muren. Folk sier at er sikkert fint og tørt og at fuktskadene sikkert stammer fra den tidligere oversvømmelsenDet går en teori på at  fukten kommer opp fra gulvet og ikke fra veggene og at vi må slå opp gulvet, isolere og støpe nytt.

Er jeg helt paranoid? Jeg grubler masse over at jeg vil drenere. Jeg er redd for at vi skal innrede til ny kjeller og at den vil bli ødelagt fordi vi ikke drenerte først.

jaf
   #1
 6,305     tromsø     0
Hva er høyden på grunnvannet der huset står. Ofte bli grunnvannet lavere med tiden, ettersom mer og mer av området rundt huset bebygges og får drenering og singles, med avløp og slikt (mye er ofte gjort siden 69 runt hus og i boligfelt, da synker grunnvann Laughing. Ofte ikke 20cm singel under gamle kjellergulv, fiberduk , og slikt, Bare puss på grunn for å spare.....så kommer vann...
  (trådstarter)
   #2
 101     Sandnes     0
For å se på høyden på grunnvannet må vi vel ut i kummen på nedsiden av huset. Den er under terassen til naboen vår så får ikke sjekket dette nå.. Det var tørt der vi gravde.

Kommunen har vært og fikset problemer med avløp e.l. i gata for et par år siden. Flere naboer ar hatt problemer med oversvømmelse.
   #3
 9,677     Kysten     0
Skal dere bruke kjelleren til boligrom og varme den opp ville jeg isolert den på utsiden av muren og samtidig drenert. I tillegg ville jeg lagt inn en radonsperre siden rogaland er utsatt område.
   #4
 3,955     0
Skal dere endre bruken på rommet slik dere beskriver, vil det være galskap å ikke drenere/isolere utvendig i tilegg til det dere skal gjøre innvendig......

Dere vil med 99% sannsynlighet oppleve fuktproblematikk i etterkant.....

Det trådstarter beskriver med plast som ligger åpent inn mot veggene, er den løsningen som er normalt å benytte på denne type konstruksjoner. Med så gammelt betonggulv, vil det med veldig stor sannsynlighet ikke finnes noen form for plast som hindrer kapilærsug fra grunnen - og på den måten vil betongplaten alltid bli forsynt med fukt fra grunnen.....
En fornuftig konstruksjon på det, vil være å legge fuktsperre/radonsperre (som bbyggerne sier) helt nederst mot betonggulvet, grunnmurspapp under lekter/tilfarere (oppå plasten), undergulv av spon/tregulv el. annet. Deretter en type "toppdekke" Smile
  (trådstarter)
   #5
 101     Sandnes     0
Tusen takk for svar, dere :)

Nå har vi diskutert her hjemme og bestemt oss for å drenere. Nå har jeg ro i sjelen Wink.
   #6
 9,677     Kysten     0
Rockwool har en drensplate også. Dere kan velge xps eller eps forskjell er hvor mye vann de tar til seg og prisen. XPS er dyrere. EPS er etter min mening godt nok.
Det er viktig for dere at vannstanden ikke rekker opp til grunnmur så drensrøret bør ligge under det nivået.
Når det gjelder løsning inne ville jeg bygget opp med eps i gulvet og støpt på det. Da kan dere også legge ned varme i gulvet i betongen. Denne løsningen er mindre fuktutsatt enn tilfaregulv. Kanskje noen er uenig men jeg ville gått for det. Radonsperre/plast kan dere legge mellom to lag med eps.
Utvendig tror jg kun det er en anbefaling fra sintef nå på hvor knotteplasten skal ligge og det er nærmest muren.
  (trådstarter)
   #7
 101     Sandnes     0
Utvendig drenering

Skal sjekke ut EPS platene Smile

Fyller en i med pukk etterpå eller kan en bruke vanlige jordmasser. Jeg tenker pukk og fiberduk med jordmassene utenfor.
Men så ser jeg i brosjyren at kun en fiberduk skille plater og jordmasser?

Isolering av gulv
Takhøyden er 210. Ditt forslag om isolering og fuktsperre er bra. Jeg tenker i samme retning. Fuktsperre må vi ha for å ha det tørt. Og det er absolutt en fordel med tanke på at vi har radonforekomster her i bydelen. Og ja; vi skal ha varmekabler:

Men hvor mye bygger forslaget ditt i høyden? Vi vil finne en løsning som tar minst mulig av høyden. )

   #8
 9,677     Kysten     0
Har dere takhøyde fra grovstøp til tak idag på 210, da blir det ikke mye isolasjon dere får inn? Dere må ha min 5cm påstøp og resten fyller dere med så mye isolasjon dere har plass til.

Om det er radon i området legger dere radonmembran i stedet for fuktsperre. Det kan være en fordel å få hjelp til det eller sette seg godt inn i hvordan systemene fungere før dere legger den. Det er viktig at den er gasstett og den må da klemmes til grunnmur med fugemasse mellom mur og membran. Det må tettes godt rundt alle rørføringer. Det er ikke vanskelig men en må være nøye.

Jeg ville fyllt inntil med drenerende masser.