6,394    12    2  

Drenering - hvor gjøre av vannet?

 8,022     Bærum     0
Jeg skal grave litt langs grunnmur for å få isolert litt ekstra på utsiden. I samme slengen legger jeg selvsagt ned nytt drensrør og overvannsrør for å lede bort takrennevann på samme vegg.

Er det vanlig å alltid sette ned en drenskum? Jeg har en kommunal overvannskum i grøfta rett mot aktuelt hushjørne. Kan jeg lede vannet ditt? Må det søkes om å koble seg på kommunalt overvannsnett? Kan evt rørene bare legges åpent m/rist ned i skråning mot kum?

Det er foresten god helning vekk fra huset på aktuell vegg (heller mot den nevnte kummen) , samt at det er mye stein i grunnen.

  (trådstarter)
   #1
 8,022     Bærum     0
Uvanlig liten respons....Ikke en gang noen usaklige svar..Grin

Det kan se ut som det ligger et sementbasert overvannsrør i krypkjeller under hus. Før jeg har begynt å grave gjetter jeg på at det er en del av den gamle drensløsningen - og er ment å frakte vann fra oversiden av huset, gjennom røret under huset, og ned til overvannskum på nedsiden av huset.

En opsjon her er jo å lage fall mot midten hvor det gamle overvannsrøret trolig ligger, og koble på et T-stykke med nytt drensrør til begge sider.

Men jeg aner egentlig ikke hvordan det gamle overvannsrøret under huset ser ut inni. For alt jeg vet er det grodd igjen på nedsiden av huset, men det er kanskje ikke så farlig så lenge grunnen har god avrenning.
   #2
 75     Trondheim     1
Du finner ditt lokale regelverk på va-norm.no. Klikk nedtrekksmenyen oppe i venstre hjørne. Velg din kommune og deretter klikk på "lagre". For regelverk angående overvann klikker du på "7 Transportsystem overvann". Skal du lede takvann til overvannsnettet (mener å huske det ikke er tillat å lede taknedløp til fellessystemer i Bærum) tror jeg dette kommer innunder regelverk for stikkledning.

"Private stikkledninger kobles normalt til kommunal overvannsledning utenfor kum." Og:

"Ved tilkobling av stikkledning skal arbeidsleder i grøfta ha dokumentert ADK - sertifisering eller tilsvarende kompetanse."

Kanskje en mulighet å la takvannet renne på terrenget?


   #4
 25,341     Akershus     0
Hos oss takvann og drens til kommunalt overvannsystem.
Foreldrehjemmet, tak og dren til kloakk. I nyere tid har kommunen lagt separat overvannssystem med pålegg om at takvann skal kobles over til det.
Signatur
   #5
 1,762     0
Hei.
Takvann og overvann fra gårdsluk, skal aldri kobles direkte til kommunens ledninger. Vannet må fordrøyes gjennom privat grunn, eller fordøyningsmagasin.
   #6
 25,341     Akershus     0
Mulig at bestemmelsene er slik nå, men begge eksemplene over er gjort i samarbeid med to kommuner.

Signatur
   #7
 1,762     1
De bestemmelsene har vært slik i flere tiår. Dessverre har det blitt slurvet mye med overvannshåndteringen. Så lenge vannet fordrøyes, kan det ledes til kommunalt overvannsrør.En fordrøyning skaper en forsinkelse slik at kommunale rør klarer å ta imot mengden. Bra at de separerte de rørene ved foreldrehjemmet ditt. Å sende overvann til renseanlegget er svært kostbart.

   #8
 75     Trondheim     0
De bestemmelsene har vært slik i flere tiår. Dessverre har det blitt slurvet mye med overvannshåndteringen. Så lenge vannet fordrøyes, kan det ledes til kommunalt overvannsrør.En fordrøyning skaper en forsinkelse slik at kommunale rør klarer å ta imot mengden. Bra at de separerte de rørene ved foreldrehjemmet ditt. Å sende overvann til renseanlegget er svært kostbart.

Regelverk for lokal overvannshåndtering (håndtering av overvannet før tilkobling til kommunalt ledningsnett) er kommunalt, og varierer fra kommune til kommune. Det finnes ingen generelle bestemmelser.
   #9
 25,341     Akershus     0
Er kjent med krav om fordrøyning i Trondheim, men det var takvann fra en diger skole.

På sidene til Fredrikstad blir fordrøyning ikke nevnt: https://www.fredrikstad.kommune.no/Tjenester/Vann-og-avlop/Slik-blir-du-tilknyttet/Separering-av-avlop/

Nå er jeg enig i at fordrøyning kan være en fordel, men vanskelig å etablere i etterhånd.

Enkelte er også interessert i og diskuterer, å lagre takvann til bruk til vanning, bilvask, toalettspyling...
Signatur
   #10
 677     Norge     0
Som nevnt ovenfor, det er kommunen som bestemmer, PBL/TEK10 sier kun

Tilførselen av overvann til hovedledning skal minimaliseres.
Alt overvann bør tas hånd om lokalt, dvs. gjennom infiltrasjon, utslipp til resipient, eller på annen måte utnyttet som ressurs, slik at vannets naturlige kretsløp opprettholdes og naturens selvrensingsevne utnyttes.

Infiltrasjon og fordrøyning er å foretrekke ut fra miljøhensyn og avløpsnettets begrensninger til å ta imot store nedbørsmengder.
Lokal håndtering av overvannet er også fordelaktig med tanke på vannbalansen i området, jf. vannressursloven § 7, annet ledd.
Når lokal håndtering av overvannet ikke er mulig ut fra naturgitte og praktiske grunner, kan kommunen bestemme at overvannet ledes bort i egne ledninger til vassdrag.
Kommunen er vassdragsmyndighet etter vannressursloven § 7, annet ledd.