240    13    0  

Drenering i fall mot hytta

 5     0
Jeg må få avledet regnvannet som renner på fjell og inn under hytta mi.
Jeg antar en renne som er 40 cm bred og ca like dyp og fylt opp med pukk vil gjøre susen(?) Lengden på renna blir ca 8 meter. 
Fjellet er hardt!  Vil helst slippe å leie dyr og tung gravemaskin. 
Kan håndholdte sage- eller piggemaskiner duge?

   #1
 73     Norge     0
Burde gå bra det ja, bare å lege ned ett rør å få ledet vannet bort. Nå kjenner ikke jeg forholdene, men hva med å støpe en renne å legge røret i, eller en kant vannet stopper mot. Fremfor å gå løs på fjellet
Signatur
TDJ
   #2
 974     Asker     0
Pigging i rent, hardt fjell krever tungt utstyr. Undersøk litt rundt å bruke/leie borhammer, fjellbor og en kombinasjon av fjell-kiler  (https://www.fjellkiler.no/) og Trollkraft eller lignende. Resultatet er veldig avhengig av fjellets type og beskaffenhet, men "normalt" er dette en grei tilnærming for å fjerne mindre partier av fjell.
Signatur
   #3
 18 843     Akershus     0
Hva er egentlig problemet? Kan ikke vannet bare passere under hytta?
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 5     0
Hytta har krypkjeller med dårlig drenering. Fuktighet har allerede ødelagt mot det fallende terrenget.
   #6
 18 843     Akershus     0
Dårlig lufting? Dårlig fuktisolering mellom grunnmur og svill?

Vi har hatt vanninnsig gjennom krypkjeller i 60 år. Har 1,5 m3 vann stående i ei klove under kjøkkenet som cisterne. Har ikke observert råte.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 5     0
Fuktisolering mangler på toppen av vår mur. Planlegger å legge på dette når vi skifter bunnsvillen. Kanskje det vil løse problemene?

   #8
 18 843     Akershus     0
Jeg vet ikke annet enn vår erfaring:

Hele hytta står på støpt ringmur på fjell. I bakkant under stuedelen er det ca 1/2m2 med luftegitter.
Forkant av muren er ca 25 cm høy. Bjelkelaget må ligge på lavere konsoll for 25 cm fra fjellet er opp på tregulvet.
Fjellet heller inn mot grunnmuren og det er støpt hulkil i overgangen. Her mottas noe vann når været står på. Dette treffer hulkil og ledes for det meste til side, men noe trekker gjennom og det blir enkelte grunne dammer i ca 1m høy kjeller i bakkant som skrår kraftig opp mot yttervegg i forkant av hytta.

Under kjøkken er det en større kulp. Hit renner vann fra et større område av fjellet utenfor slik at kulpen rommer ca 1,5 m3 med overflate 4m2. Her står vann året rundt. To vanlige ventiler.
Himlingen er støpt og kjøkkengulvet ligger oppå på tilfarere.

Jeg vet ikke om det er råte i dette, men merker ingen svikt, ingen lukt og ser ingenting av det jeg kommer til. Hytta er fra ca 1960, nær havet.

Mao, det ser ut til at når det er god lufting og godt med asfaltpapp under svillene, så står det lenge.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 5     0
Takk til dere alle for gode ideer! Dersom jeg kan slippe å skjære en renne i fjellet ser løsningene mer overkommelig ut. Jeg vil se om jeg skal støpe en kant og/eller en hulkil foran muren. Skifte av bunnsvill og fuktsperre slipper jeg uansett ikke unna, kombinert med god lufting av kryprommet.
TSt
   #10
 6 377     0
Har skåret renne i fjell men betongsag med steinblad 40cm. Litt vann inn på maskinen, Skjærer to parallelle spor og evt kutt i mellom for å hjelpe å bryte ut fjellet. Det fungerer veldig bra så angrer på at det ikke ble forsøkt tidligere. Her havner vannet i et fjell basseng under hytta som ikke går å få drenert ut så derfor vi ikke ønsker mere vann enn nødvendig. Bassenget er steinsatt og forsøkt drenert ned så mye en klarer å få til men noe blir det igjen siden det er veldig dypt.