20,466    7    5  

Drenering og fiberduk

 168     Trondheim     2
Hei,

Jeg ser i diverse illustrasjoner av dreneringer av kjeller at bruken av fiberduk varierer noe.

Fra Byggforsk sine Byggdetaljer kan det se ut som de anbefaler to varianter (utelukker her drensplater med fiberduk):
- Fiberduk rundt omfyllingsmassene til drensledningen
- Fiberduk som skiller omkringliggende jord/leiremasser med drenerende masser nærmest veggen

Så her er mine spørsmål:
1. Noe uklart for meg om Byggforsk anbefaler helst begge deler, eller om en av løsningene er tilstrekkelig? Om sistnevnte, hvilken er viktigst?

2. Jeg opplever at noen entreprenører ikke ønsker å bruke fiberduk pga faren for at denne blir tett (vet ikke om dette gjelder begge varianter ovenfor eller bare den som omslutter omfyllingsmasse/drensledning). Har noen noen kommentarer på dette? Bør man helst velge løsning med fiberduk eller er det helt ok å kutte ut fiberduk, også som skille mellom jordmasser og drenerende masser?

Setter pris på alle innspill...

   #1
 9     1
Hei!

Det er korrekt at fiberduk kan bli tett/tilslammet. Men det drensspaltene i drensrøret kan selvsagt også bli tett av samme grunn.

En god måte å gjøre dette på, er å legge fiberduk (bruk klasse2 eller 3) i bunn og opp langs grøfteskråning, fyll rundt drensrøret med singel og bruk drenerende masser (pukk/kult) over dette og helt opp. Brett toppen av fiberduken tilbake over toppen på de drenerende massene, slik at du skiller drenerende og ikkedrenerende masser best mulig.

Bruk drensrør av god kvalitet, ikke bruk drensslange som er lett å klemme flat.

Problemet med tett fiberduk intreffer som oftest når røret og omfyllingsmassen rundt røret er pakket inn i fiberduk og deretter fylt over med ikkedrenerende masser.

Jeg jobber forresten med grunnarbeidet til daglig  Smile
  (trådstarter)
   #2
 168     Trondheim     1
Hei,

Takk for tilbakemelding.

Altså, jeg tolker svaret ditt at det er viktig med fiberduk for å unngå gjenntetting av drensrør.

Etter Byggforsk anbefalninger så skal det brukes drenerende masser også over "omfyllingsmassene" til drensrøret (slik du beskriver det), men de anbefaler også å bruke fiberduk for å skille mellom omfyllingsmassene og de drenerende oppfyllingsmassene.

Er dette unødvendig om man bruker fiberduken slik du skisserer?
Kan det likevel være nødvendig om de drenerende oppfyllningsmassene består av finere partikler  enn omslutningsmassene (f.eks. sand)?
(vet ikke om sand er et problem for gjentetting av drensrør?!)

   #3
 18     romerike     0
Hadde jeg vært deg ville jeg brukt et minimum av duk, å bare mellom graveskråning og de drenerende massene. Både drensledningen og duken vill etterhvert sansynlighvis gå tett av slam og bøss. forskjellen er at det tar 30 til 50 år før drensen er tett. Det tar 2 til 5 år før duken er tett...

Byttet dreneringen rundt huset mitt i sommer, å 50 til 70 år gamle teglesteinsrør fylt om med leire har tydelighvis fungert i 40 til 60 år før dem gikk fulle av møkk. når dem ikke hadde noe som lignet drenerende masser, så hadde de iallefall ikke duk, å det har stort sett fungert til nyere tid..
  (trådstarter)
   #4
 168     Trondheim     0
Jeg fant noe på Byggforsk sine sider:

http://tjenester.byggforsk.no/default.aspx?funksjon=svartjenesten&stInnholdsID=4&innholdsID=188&sosID=274

Cluet er vel at drensledningen kun skal ta opp grunnvann, og dersom fiberduken er lagt korrekt (dvs med fall i riktig retning) så vil en tett fiberduk kun føre til at vann ledes vekk fra veggen, istendenfor gjennom duken(?).

Kanskje noen andre har noen formening om dette?
   #5
 2     byneset     0
har dreve meg graving og rennering i13 år og har aldrig brukt duk i vanlig drenerin runt hus,men jeg har brkt isolasjon med duk , kan anbefale det da!
   #6
 96     Tromsø     0
Hei


Jeg vil anbefale fiberduk, med den store flaten duken vi ha rundt drensen så vil det gå meget lang tid før den evt. skulle bli tett. Og det er som du sier at om grøften har riktig fall (og høyde) så vil vannet renne bort fra huset. Overflatevann og grunnvann vil gå gjennom dreneringsmassen (pukk/lettklink/osv) og ledes med grøften til der drensen slutter. Det er kun om det skulle bli så mye vann at grøften "ikke klarer" å ta unna alt vannet at det vil stige opp for å så renne i røret.

Overkant av røret skal ligge minimum 10 cm under laveste punkt på gulvet i kjeller.
Ha vertfall 10 cm pukk under røret og 30 cm over og fiberduk rundt dette. La fiberduken gå opp langs grøften mot den ikke-drenerende massen og fyll opp resten av grøften med drenerende masser.

Det er grøften som skal lede bort mesteparten av vannet. Røret er der for å ta unna om det skulle bli "for mye" vann.

Garantert mange meninger om dette. Er også avhengi av forholdene der huset står, vannmengde, leire/sand, fall på terreng, osv.
Signatur
   #7
 19     Ringsaker     1
Pukk helt opp til dagen med duk mellom pukk og eksisterende masse:D Det liker nå jeg best da:D Iallefall om du også tenker på evt telesprenging mot grunnmur om du har dårlige masser inntil grunnmur.