800    14    0  

Drenering og utgraving av kjeller

 3     0
Vi har kjøpt et hus hvor tidligere eier har drenert rundt huset i 2007. Huset er fra 1951. Kjelleren er på 85 kvadrat. Såle og grunnmur er av betong. Takhøyden i kjelleren er 180cm. Vi ønsker å grave ut kjelleren slik at den blir 220-240cm høy. 

Dersom det allerede er drenert utenfor vil man da slippe å gjøre noe mer med dreneringen? Eller må man drenere på ny når man skal grave nede i kjelleren? 

Hvor mange cm isolasjon anbefaler dere i kjellergulvet? 

Tusen takk for svar. 


HSt
   #1
 16 436     Sørum     0
Du kan søke på f.eks Frodes understøpingstråd, du må støpe under alle veggene og må drenere på nytt. Det er en skrekkelig stor jobb du planlegger. (Tipper FrodeS og kjeller evt undergraving vil gi treff)
TSt
   #2
 3 001     0
Drenering må under kjeller gulv.  Siden du har såpass lav høyde vil jeg tro at det ikke er dype bankett murer og at dreneringen er lagt lavt på disse.  Dette er eneste håpet du kan ha for at dette ikke er en kjempe jobb og evt slipper legge om drenering ute.

Med isolasjon så er det så mye som mulig, I dag brukes 25-30cm, alt under 5 cm er helt ubrukelig, de neste 5 cm opp til 10 cm utgjør også mye.
   #3
 12     0
Holder på med dette akkurat nå (dvs, startet for ett år siden). Grunnflate ca 70kvm.

Det er en stor jobb, som fort blir dyr.

Noen ting du burde tenke på:
Du må understøpe eksisterende grunnmur. Dette har jeg fått gjort i 2 omganger (halve huset hang i luften om gangen), og har kostet ca 75 000 i arbeid og betong. Dette er bare forskaling og betong, ikke fjerning av forskaling eller selve gravingen.

Jeg har lagt meg på 20 cm isolasjon (xps/eps), og takhøyde 240. Dvs at jeg må ha ca 270 fra gulv til tak når det er ferdig gravd. Det er en avveining mellom takhøyde og isolasjon, her jeg bor er det ikke så kaldt, så satser på at det blir nok.

Det blir _myye_ masse av dette. Jeg hadde flis og varmekabler i gulv, og fikk beskjed om at det ikke kunne brukes til fyllmasse. Det er dyrt å kvitte seg med forurenset masse. Har hatt container her, og det har kostet dyrt. Det er billigere hvis du kan legge all massen utenfor, og få hentet den når du er ferdig, men det kan da fort bli liggende et år (sukk).

Hvis bunnledning (kloakk) går i gammel såle, må du ha ny, pluss senke utvendig kloakk. Utvendig kloakk hos oss ble 35000 , og da var det null fjell, veldig enkel jobb, bare plen og egen hage som ble ødelagt.

Hvis det er innvendig bærevegg i kjeller må denne også tas hensyn til.

Hvis det er utgangsdør ut fra kjeller, som nå ligger i bakkeplan, må/bør denne senkes, pass på at dette er mulig med eksisterende terreng.

Jeg planlegger innvending drenering, altså å føre vann gjennom grunnmur. Har lagt et rør gjennom veggen, og skal lage kanaler til dette i grunnen. Plaster med radonsperre, til et stykke opp på vegg, og klemmer godt, så får vannet bare leve i fred der nede. Derfor xps, det takler vann bedre enn eps (isopor). Hvor bra dette blir, vet jeg ikke, men prøver det før jeg tar utvendig drenering. Har hatt veldig store regnskyll her, og vannet har da kommet opp til ~250 cm, på enkelte steder.

For utgraving, har jeg møtt på mye fjell, noe som tar veldig mye tid. Utgraving tærer veldig på kroppen, noe som må vurderes nøye. Har hatt en ekstremt driftig fyr her, som har brukt ~200 timer, er enda ikke ferdig. Mange bruker minigraver, men det er vanskelig med mye stein og fjell. Men absolutt en mulighet.

Lei en skikkelig maskin i begynnelsen (hilti eller lignende) for å ta det verste. Det blir fort dyrt, så jeg investerte etterhvert i en jula-maskin til 2500 (Biltema har lik), som har fungert veldig bra, men er ikke like effektivt, dog lettere.

Har sikkert glemt mange ting, spør hvis du lurer på noe Smile Hvis noen har noen kommentarer til hva jeg gjør/har gjort, tar jeg gjerne imot, dette har vært en lærerik opplevelse, på mange måter.
   #4
 2 096     0
Lei en skikkelig maskin i begynnelsen (hilti eller lignende) for å ta det verste. Det blir fort dyrt, så jeg investerte etterhvert i en jula-maskin til 2500 (Biltema har lik), som har fungert veldig bra, men er ikke like effektivt, dog lettere.


Lei noe som går på luft, det er minst dobbelt så effektivt som det man får på strøm - både for pigging og borring.
   #5
 12     0
Eneste problemet der er pris. Fikk leie hilti til 500,- dagen, hvis man har begrenset med arbeidstid og -kapasitet, blir det fort dyrt med trykkluft. Fikk tilbud på 2000,- dagen for trykkluft, så da ble det uaktuelt.
TSt
   #6
 3 001     0
Lei en betongsag og rute opp hele gulvet.  Start innerst og vipp opp "elementene" og kjør ut med sekketralle.  Sjekk bare tykkelsen så du ikke ruter større ennn det du kan håndtere.  Nabo benyttet dette og det gikk veldig bra, hjalp bare til med noen av de aller tykkeste som var blitt litt for store.   Er det tykt kan det benyttes som "stablestein" men må ha noe "pent" forran.  
  (trådstarter)
   #7
 3     0
Tusen takk for gode svar. Vi kommer nok til å få eg firma for å gjøre jobben. Det er ønskelig med noen som kan stå for hele prosjektet. Er det noen som har en entreprenør de kan anbefale i Bærum/Oslo området?

TSt
   #8
 3 001     0
Det er kostbart. Ville nok forsøkt å hjelpe til i allefall på konkrete arbeidsoppgaver dere kan klare.
  (trådstarter)
   #9
 3     0
Vi kommer naturligvis til å hjelpe til, men vi kan lite om dette så det er ønskelig med en entreprenør som er ansvarlig for prosjektet så hjelper vi gjerne til!
HSt
   #10
 16 436     Sørum     0
Det kan være like billig å selge og kjøpe et hus som er stort nok.